درباره برنامه «شب آهنگی» که با شوخی‌های عجیبش در شبکه نمایش خانگی ادامه دارد

محمد عنبرسوز | شهرآرانیوز - سرویس اشتراک ویدئوی فیلم نت مدتی است که فعالیت خود را در فضای نمایش خانگی احیا کرده و هم زمان با تولید و پخش سریال «آن ها» برنامه شاد گفت وگومحوری را هم به پخش هفتگی خود رسانده است. «شب آهنگی» یک برنامه متنوع محسوب می‌شود که مثل بسیاری از گزینه‌های مشابه داخلی و خارجی، پیرامون شخصیت اصلی و نفر اول پروژه شکل گرفته است. حامد آهنگی که مخاطبان شبکه نمایش خانگی او را با حضور پرقدرت و اثرگذارش در مسابقه «شب‌های مافیا» می‌شناسند، در این رئالیتی شو نمایش خانگی توانست ظرفیت هایش به عنوان چهره‌ای باهوش را نشان دهد و حالا در «شب آهنگی» می‌بینیم که هوش اجتماعی و سرحال بودن شخصیت آهنگی کار می‌کند.


متنوع و شاداب

طراحی «شب آهنگی» و شیوه اجرای حامد آهنگی در این برنامه به شکل معناداری شبیه جنگ‌های شبانه‌ای است که بیشتر در جزیره کیش برگزار می‌شود و بیشتر از آنکه گفت وگومحور باشد، مجموعه‌ای از بخش‌های صحنه‌ای مختلف به شمار می‌رود. آیتم‌های «شب آهنگی» از تنوع درخور ملاحظه‌ای برخوردارند و این موضوع باعث می‌شود این برنامه در میان تولیدات مشابهش در تلویزیون بیشتر به «خندوانه» شباهت داشته باشد تا «دورهمی». درواقع «شب آهنگی» بیشتر برنامه‌ای مفرح برای هم نشینی و معاشرت با میهمان است تا یک تاک شو صرف که برای واکاوی بخش‌های پنهان شخصیت میهمان و خاطرات او تلاش می‌کند.


اجرای موسیقی زنده، مسابقه‌هایی که با حضور تماشاگران برگزار می‌شود و شوخی‌های آهنگی با میهمان‌ها نیز توانسته اند ریتم مقبولی را به «شب آهنگی» اضافه کنند. شخصیت حاضرجواب و بذله گوی حامد آهنگی نقطه قوت مهم این مجموعه است. این مجری باتجربه به خوبی خطوط قرمز را می‌شناسد و می‌تواند در موقع مناسب جوری از زبان کنایه آمیزش برای شوخی کردن با میهمانان و تماشاگران استفاده کند که ماجرا شکل بی حرمتی به خود نگیرد و غلظت شوخی از خط بیرون نزند. علاوه بر این، «شب آهنگی» هویت و اثرانگشت طراحانش را هم جدی گرفته است و به مفهوم صدا یا آهنگ به شکل درخور توجهی پایبند است. روح صدا در این شو تلویزیونی جریان دارد و بخش‌های مختلف آن با بازی‌هایی همراه است که به نوعی با آهنگ و صدا مرتبط است.

ترکیب میهمانان

«شب آهنگی» از نظر دعوت از میهمان‌های مشهورش در مقایسه با ۲ تاک شو مشابهی که به تازگی در شبکه نمایش خانگی پخش شده اند، وضعیت چندان خوبی ندارد.

 


این را هم بخوانید:

برنامه‌های گفت وگومحور واقعا برای ایجاد تنوع و خلاقیت، ایده‌ای جز ترساندن ندارند؟

 


 

شوخی‌های متفاوت

جنس ارتباط گرفتن حامد آهنگی با میهمان هایش در مجموعه «شب آهنگی» نسبت به سایر تولیدات مشابه تفاوت چشمگیری دارد. آهنگی در هدایت این مجموعه بخشی از ترفند‌های شادی بخش را مدیون شخصیت اجتماعی و هوش زیاد خودش است؛ درحالی که بخش دیگر را از شو‌های خارجی الهام گرفته است و براساس قواعدی با میهمانانش رفتار می‌کند که هم برای مخاطب ایرانی تازگی دارد و هم به لحاظ فرهنگی با شرایط جامعه ایران چندان سازگار نیست.


معروف‌ترین شوخی آهنگی با میهمانان برنامه ترساندن آن هاست؛ به این شکل ساده که یکی از عوامل پشت صحنه برنامه درون میز پنهان می‌شود یا ناگهان از پشت سر میهمان بیرون می‌پرد تا میهمان را بترساند. درست مشخص نیست که طراحی و اجرای این بخش تا چه حد با میهمان‌ها هماهنگ شده است، اما برخی رسانه‌ها این رویکرد را از منظر روان شناختی بررسی کرده و آن را مضر و ناهنجار قلمداد کرده اند. علاوه بر این، مؤلفه‌های دیگری هم در «شب آهنگی» وجود دارد که از منظر اخلاقی می‌توانیم درباره روابودنشان تردید کنیم.


حامد آهنگی در یکی از بخش‌های برنامه عکسی از گذشته یا کودکی میهمانش را به نمایش می‌گذارد که به ظاهر با خود فرد هماهنگ نشده است و این می‌تواند مصداق شکستن حریم خصوصی افراد باشد. حتی اگر بپذیریم که عوامل «شب آهنگی» این عکس‌ها را از صفحات شخصی و عمومی میهمانان خود برداشته اند، بازهم دلیل نمی‌شود که این محتوا مقابل چشم بینندگان پرتعداد برنامه به نمایش درآید، زیرا ممکن است میهمان برنامه راضی به این کار نباشد.


طراحی و اجرای مسابقه‌ای که بازنده اش در هر بخش باید غذای بدمزه‌ای را بخورد که ترکیب چندش آور چند خوراکی ناهمساز محسوب می‌شود، یکی دیگر از محور‌های «شب آهنگی» است که با فرهنگ ایرانی چندان هم خوانی ندارد. چالش زنگ زدن به یکی از مخاطبان تلفن همراه میهمان و درخواست پول قرضی روی بلندگوی تلفن نیز از دیگر شگرد‌های عجیب آهنگی برای خنداندن مردم است که حریم خصوصی افراد را نادیده می‌گیرد. بدتر از همه اما، تلاش پرتکرار برنامه برای ترغیب کردن میهمانان به اظهارنظر و قضاوت درباره همکاران خود است؛ اتفاقی که می‌تواند دل خوری‌هایی هم ایجاد کند و نمونه مشهورش همان نظردادن آهنگی درباره شیوه اجرای رامبد جوان، مهران مدیری و شهاب حسینی بود که سؤالش به شکل «کدام یک مجری بدتری است؟» مطرح شد.

 


 

درباره فراوانی تاکشو‌های تلویزیونی و شبکه نمایش خانگی | ‌شور شوسازی!