صندوق ذخیره فرهنگیان بورسی می‌شود؟ | معلمان باید بدانند ارزش دارایی‌شان در صندوق چقدر است

به گزارش شهرآرانیوز، عبدالوحید فیاضی، درباره آخرین پیگیری‌ها در خصوص صندوق ذخیره فرهنگیان گفت: با توجه به نارضایتی‌هایی که در میان جامعه فرهنگیان نسبت به عملکرد صندوق وجود داشت، جلسات متعددی در فراکسیون فرهنگیان مجلس، کمیسیون‌های مربوط و همچنین نشست‌هایی با مسئولان صندوق برگزار شد.

نماینده مردم نور و محمودآباد در مجلس با اشاره به اینکه نابسامانی‌های موجود تا حد زیادی در صندوق ذخیره فرهنگیان مورد تأیید قرار گرفته است، افزود: در آخرین جلسه‌ای که پیش از دی یا بهمن ۱۴۰۴ برگزار شد، بر بازنگری در ساختار و عملکرد صندوق تأکید و مقرر گردید اصلاحاتی نیز از سوی مدیریت صندوق در دستور کار قرار گیرد. همچنین بر پیگیری سیاست‌های اعلامی جدید نیز تأکید شد.

راهکار خروج از وضعیت فعلی؛ عرضه شرکت‌ها در بورس و حذف مجموعه‌های زیان‌ده

عضو کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس با اشاره به ارسال نامه‌ای خطاب به رئیس‌جمهور و درخواست بازنگری در ساختار صندوق همراه با مجموعه‌ای از پیشنهاد‌ها تصریح کرد: به دلیل آغاز جنگ تحمیلی و هم‌زمانی آن با پایان سال و تداوم شرایط خاص کشور، پیگیری‌های تازه در این زمینه هنوز به شکل جدی ادامه نیافته است. با این حال این موضوع در آینده با جدیت بیشتری دنبال خواهد شد.

فیاضی درباره انتقاد‌های مطرح‌شده در خصوص نبود شفافیت مالی صندوق و سازوکار‌های نظارتی فراکسیون برای ارزیابی عملکرد شرکت‌ها و هلدینگ‌های زیرمجموعه صندوق ذخیره فرهنگیان گفت: در شرایط فعلی نمی‌توان با اطمینان از عملکرد مطلوب صندوق سخن گفت. از جمله پیشنهاد‌های مطرح‌شده، عرضه برخی شرکت‌ها در بورس، فروش یا ادغام شرکت‌های زیان‌ده و انجام اصلاحات ساختاری است تا زمینه بازگشت سرمایه و بهبود وضعیت فراهم شود. این موارد در قالب بسته‌ای اصلاحی به مسئولان مربوط ارائه شده است.

ضرورت تعیین تکلیف ارزش واقعی دارایی‌های معلمان پس از دهه‌ها فعالیت صندوق

این نماینده مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اهمیت تعیین «ارزش مالکانه» دارایی‌های معلمان در صندوق ذخیره فرهنگیان تصریح کرد: از زمان تأسیس صندوق تاکنون ارزیابی دقیقی از ارزش واقعی دارایی‌های متعلق به معلمان انجام نشده است. هرچند در سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ اقداماتی در این زمینه صورت گرفت، اما آن روند نیز نیمه‌تمام ماند.

وی ادامه داد: به همین دلیل پیشنهاد شد برای اعضای صندوق کد بورسی تعریف شود تا میزان دقیق سهم و ارزش مالکانه هر یک از معلمان مشخص گردد. در این صورت هر عضو متناسب با میزان سرمایه‌گذاری خود از ارزش دارایی‌ها و سود حاصل آگاه خواهد شد، اما متأسفانه این اقدام مهم هنوز عملیاتی نشده است.

