به گزارش شهرآرانیوز، آندوسکوپی پروسهای است که در آن فرد آزمایش گیرنده، مری (لوله بلع)، شکم و دوازدهه را که قسمت اول روده است، با استفاده از یک لوله نازک و منعطف به نام آندوسکوپ با یک دوربین در نوک آن، آزمایش میکند و در نتیجه دوربین تصویر مورد نظر در داخل شکم را روی مانیتور میاندازد.
برای یک آزمایش امن و کامل، باید شکم کاملا خالی باشد. از بیمار خواسته میشود تا شش ساعت قبل از آزمایش هیچ چیز نخورد و ننوشد. برای برنامه ریزی کردن این پروسه، درمانگر اطلاعات کامل را به بیمار میدهد، در مورد هرگونه آلرژی از او سوال میپرسد و مشکلات مربوط به سلامت او را بررسی میکند. این اطلاعات به پزشک کمک میکند تا نیاز بیمار به آنتی بیوتیک را بسنجد و ببیند که برای مقابله با انواع آلرژیها چه دارویی تجویز کند. این اطلاعات باعث میشود که هر شخص یک برنامه درمانی جداگانه داشته باشد و بتواند قبل از آندوسکوپی به مصرف داروهای مورد نیاز بپردازد.
پزشک باید در مورد هر نوع بیماری مثل مشکلات قلبی یا بیماریهای ریوی اطلاع داشته باشد تا بتواند در طول پروسه به فرد کمک کند.
آندوسکوپی معمولا برای ارزیابی مشکلات مری، شکم و دوازدهه است و در نتیجه علائمی مثل استفراغ، حالت تهوع، دل درد، سختی بلع، خونریزی روده و کم خونی اتفاق میافتد. آندوسکوپی همچنین میتواند به طور دقیق از طریق اشعه ایکس، التهاب و هرگونه ناتعادلی در رودهها مثل تومور را نشان دهد.
کاربردهای دیگر اشعه ایکس این است که از طریق آن میتوان بایوپسی انجام داد که به معنی نمونه برداری است. همچنین سیتولوژی (سلول برداری) برای آزمایش میکروسکوپی و تعیین هرگونه نا تعادلی و سرطانی بودن نیز از طریق اشعه ایکس قابل انجام است.
بایوپسیها به دلایل مختلفی انجام میشوند و هرگز به این معنا نیست که شما مشکوک به سرطان هستید. آندوسکوپی همچنین برای درمان نیز به کار میرود. کانالهای آندوسکوپ میتواند اجازه عبور دستگاه را دهد که درمانگر را قادر میسازد تا مشکلاتی مثل کش آمدن قسمتهایی از مری، پولیپ، مشکلات بلع و خونریزی را از بین ببرد که معمولا لازمه جراحی را از بین میبرد.
پزشک قبل از این پروسه در مورد علت انجام دادن این کار به شما توضیح میدهد و میتواند در مورد آزمایشهای جایگزین و سختیهای هنگام کار نیز توضیح دهد.
پزشک هنگام انجام آندوسکوپی، مادهای را به گلوی شما اسپری میکند تا گلو بی حس شود و همچنین میتواند از داروهای مسکن برای رگها استفاده کند. این داروها معمولا متنوع هستند که رایجترین آنها، میدازولام است و معمولا باعث خواب آلودگی میشوند که به آن تسکین هوشیارانه میگویند. پرستار نیز مانیتور را در طول پروسه حاضر میکند.
همچنین از پزوپوفول برای بی حسی عمیقتر استفاده میکنند که معمولا توسط دکتر بیهوشی اعمال میگردد، زیرا باید علائم حیاتی فرد را مثل فشار خون، ضربان قلب و نبض را بررسی کند و میزان اکسیژن خون را بسنجد.
بعد از اینکه بی حس شدید، شما را به پهلوی چپتان میخوابانند و سپس دوربین منعطف را با ضخامت انگشت کوچک وارد مری، شکم و دوازدهه میکنند. این پروسه در نفس کشیدن مشکلی ایجاد نخواهد کرد. ممکن است که در طول این تست با بی حسی هوشیارانه، ناراحتی یا درد کمی وجود داشته باشد که در بی حسی عمیقتر وجود نخواهد داشت.
زمانی که پروسه کامل میشود، فرد را به اتاق ریکاوری میبرند تا اثرات دارو کم کم از بین برود. آندوسکوپی همچنین میتواند عاملی برای گلو درد خفیف باشد که معمولا هنگام قورت دادن بزاق دهان، به دلیل ورم میباشد که البته زودگذر هستند.
بعد از اینکه فرد به طور کامل ریکاوری میشود، میتواند به رژیم غذایی معمولی خود در عرض چند ساعت برگردد و راحت رانندگی کند تا به خانه برود، اما ممکن است که بخاطر بی حسی نیاز داشته باشید فردی شما را به خانه ببرد تا خیالتان راحت باشد.
آندوسکوپی یک پروسه امن است که سختیهای آن اغلب نادر است. ممکن است که در قسمت آندوسکوپی، احساس ضعف داشته باشید که به علت مصرف داروی بی حسی است. همچنین ممکن است که در قسمتهای ریه، قلب، کبد برای نمونه برداری، خونریزی اتفاق بیافتد. در بعضی از موارد ممکن است که آندوسکوپی منجر به سوراخ شدن مری، شکم یا دوازدهه شود که برای ترمیم به جراحی نیاز دارد.
درمانگر نتایج تست را به بیمار نشان میدهد. نتایج بایوپسی یا سیتولوژی نیز حدود ۷۲ تا ۹۶ ساعت بعد آماده خواهد شد.
معمولا بهتر است که تحقیق کامل در مورد آندوسکوپی را از پزشک متخصص خود به دست بیاورید.
منبع: نمناک