بانک‌ها از محل تسعیر نرخ ارز چقدر سود کردند؟ | منظور از تسعیر نرخ ارز چیست؟

گروه اقتصاد/شهرآرانیوز، بانک مرکزی برای دومین بار در سال جدید نرخ ارز را برای تسعیر دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی بانک‌ها افزایش داد. این بخشنامه به منظور استفاده بانک‌ها از نرخ‌های جدید ارز در تدوین صورت‌های مالی میان‌دوره‌ای (۶ ماهه) منتشر شده است و مطابق با آن نرخ هر یک یورو، ۱۲۹۰۰ تومان و برای هر دلار، ۱۱هزار تومان اعلام شده است. نرخ تسعیر پایان سال ۹۸، برای هر یورو، ۱۰۲۰۰ و برای هر دلار، ۹۰۰۰ تومان بود.

افزایش نرخ تسعیر ارز روی درآمد بانک تاثیر مستقیم دارد و امروز شنبه 19 مهر ماه بانک‌های مختلف سودی که از محل افزایش این نرخ شناسایی کرده‌اند را اعلام کردند. بر اساس گزارش‌های منتشر شده در سامانه کدال سود بانک‌ها از این محل به شرح ذیل است: 

  1. بانک ملت (وبملت) از اثر مثبت خالص ۵۷۸۰ میلیارد تومانی بر عملکرد شش ماهه ناشی از تسعیر ارز خبر داد. لازم به توضیح است نرخ دلار ۱۱۰۰۰ تومان و  یورو ۱۲۹۰۰ تومان توسط بانک مرکزی جهت تسعیر ارز تعیین شده است.
  2. بانک اقتصاد نوین (ونوین) سود حاصل از تسعیر در شش ماه سال ۱۳۹۹ را ۶۳۵ میلیادر تومان اعلام کرد.
  3. بانک سامان (سامان) از سود ۱۸۷ میلیارد تومانی ناشی از تسعیر ارز خبر داد. نرخ دلار ۱۱۰۰۰ تومان و  یورو ۱۲۹۰۰ تومان توسط بانک مرکزی جهت تسعیر ارز تعیین شده است.
  4. بانک تجارت (وتجارت)، صادرات (وبصادر) و پارسیان (وپارس) از تسعیر دارایی‌ها خود با نرخ دلار ۱۱۰۰۰ تومان و  یورو ۱۲۹۰۰ تومان خبردادند و تاکنون جزئیات سود محقق شده از این محل را اعلام نکرده‌اند.

تسعیر نرخ ارز چیست؟

برای‌ انعکاس‌ معاملات‌ ارزی‌ و عملیات‌ خارجی‌ در صورت‌های‌ مالی‌ واحد تجاری‌ باید معاملات‌ ارزی‌ و صورت‌های‌ مالی‌ عملیات‌ خارجی‌ به‌ واحد پول‌ گزارشگری‌ (ریال) تسعیر شود. موضوعات‌ اصلی‌ در حسابداری‌ معاملات‌ ارزی‌ و عملیات‌ خارجی‌ عبارت‌ از این‌ است‌ که‌ چه‌ نرخی‌ برای‌ تسعیر به کار گرفته‌ شود و آثار مالی ‌ناشی از تغییر نرخ‌ ارز چگونه‌ در صورت های‌ مالی‌ شناسایی‌ شود.

هدف‌ این‌ است‌ که‌ تسعیر معاملات‌ ارزی‌ و عملیات‌ خارجی‌ به نحوی‌ صورت‌ گیرد که‌ نتایج‌ آن‌ عموماً با آثار تغییرات‌ نرخ‌ ارز بر جریان‌های‌ وجوه‌ نقد واحد تجاری‌ و ارزش‌ ویژه‌ آن‌ هماهنگی‌ داشته‌ باشد و این‌ اطمینان‌ را ایجاد کند که‌ صورت‌های‌ مالی‌ تصویری‌ مطلوب‌ از نتایج‌ عملکرد ارائه‌ می‌دهد. همچنین، صورت‌های‌ مالی‌ تلفیقی، نتایج‌ مالی‌ و ارتباط‌ اقلام‌ را به گونه‌ای‌ که‌ در صورت‌های‌ مالی‌ ارزی‌ قبل‌ از تسعیر نشان‌ داده‌ شده‌ است، منعکس‌ کند.

برای ثبت تسعیر ارز، در تاریخی که معامله صورت گرفته، در ابتدا ثبت اولیه معامله ارزی بر اساس نرخ ارز به ریال و در ادامه در برنامه حسابداری بر مبنای نوع معامله که فروش یا خرید بوده، ثبت می‌شود.

نرخ تسعیر عبارت است از نرخ تبدیل دو واحد پولی به یکدیگر (شامل انواع نرخ های برابری رسمی، قراردادی و غیره) که در فرایند تسعیر بکار گرفته می‌شود، به‌ نحوی‌ که نتایج آن عموماً با آثار تغییرات نرخ ارز بر جریان های وجوه نقد واحد تجاری و ارزش ویژه آن هماهنگی داشته باشد و این اطمینان را ایجاد کند که صورت های مالی، تصویری مطلوب از نتایج عملکرد ارائه می‌دهد.