به گزارش شهرآرانیوز؛ محمود مشوق با توضیحی درخصوص تله جمعیتی میگوید: تله جمعیتی زمانی اتفاق میافتد که تعداد بچههایی که هر زن از ۱۵ تا ۵۰ سالگی یعنی طول دوره باروری به دنیا میآورد به کمتراز ۱.۵ فرزند به ازای هرمادر برسد، دراین صورت کشوروارد تله باروری پایین شده است.
وی ادامه داد: یعنی دیگر سیاستهای جمعیتی در افزایش شاخص باروری کل، اثرگذاری خود را از دست میدهد و ساختارها و شرایط جامعه به گونهای متحول شده که مشوقها و کمکهای اقتصادی، اثرگذار نیست. اگر هم اثرگذار باشد، بسیار ضعیف بوده و معنادار نخواهد بود.
رئیس پژوهشکده مطالعات و سیاستگذاری اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی مطرح میکند: در ایران میزان باروری کل در سال ۱۴۰۱، ۱.۶ بوده است و اکنون با کاهش این روند، در آستانه ورود به مرحله تله باروری هستیم.
این استاد دانشگاه علت مسأله فوق را ساختار سنی جمعیت کشور دانسته و میگوید: به عبارت دیگر اکنون پتانسیل و ظرفیت تجدید نسل و فرزندآوری در کشور ما درحال کاهش است، چون دوره باروری زنان در کشور ما معمولا بین ۲۰ تا ۳۵ سال است و باتوجه به اینکه میانگین سنی زنان در سن باروری، درحال افزایش است،
مشوق تصریح می کند: این افراد از لحاظ سنی از فرزندآوری خارج میشوند. نسلهای بعدی که در جامعهشناسی نسل z نامیده میشوند، هم تعدادشان کمتر است و هم میلشان به ازدواج و فرزندآوری کم است و ارزشهای آنها متفاوت است.
منبع: جام جم