آیا کابوس تابستانی بورس به پایان رسیده است؟
محسن موسوی‌زاده | شهرآرانیوز؛ هرچند در روز‌های گذشته روند رو به رشد افزایش شاخص بورس، خوش‌بینی به آینده بازار سرمایه را افزایش داده است، هنوز بخش بزرگی از سهام‌داران باتوجه‌به ریزش بازار در تابستان، نگران تکرار تجربه سه ماهه دوم سال و کاهش سرمایه‌های خود هستند. بررسی‌ها نشان می‌دهد در آذرماه شاخص کل با رشد ۷درصدی همراه شد، اما به‌سبب عملکرد منفی در دو ماه ابتدایی پاییز، درمجموع در این فصل، شاخص بورس ۸/ ۹درصد کاهش یافت. همین مسئله بر نگرانی سهام‌داران افزوده است.

با این حال باید درنظر داشت که بررسی شاخص‌های قیمتی بازار‌های پنجگانه شامل بازار سهام، ارز، طلا، مسکن و پول (سپرده‌های بانکی) در نه‌ماهه سال جاری نشان می‌دهد با وجود نزدیک شدن رقابت این بازار‌ها در میزان بازدهی، همچنان بازار سرمایه در صدر بازدهی ایستاده و رتبه نخست خود را همانند فصول گذشته حفظ کرده است. در این بازه زمانی، شاخص بورس اوراق بهادار تهران با ۵/۱۸۰ درصد، بیشترین بازدهی را به‌صورت متوسط برای سهام‌داران خود به‌همراه داشته است. در ۹ ماهه امسال، سکه ۸۹ درصد، طلا ۸۴ درصد، دلار ۷۰ درصد و مسکن ۲۴ درصد سودآوری داشته‌اند.

بسیاری از کارشناسان فراز و نشیب بورس را به پرنده ققنوس تشبیه می‌کنند که بعد از هر فرودی، رشدی خواهد داشت از این رو سهامداران نبایدتحت تاثیر ریزش‌ها احساسی تصمیم بگیرند.
در روز‌های اخیر علاوه‌بر سخنان کارشناسان، مسئولان اقتصادی نیز سعی کرده‌اند با اظهارنظر‌های مختلف، نگرانی سهام‌داران را برطرف کنند. در همین راستا دیروز حسن روحانی، رئیس‌جمهور، با بیان اینکه در زمینه واکسن همه اقدامات انجام خواهد شد، گفت که امسال بورس نقش سازنده‌ای در اقتصاد داشت. حرکت خوبی داشت و سال بعد هم نقشی محوری در اقتصاد خواهد داشت. فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد، نیز دیروز گفت: دولت نگاه راهبردی به بازار سرمایه به‌عنوان کریدور اصلی تأمین مالی اقتصاد دارد و با این نگاه، درصدد مراقبت و حمایت بیشتری از این بازار است.


شاخص از یک‌میلیون‌و ۸۰۰ هزار واحد عبور می‌کند

یکی از کارشناس بازار سرمایه که به آینده بازار سرمایه خوش‌بین است، به سهام‌داران این اطمینان را می‌دهد که با وجود نوسان‌های احتمالی آینده بورس، تجربه تابستان تکرار نمی‌شود. امیر زندنژادطهرانی در گفتگو با خبرنگار ما، گفت: درمجموع چشم‌انداز بازار سرمایه برای ماه‌های آینده، مثبت است و پیش‌بینی می‌شود شاخص کل تا شش ماه آینده، مرز یک‌میلیون‌و ۸۰۰ هزار واحد را رد کند.
 
وی ادامه داد: ارزش‌گذاری مجدد شرکت‌ها و کارخانه‌ها و رشد دارایی‌های آن‌ها از عواملی است که سبب ایجاد چشم‌انداز مثبت برای بازار سرمایه شده است. همچنین مقرر شده است قوانین مرتبط با بازارگردانان اصلاح شود. پیش‌بینی می‌شود با اصلاح قوانین بازارگردانان، روند رشد بورس آسان شود. زندنژادطهرانی بیان کرد: به نظر می‌رسد در هفته‌های آینده باتوجه‌به خبر‌های منتشرشده در زمینه افزایش سرمایه شرکت‌ها و جابه‌جا شدن قیمت‌ها در کانال حمایتی، بازار به‌صورت معقول به روند صعودی معاملات خود ادامه دهد.

وی با بیان اینکه بعد از ریزش‌های تابستان، رفتار سهام‌داران نیز تغییر کرده است، گفت: بررسی بازار نشان می‌دهد که سهام‌داران به‌صورت حرفه‌ای‌تری در بازار عمل می‌کنند و همین مسئله سبب می‌شود رفتار‌های هیجانی نسبت‌به گذشته در بازار کمتر شود، با این حال او فرازونشیب شاخص را جزء جدایی‌ناپذیر بازار سرمایه دانست و گفت: اینکه تصور شود بازار مدام باید سبز باشد، برداشت درستی نیست و افرادی که وارد بازار می‌شوند، باید با آگاهی از نوسان شاخص، وارد بورس شوند.
اگر افراد با آگاهی وارد بورس شوند، بدون تردید سود خواهند کرد.


پیش‌بینی دی‌ماه خوب برای بازار سرمایه

حمیدرضا پیرهادی، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه، نیز در گفتگو با پایگاه خبری بازار، درباره وضعیت آینده بورس گفت: اکنون بیش از یک ماه است که از اصلاح شدید بازار می‌گذرد، پیش‌بینی می‌شود که با ورود نقدینگی و افزایش حجم معاملات، بازار روندی صعودی و متعادل را در پیش گیرد. وی ادامه داد: ازطرفی با افزایش قیمت‌های جهانی در هفته گذشته و رفع برخی شایعات که درباره بازار مخابره می‌شد، بازار دوباره آرامش بیشتری پیدا کرد.

وی ادامه داد: در هفته جاری هم به‌دلیل رسیدن گزارش عملکرد شرکت‌ها در آذر که گزارش‌های خوبی بوده است و چشم‌انداز گزارش‌های نه‌ماهه شرکت‌ها برای فصل پاییز که به نظر می‌رسد آن‌ها نیز باتوجه‌به دلار نیمایی بیشتر از ۲۴هزار تومان گزارش‌های خوبی باشد، انتظار می‌رود دی‌ماه نسبتا خوبی داشته باشیم، مگر اینکه خبر خاصی از خارج بازار یا مربوط به بودجه یا قیمت‌های جهانی به‌صورت موقت، بازار را تهدید کند.


بازار، آخرین روز معاملاتی را سبز ترک کرد

در پایان معاملات دیروز، شاخص کل بورس پس از رشد ۲ هزارو۸۸۵واحدی (/۰۲درصد) در ارتفاع یک‌میلیون‌و۴۴۷هزار واحدی قرار گرفت، اما شاخص کل هم‌وزن با افزایش ۷/۱ درصدی مواجه شد. آخرین قیمت ۳۸۶نماد حداقل یک‌درصد نسبت‌به قیمت روز قبل آن‌ها افزایش یافته است و ۱۵۴نماد با کاهش بیش از یک‌درصدی قیمت همراه بوده‌اند. حقیقی‌ها دیروز درحدود ۹۳۰میلیارد تومان نقدینگی به بازار وارد کردند. دیروز شرکت پدیده شیمی‌قرن (قرن) با صف خرید ۱۱۶ میلیارد تومان در صدر جدول تقاضای بازار قرار گرفت.