روستاها شاهرگ حیاتی اقتصاد گردشگری
امروز ۱۵ مهر روز روستا و عشایر نام دارد به همین بهانه و باتوجه به اهمیت روستا، روستاییان عزیز و همچنین رابطه آن با گردشگری به نکــاتی چــند که می‌تواند در مهاجــرت مـــعکوس روستاییان به شهرها، اقتصاد پویای روستا‌ها و جلوگیری از مهاجرت هم‌میهنان عزیز به شهر‌ها کمک کند، می‌پردازم. به طورکلی مقوله گردشگری و سفر یکی از پردرآمدترین صنعت‌ها در دنیاست، در جوامع غربی و به ویژه کشور‌های اروپایی همیشه برای روستا‌ها و روستانشینان اهمیت قائل هستند و برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر‌ها هرگونه اقدامات تشویقی که در این‌باره لازم است مانند وام‌های بلاعوض، تجهیز روستا‌ها به امکانات رفاهی و بهداشتی موردنیاز- آموزش‌های رایگان و دوره‌ای- کمک به ایجاد مراکز بوم‌گردی در روستا‌ها و توانمندسازی روستاییان در زمینه‌های مختلف از جمله ایجاد بازار‌های فروش محصولات از قبیل محصولات کشاورزی، لبنی، باغی و صنایع‌دستی به دنبال ایجاد فرصتی برای درآمدزایی و خودکفایی و همچنین استفاده از ظرفیت روستا‌ها برای رسیدن به درآمد پایدار و کمک به اقتصاد خود و کشورشان هستند. به عنوان مثال در ایتالیا روستایی وجود دارد که برای اقامت در آن ماهی چند هزاریورو به متقاضیان پرداخت می‌شود یا در سوئد وام‌های تشویقی و بلاعوض به روستانشینان برای راه‌اندازی کسب و کار‌هایی که به رونق گردشگری و به ویژه جذب توریست کمک می‌کند، پرداخت می‌شود. این کار هم به ماندگاری روستاییان در روستا‌ها کمک می‌کند و هم به اقتصاد کشورها...

در اینجا برای آشنایی مخاطبان محترم به چند مورد انواع گردشگری روستایی تیتروار اشاره می‌کنم: گردشگری طبیعی یا اکوتوریسم- گردشگری فرهنگی- گردشگری دهکده-بومگردی- گردشگری مزرعه- گردشگری سبز که احترام به محیط زیست و فرهنگ‌سازی در این‌باره از اهداف آن است. برای آشنایی بیشتر جامعه هدف (شهرنشینان و توریست‌ها) باید مراسم‌ها و جشن‌های مختلف به این منظور و به بهانه‌های گوناگون در روستا‌ها برگزار شود و مقامات محلی نیز باید به روستاییان کمک کنند تا بتوانند توانایی‌های خود را بروز دهند. به طورکلی و باتوجه به مطالبی که عرض شد گردشگری روستایی افزون بر جذابیت‌های آن که نوعی تجربه زندگی محلی برای شهرنشینان محسوب می‌شود، دسترسی افراد به غذا، هوا و محیطی آرام را فراهم می‌کند که این مهم موجب سلامتی و شادابی افراد جامعه و آشنایی بهتر و بیشتر آن‌ها با روستا‌ها و کارکرد آن‌ها می‌شود، چه افراد خدمات‌گیرنده اعم از افراد شهرنشین یا توریست‌ها و چه خدمات‌دهنده که روستاییان عزیز هستند و در نهایت موجب رشد اقتصاد کشور می‌شود.

 به نظر می‌رسد روستا‌ها و روستانشینان آن‌قدر مهم هستند که دولت‌ها در ایران برای رفاه و آموزش آن‌ها باید اقدامات عملی انجام دهند. به ویژه این مورد می‌تواند برای رهایی ایران از اقتصاد متکی به نفت و تبدیل اقتصاد کشور به اقتصادی چند سویه و در نتیجه رفع بسیاری از مشکلات و گرفتاری‌ها راهگشا باشد.  اقتصادی پویا و سبز هم از حاشیه‌نشینی و حاشیه‌سازی برای شهر‌های بزرگ جلوگیری می‌کند و هم به روحیه نشاط اجتماعی در روستا‌ها و شهر‌ها می‌انجامد. به امید روزی که دیگر شاهد مهاجرت روستاییان به شهر‌ها برای تأمین نیازهایشان نباشیم و حتی آن‌هایی که به این منظور به شهر‌های بزرگ از جمله مشهد آمده‌اند به روستایشان برگردند و در مکانی که به آن تعلق دارند در راه خدمت به میهن عزیزمان تلاش کنند.