سرنوشت ۱۰۰تن مرغی که به سفره مشهدی‌ها نرسید

به گزارش شهرآرانیوز؛ ماجرای ۱۰۰تن گوشت مرغ در مشهد، اگرچه در ابتدا با عنوان مرغ فاسد مطرح شد، اما توضیحات دام‌پزشکی، روایت دیگری از این محموله ارائه می‌کند. محموله‌ای که فاسد یا آلوده نبوده، اما مهلت تعیین‌شده برای عرضه مستقیم آن به مصرف خانوار به پایان رسیده است. حالا پرسش اصلی اینجاست که چرا باید حجم قابل توجهی از گوشت مرغ برای مدتی طولانی در سردخانه بماند و پس از پایان مهلت عرضه مستقیم، تازه موضوع تعیین‌تکلیف آن مطرح شود؟

در پی انتشار مطلبی با عنوان توزیع ۱۰۰تن گوشت فاسد در مشهد که در جلسه علنی شورای اسلامی شهر مشهد مقدس در تاریخ ۱۸شهریور مطرح و پس از آن در برخی رسانه‌ها بازتاب یافت، اداره دام‌پزشکی مشهد ضمن تکذیب فاسدبودن این محموله، توضیحاتی را برای تنویر افکار عمومی و رفع نگرانی زائران و مجاوران بارگاه مطهر رضوی ارائه کرد.

بر اساس اعلام دام‌پزشکی، در این موضوع باید میان سه عنوان محصول فاسد، محصول تاریخ‌گذشته و محصول غیربهداشتی تفاوت قائل شد. محموله مورد اشاره، مرغ منجمد فاسد نبوده است و آنچه درباره تاریخ‌گذشتگی آن مطرح شده، مربوط به محصولاتی است که پس از پایان مهلت یک‌ساله، مجوز مصرف مستقیم انسانی را از دست می‌دهند.

دام‌پزشکی مشهد اعلام کرد: مطابق دستورالعمل‌ها و ضوابط سازمان دام‌پزشکی کشور، چنین محصولاتی پس از پایان تاریخ مصرف از چرخه مصرف مستقیم خانوار خارج و برای تعیین‌تکلیف، تحت بررسی‌های بهداشتی قرار می‌گیرند. در این فرایند، آزمایش‌های ارگانولپتیکی و تشخیصی انجام می‌شود و در صورت تأیید شرایط محصول، برای نحوه مصرف آن تصمیم‌گیری خواهد شد.

بر همین اساس، محموله مورداشاره نیز پس از طی مراحل قانونی و دریافت مجوز مقام قضایی، برای مصرف صنعتی تعیین‌تکلیف شده و به هیچ عنوان برای مصرف مستقیم خانوار وارد بازار نشده است. با توجه به حضور مسئول فنی‌بهداشتی دام‌پزشکی در سردخانه‌های نگهداری فراورده‌های پروتئینی، هشدار‌های لازم درباره نزدیک‌شدن به پایان تاریخ مصرف این مرغ‌ها در زمان مقرر به صاحب محموله اعلام شده بود.

بخش درخور توجهی از این محموله نیز پیش از پایان اعتبار مصرف و تحت نظارت دام‌پزشکی وارد بازار شده است. این اداره تأکید کرد: محموله مورد بحث فاقد مشکل بهداشتی بوده و به‌معنای متعارف «فاسد» نبوده است، اما به دلیل پایان تاریخ مصرف، امکان عرضه مستقیم آن به خانوار وجود نداشته و تنها پس از طی فرایند‌های قانونی، بهداشتی و قضایی، برای مصارف مجاز صنعتی تعیین‌تکلیف شده است.

۱۰۰تن مرغ، فاسد نبود

سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در پی انتشار ادعای وجود ۱۰۰تن مرغ فاسد در استان، طی اطلاعیه صادره خود در روز گذشته، اعلام کرد: محموله مورداشاره فاسد یا آلوده نبوده و مربوط به مرغ منجمدی است که مهلت عرضه مستقیم و مصرف خانوار آن به پایان رسیده بود. بر اساس این اطلاعیه، محموله پس از نمونه‌برداری و انجام آزمایش‌های تخصصی، فاقد مشکل بهداشتی تشخیص داده شد، اما به دلیل پایان مهلت مصرف مستقیم، وارد بازار خانوار نشد و پس از تأیید دام‌پزشکی و دریافت دستور قضایی، برای مصرف صنعتی مجاز تعیین‌تکلیف شد.

{$sepehr_key_247598}

هدایت مرغ‌ها برای استفاده در مصارف صنعتی

در همین راستا روز گذشته فرماندار مشهد درخصوص موضوع ۱۰۰تن مرغ فاسد، بیان کرد: این مرغ‌ها فاسد نشده‌اند، بلکه در قالب خرید تضمینی و برای جلوگیری از زیان مرغداران از بازار جمع‌آوری و در سردخانه‌های مجاز نگهداری شده‌اند تا در صورت ایجاد شوک یا کمبود در بازار، دوباره عرضه شوند. زمانی که قیمت مرغ به میزان جالب توجهی کاهش پیدا می‌کند، برای جلوگیری از زیان مرغدار، بخشی از مرغ تولیدشده به طور تضمینی خریداری و در سردخانه نگهداری می‌شود تا در زمان نیاز به بازار تزریق شود.

سیدحسن حسینی تصریح کرد: در چنین شرایطی، معمولا دام‌پزشکی محصول را بررسی می‌کند و بر اساس نظر کارشناسی، ممکن است فرصت دیگری برای عرضه در نظر گرفته شود یا در صورت عدم امکان مصرف، برای مصارف صنعتی مانند تولید فراورده‌های گوشتی هدایت شود.

چه تاریخ گذشته باشد و چه فاسد باشد، دیگر در سفره نیست

در عین حال همچنان این سؤال وجود دارد که ۱۰۰ تن مرغی که می‌توانست در این شرایط اقتصادی به دست مصرف‌کننده برسد، چرا و به چه علت در سردخانه آن‌قدر مانده است که تاریخ مصرف آن گذشته و از چرخه سفره خانواده حذف شده است؟ سوالی که نه فرماندار مشهد به طور مشخص به آن پاسخ داده و نه در اطلاعیه جهاد کشاورزی شفافیتی درباره این موضوع دیده می‌شود؛ بنابراین این مطالبه همچنان وجود دارد که نهاد‌های نظارتی باید اقدام ویژه‌تری برای بررسی ابعاد این اتفاق داشته باشند.