کنسرت برای همه یا فقط پولدارها؟ | از بلیت‌های نجومی و بازار سیاه تا خسارت جنگ به موسیقی ایران

به گزارش شهرآرانیوز؛ مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تشریح وضعیت فعلی این حوزه، از فشار‌های اقتصادی، ضعف در نظام عرضه و مشکلات ناشی از شرایط بحرانی سخن گفت و تأکید کرد که تداوم این روند می‌تواند به تغییر الگوی مصرف موسیقی در کشور منجر شود.

جهش هزینه‌ها؛ از سالن تا دستمزد

مدیرکل دفتر موسیقی با اشاره به افزایش چشمگیر هزینه‌های برگزاری کنسرت اظهار کرد: واقعیت این است که برگزاری کنسرت با قیمت‌های چند سال گذشته دیگر امکان‌پذیر نیست. هزینه اجاره سالن‌ها، تجهیزات فنی، دستمزد عوامل، حمل‌ونقل، تبلیغات و حتی خدمات جانبی به‌شدت افزایش پیدا کرده است.

وی ادامه داد: این افزایش‌ها فقط محدود به یک بخش نیست، بلکه زنجیره‌ای از هزینه‌ها را شامل می‌شود که در نهایت قیمت تمام‌شده کنسرت را بالا می‌برد.

او افزود: وقتی این هزینه‌ها افزایش پیدا می‌کند، برگزارکننده ناچار است برای جبران آن قیمت بلیت را بالا ببرد و این یک چرخه ناخواسته ایجاد می‌کند.

فاصله نگران‌کننده دخل و خرج برگزارکنندگان

این مقام مسئول با اشاره به وضعیت اقتصادی فعالان موسیقی گفت: در حال حاضر فاصله میان هزینه و درآمد در برگزاری کنسرت‌ها به شکل قابل توجهی افزایش یافته و این مسئله ریسک فعالیت را برای تهیه‌کنندگان بالا برده است.

وی تأکید کرد: اگر این فاصله مدیریت نشود، ممکن است بخشی از برگزارکنندگان از این حوزه خارج شوند یا کیفیت اجرا‌ها کاهش پیدا کند.

بلیت‌های نجومی؛ حذف تدریجی طبقه متوسط

مدیرکل دفتر موسیقی با اشاره به پیامد‌های اجتماعی افزایش قیمت بلیت گفت: وقتی قیمت بلیت به ارقام بالا و بعضاً میلیونی می‌رسد، طبیعی است که بخش قابل توجهی از مخاطبان، به‌ویژه طبقه متوسط، دیگر امکان حضور در کنسرت‌ها را نداشته باشند.

وی افزود: این روند در بلندمدت می‌تواند باعث شود موسیقی زنده به یک کالای لوکس تبدیل شود و فقط در دسترس گروه محدودی از جامعه قرار بگیرد.

او ادامه داد: این مسئله فقط اقتصادی نیست؛ بلکه به کاهش ارتباط فرهنگی میان مردم و موسیقی زنده منجر می‌شود.

تلاش برای مهار افزایش قیمت‌ها

مدیرکل دفتر موسیقی درباره سیاست‌های کنترلی گفت: ما می‌پذیریم که افزایش قیمت تا حدی اجتناب‌ناپذیر است، اما تلاش می‌کنیم این افزایش‌ها کنترل‌شده و منطقی باشد.

وی تصریح کرد: به تهیه‌کنندگان توصیه کرده‌ایم که در شرایط فعلی، سود منطقی را مدنظر قرار دهند و از افزایش‌های غیرمتعارف پرهیز کنند.

او افزود: هدف این است که تعادلی میان تداوم فعالیت هنرمندان و حفظ توان خرید مخاطبان برقرار شود.

بازار سیاه بلیت؛ سودجویی در سایه کمبود

مدیرکل دفتر موسیقی در ادامه به یکی از چالش‌های جدی این حوزه یعنی بازار سیاه بلیت اشاره کرد و گفت: در برخی اجراها، به‌دلیل تقاضای بالا و ظرفیت محدود سالن‌ها، شاهد شکل‌گیری بازار غیررسمی فروش بلیت هستیم.

