شهرداری مشهد؛ پیشرو در ساخت کارخانه نوآوری در کشور
به گزارش شهرآرانیوز؛ معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری مشهد با بیان اینکه کارخانه نوآوری شهر مشهد نخستین کارخانه در کشور است که مدیریت‌شهری آن را ساخته است، گفت: موارد مشابه این کارخانه در کشور زیاد نیست، اما مهم‌ترین تفاوت کارخانه نوآوری مشهد با موارد مشابه در کشور و به‌ویژه کارخانه نوآوری تهران این است که در مشهد نخستین بار مدیریت‌شهری متولی اجرای این پروژه بوده است.

آیدا مهربان گفت: نماد‌های کارخانه ۵۰ ساله کوکاکولا در این بنا همچنان حفظ شده است؛ وجود نماد‌های قدیمی کارخانه کوکاکولا ما را به کاربری گذشته این مکان پیوند می‌دهد؛ کارخانه‌ای که روزی در آن نوشابه تولید می‌شد و حالا بعد از ۶۰ سال در این فضا اندیشه جدید برای حل مشکلات شهری و جامعه تولید می‌شود.

وی افزود: همه امکانات و نیاز‌هایی که کاربران دارند، براساس درخواست آنان طراحی و تعبیه شده است؛ ۵۸۰ مترمربع فضای کار اشتراکی، ۲۳ غرفه برای استقرار شرکت‌ها، سالن همایش و کلاس‌های آموزشی بخشی از امکانات ایجادشده در این کارخانه است.


کارخانه نوآوری مشهد اتفاقی بداهه نیست

مهربان با تأکید بر اینکه ساخت کارخانه نوآوری تحقق شعار شهرهوشمند مدیریت‌شهری است، خاطرنشان کرد: کارخانه نوآوری مشهد یک اتفاق بداهه نیست و مجموعه‌ای از اتفاقات را به‌دنبال خواهد داشت؛ شهر هوشمند دارای اجزای مختلفی است و نیازمند یک شبکه خلاق است و شبکه خلاق زمانی ایجاد می‌شود که در بستری مشخص و فضایی مشترک فعالیت کند. وی بیان کرد: در آغاز دوره جدید مدیریت‌شهری موضوع ایجاد مراکز نوآوری در گام نخست مطرح شد که باعث ایجاد نخستین ارتباط مدیریت‌شهری با شبکه خلاق و جامعه نوآور شد و در گام دوم جامعه‌ای که با نام زیست‌بوم نوآوری برای مدیریت‌شهری شناخته شده‌اند، زیر یک سقف با عنوان کارخانه نوآوری با هم‌افزایی ایده‌های جدید را خلق می‌کنند.


ایجاد منطقه نوآوری در گام سوم

معاون شهردار مشهد از ایجاد منطقه نوآوری در اطراف کارخانه نوآوری و دانشگاه فردوسی مشهد خبر داد و افزود: همه شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند در این منطقه مطابق دستور‌العمل‌های پارک علم‌وفناوری، مستقر شوند.
وی به نوآوری شهرداری در احیای بنایی متروکه برای ساخت این کارخانه اشاره کرد و گفت: نگاه به ساخت کارخانه‌های نوآوری توأم با نوآوری است؛ یعنی برای ساخت کارخانه از زمین‌های بکر و بدون‌کاربری استفاده نمی‌شود و بنایی متروکه برای ساخت این کارخانه احیا شده است؛ زمین کارخانه نوآوری مشهد جزو اراضی قهوه‌ای بود که کاربری قبلی خود را از دست داد و بی‌استفاده شد و اینک پس از ساخت کارخانه تبدیل به زمین سبز شده است.


ایجاد کارخانه نوآوری یک ضرورت است

مهربان در تشریح دلایل انتخاب شهر مشهد برای ساخت کارخانه نوآوری گفت: شهر و شهروند هوشمند دیگر یک موضوع اضافه بر سازمان نیست و در شرایط کنونی یک الزام است، چون همه شهروندان در زندگی روزمره خود با چنین موضوعاتی درگیر هستند و ایجاد کارخانه نوآوری یک اقدام ضروری برای شهر مشهد است. وی ادامه داد: مشهد شهری با ویژگی‌هایی از جمله جمعیت زیاد، مراکز دانشگاهی معتبر و وجود دانشگاه فردوسی به‌عنوان قطب علمی شرق کشور است که این موارد بر لزوم هوشمند‌سازی شهر صحه می‌گذارد.