کد خبر: ۸۳۳۸
تاریخ : ۱۴ آبان ۱۳۹۸ - ۰۷:۵۵
سازمان پدافند غیرعامل کشور سازمانی نو پاست که از سال ۱۳۸۲ کار خود را آغاز کرده است. ضرورت این سازمان تا آنجاست که در تقویم کشور روز ۸ آبان را به عنوان روز پدافند غیر عامل نامیدهاند. سازمانهای مختلف از تاریخ ۸ تا ۱۵ آبان به اجرای برنامهها و همایشهای مختلف برای آموزش هموطنان در مسائل مربوط به این امر اقدام میورزند.
اما وظایف سازمان پدافند غیرعامل که حالا ۱۶ سال از تأسیس آن میگذرد در ۲ بخش سازمانی و عملیاتی تقسیمبندی شده است. وظایف عملیاتی این سازمان شامل ۱- سازماندهی، طرحریزی، هدایت و راهبری عملیات پدافندی مقابله با تهدیدات دشمن. ۲- هدایت و راهبری مقابله با تهدیدات نوین با تشکیل و سازماندهی قرارگاههای پدافند غیرعامل در موضوعهای مرتبط با تهدید. ۳- هدایت راهبری، مدیریت و کنترل سامانههای مرتبط با پدافند غیرعامل کشور در برابر تهدیدات نوین. ۴- ارتقای آمادگی دستگاههای اجرایی برای تداوم چرخه تولید و خدمات در مقابله با انواع تهدیدات. ۵- بهکارگیری ظرفیتها و منابع کشور در حوزههای مختلف برای انجام تمهیدات لازم پدافند غیرعامل و آخرین آن فرهنگسازی و آمادهسازی دستگاههای اجرایی و استانهای کشور برای کمک و اداره و هدایت مردم در شرایط بحرانی است.
توجه ما به پدافند غیرعامل یا دفاع غیرنظامی تقلیل خسارتهای مالی و صدمههای جانی را بر شهروندان در جنگ، حوادث طبیعی نظیر سیل، زلزله، توفان، آتشفشان، آتشسوزی و خشکسالی را به دنبال دارد. برای دست یافتن به نتیجه باید طرحهای پدافند غیرعامل قبل از وقوع بحران تهیه و اجرا شوند و با توجه به فرصتی که اکنون در راستای تهیه چنین طرحهایی فراهم است، ضرورت تمهیدات لازم در متن طراحیها و برنامههای کشور و شهر مشهد به شدت احساس میشود.
از سوی دیگر پدافند غیرعامل را میتوان این گونه معرفی کرد؛ مجموعه طرح ها، تمهیدات و فعالیتهایی که با استفاده از شرایط و ابزار موجود در صورت امکان بدون نیاز به نیروی انسانی انجام میشود. چنین اقداماتی از یکسو توان دفاعی مجموعه را در زمان بحران افزایش میدهد و از سوی دیگر پیامدهای بحران را کاهش میدهد و امکان بازسازی مناطق آسیب دیده را با کمترین هزینه فراهم میسازد.
مدیریت شهری و شهرداری مشهد در این مهم گامهای متعددی برداشته که از جمله آن میتوان به آموزش شهروندان، برگزاری دورههای تخصصی کارکنان و شهروندان، نصب دستگاههای شتاب نگار، طرحریزی برای اجرای نقشه خطرپذیری و... اشاره کرد. شهرداری منطقه ۷ نیز با مشارکت گروه پدافند غیرعامل و پیشگیری از بحران شهرداری مشهد در این راه اقدامات متعددی مانند نصب و بهره برداری از دستگاه شتاب نگار سالن برادران شهید نامی، آموزش حدود ۶۰۰ نفر از شهروندان منطقه در قالب گروههای دوام ثامن، آشنایی با مدیریت بحران و پدافند غیر عامل در دورههای ۳۳ ساعته، تجهیز و آمادهسازی سوله بحران طرق و استقرار خانه بهداشت در این مکان، برگزاری کارگروههای جامعه ایمن در منطقه با سازمانها و دستگاههای خدماترسان شهری، برگزاری پاتوق محله ایمن برای آشنایی شهروندان با مباحث پدافندی و بحران محله از جمله اقداماتی است که از سوی شهراری منطقه آغاز شده است و با توجه به اهمیت این موضوع و اینکه حادثه هرگز خبر نمیکند امید است همشهریان عزیز نیز اقدامات شایسته و در خور توجهی برای اعتلا و ارتقای فرهنگ پیشگیری از خطرات احتمالی و همچنین مباحث پدافندی داشته باشند. در طول سال و بهویژه هفته پدافند غیرعامل آموزشها و مطالب مفیدی در رسانهها و جامعه مطرح است که شهروندان با توجه به آنها میتوانند در مواقع حادثه، از خانواده خود مراقبت و سلامت آنها را حفظ کنند.