عادل نجفی | شهرآرانیوز؛ سازمان جهانی بهداشت شانس ابتلای مجدد به کووید ۱۹ را بسیار بالا ارزیابی میکند. اما شواهد نشان میدهد واکسنهای موجود تا حدود زیادی توانستهاند از افزایش تلفات انسانی جلوگیری کنند. در آستانه سال نو میلادی این بدترین اتفاقی بود که میتوانست برای صنعت هوایی رخ دهد، زیرا همین جهش حتی در ظاهر کمتر کشنده موجب لغو هزاران پرواز در سراسر جهان شد. اما این عضو جدید خانواده کووید ۱۹ چیست و چه اتفاقی برای آن افتاده است؟
پزشکان در آفریقای جنوبی از سوم آذر ۱۴۰۰ سویه جدیدی از کووید ۱۹ را مشاهده کردند که در مقایسه با سویههای قبلی جهشهای بیشتری را در خود نشان میداد. ۲ روز بعد و با افزایش نگرانیها، سازمان بهداشت جهانی سویه جدید را امیکرون نامگذاری و آن را نگرانکننده ردهبندی کرد.
تمامی ویروسها دچار جهش میشوند. کووید ۱۹ نیز از این قاعده مستثنا نبوده و از همان ابتدای شناسایی در اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی، جهشهای آن شروع شده است. جهش ویروسی به زبان ساده به تغییرات کدهای ژنتیکی گفته میشود و نمونه جهشیافته محصول این تغییرات «سویه» نامیده میشود.
متخصصان بر این باورند که امیکرون ناشی از دستکم ۵۰ تغییر ژنتیکی است که ۳۲ مورد آن تنها روی پروتئین اسپایک ویروس رخ داده است.
سازمان جهانی بهداشت امیکرون را با هشدار «بسیاربالا» درجهبندی کرده است، سویهای که جهشهای بسیاری را به خود دیده است.
سازمان جهانی بهداشت تاکنون ۵ سویه نگرانکننده و ۸ سویه قابل توجه را شناسایی کرده است. با توجه به نگرانی کشورها از نامگذاری سویههای مختلف کووید ۱۹ به نام اولین کشوری که در آن شناسایی انجام میشد، از اردیبهشت ۱۴۰۰ نامگذاری براساس الفبای یونانی انجام میگیرد.
سازمان بهداشت جهانی برای محافظت از خود و دیگران در برابر شیوع امیکرون مانند سویههای قبلی کووید ۱۹ توصیههایی دارد:
منبع:
Infographic: How Omicron compares with other COVID variants | Infographic News | Al Jazeera