فیاضی با بیان اینکه صندوق ذخیره فرهنگیان نیازمند بازنگری جدی و پیگیری مستمر مطالبات معلمان است، گفت: مطالباتی که به طور مداوم به ما منتقل می‌شود باید در دستور کار قرار گیرد. درباره نقش مجلس، به‌ویژه فراکسیون فرهنگیان، در جلوگیری از تکرار تجربه‌های مدیریتی ناموفق گذشته باید یادآور شد که نظارت دقیق، مستمر و قانونمند ضروری است.

{$sepehr_key_211812}

هشدار نسبت به دخالت ملاحظات سیاسی؛ سپردن صندوق به افراد غیرمتخصص تهدیدی برای سودآوری است

وی در ادامه افزود: امید می‌رود با افزایش شفافیت و بهبود عملکرد مدیریتی، شرایط صندوق نیز اصلاح شود. مشکل اساسی در حال حاضر ضعف نظارت و گاهی وجود روابط و ملاحظاتی است که باعث می‌شود افراد فاقد تخصص لازم در حوزه آموزش در مدیریت صندوق مسئولیت بگیرند. در چنین وضعیتی ممکن است سرمایه معلمان تحت تأثیر ملاحظات سیاسی یا گروهی قرار گیرد و فرایند سودآوری به زیان‌دهی تبدیل شود؛ اتفاقی که در سال‌های گذشته نیز نمونه‌هایی از آن مشاهده شده است.

وی درباره انتشار گزارش‌های دوره‌ای شفاف و قابل دسترس برای اعضا نیز تصریح کرد: در حال حاضر بخشی از گزارش‌ها در چارچوب قانون تجارت و از طریق سامانه ثبت شرکت‌ها ارائه می‌شود. شرکت‌ها و هلدینگ‌های زیرمجموعه نیز مجامع عمومی برگزار و گزارش‌هایی ارائه می‌کنند، اما آنچه اهمیت دارد ارائه دقیق‌ترین و شفاف‌ترین ارزیابی از عملکرد صندوق است.

فیاضی ادامه داد: واقعیت این است که در حال حاضر رضایت کافی در میان معلمان نسبت به این گزارش‌ها وجود ندارد؛ بنابراین لازم است روند گزارش‌دهی و نظارت فعال‌تر، دقیق‌تر و مؤثرتر شود تا از عملکرد صندوق در جهت منافع معلمان اطمینان کامل حاصل شود.

مقابله با ارائه تصاویر غیرواقعی از وضعیت صندوق؛ تشدید نظارت مجلس بر گزارش‌های سود و زیان

این نماینده مردم در مجلس خاطرنشان کرد: در غیر این صورت ممکن است حتی در شرایط زیان‌ده نیز گزارش‌هایی منتشر شود که تصویر غیرواقعی از وضعیت صندوق ارائه دهد و تصمیم‌گیری‌های نظارتی را با مشکل مواجه کند. از این رو مجلس، کمیسیون‌های تخصصی و نمایندگان باید بر اساس وظیفه نظارتی خود با جدیت بیشتری به این موضوع ورود کنند. با وجود سهم قابل توجه معلمان در این صندوق، بسیاری از اعضا همچنان از جزئیات دقیق دارایی‌ها و میزان سرمایه‌گذاری خود اطلاع ندارند. همان‌گونه که اشاره شد، مسئله اصلی تعیین ارزش مالکانه است. اگر این موضوع به‌درستی اجرا شود، سهم هر معلم به‌طور دقیق مشخص خواهد شد.

فیاضی در ادامه تأکید کرد: برای مثال، فردی که یک سال عضو صندوق بوده به همان میزان مالکیت دارد و سود متناسب با آن دریافت می‌کند، در حالی که فردی با ۱۰ یا ۲۰ سال سابقه عضویت سهم بیشتری خواهد داشت. حتی اگر عضویت فردی کوتاه‌مدت باشد، سرمایه او نیز باید در محاسبات لحاظ شود. این شفافیت در حال حاضر وجود ندارد و لازم است در مسیر شفاف‌سازی با جدیت پیگیری شود.