وی افزود: برخی افراد با خرید تعداد زیادی بلیت در زمان عرضه، آنها را با قیمت‌های بالاتر در بازار سیاه می‌فروشند که این موضوع به ضرر مخاطبان واقعی است.

او تأکید کرد: این پدیده نیازمند نظارت دقیق‌تر و اصلاح سازوکار‌های فروش بلیت است تا از سوءاستفاده‌ها جلوگیری شود.

ضعف در نظام توزیع و فروش بلیت

این مقام مسئول با اشاره به ساختار فروش بلیت گفت: بخشی از مشکلات به نظام توزیع و فروش بلیت برمی‌گردد که باید شفاف‌تر و هوشمندتر شود تا امکان سوءاستفاده کاهش پیدا کند.

وی افزود: استفاده از سامانه‌های دقیق‌تر و نظارت مستمر می‌تواند در کنترل این وضعیت مؤثر باشد.

تأثیر شرایط جنگی بر تعطیلی کنسرت‌ها

مدیرکل دفتر موسیقی با اشاره به شرایط جنگی و بحرانی اخیر گفت: در مقاطعی به‌دلیل شرایط خاص کشور، اجرای کنسرت‌ها متوقف شد و این تعطیلی‌ها خسارت‌های قابل توجهی به فعالان حوزه موسیقی وارد کرد.

وی ادامه داد: این توقف‌ها فقط به لغو اجرا‌ها محدود نمی‌شود، بلکه زنجیره‌ای از فعالیت‌ها از جمله تمرین، برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد.

خسارت‌های مالی و روانی به هنرمندان

او با اشاره به پیامد‌های این وضعیت افزود: بسیاری از گروه‌های موسیقی با ضرر‌های مالی مواجه شدند و حتی برخی برنامه‌ها که هزینه‌های زیادی برای آنها صرف شده بود، به‌طور کامل لغو شد.

وی گفت: علاوه بر خسارت‌های مالی، این شرایط از نظر روانی نیز برای هنرمندان و فعالان این حوزه فشارزا بوده است.

افزایش هزینه‌های جانبی؛ فشار مضاعف بر بدنه موسیقی

مدیرکل دفتر موسیقی با اشاره به سایر هزینه‌ها اظهار کرد: افزایش هزینه‌های جانبی مانند تجهیزات فنی، خدمات پشتیبانی، حمل‌ونقل و تبلیغات، فشار مضاعفی بر بدنه موسیقی وارد کرده است.

وی افزود: این شرایط باعث شده ادامه فعالیت برای برخی گروه‌ها دشوارتر شود و حتی برخی از برنامه‌ها اساساً برگزار نشود.

ضرورت حمایت‌های هدفمند

وی در ادامه با تأکید بر نقش حمایت‌های دولتی گفت: برای عبور از این شرایط، لازم است حمایت‌هایی از جمله مدیریت هزینه سالن‌های دولتی و ارائه تسهیلات به برگزارکنندگان در نظر گرفته شود.

او افزود: این حمایت‌ها می‌تواند به حفظ چرخه تولید و اجرای موسیقی کمک کند.

{$sepehr_key_219864}

حفظ تعادل میان اقتصاد و فرهنگ

مدیرکل دفتر موسیقی در پایان گفت: مهم‌ترین مسئله در شرایط فعلی، ایجاد تعادل میان اقتصاد موسیقی و دسترسی عمومی مردم به این هنر است.

وی تأکید کرد: اگر این تعادل برقرار نشود، ممکن است در آینده با کاهش جدی مخاطبان موسیقی زنده مواجه شویم.

او خاطرنشان کرد: هدف ما این است که هم هنرمندان بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند و هم مردم از موسیقی زنده بهره‌مند شوند و این هنر از سبد فرهنگی جامعه حذف نشود.

منبع: ایسنا