به گزارش شهرآرانیوز، ممکن است خانم پس از به اجرا گذاشتن مهریه، به هر دلیلی پشیمان شده و پیگیر پرونده نشود یا از درخواست خود صرف نظر کند. حال سوالی که پیش میآید این است که آیا زن این حق را دارد که مجددا اجرا گذاشتن مهریه را درخواست کند؟
حالت اول: زمانی است که زن مهریه را اصطلاحا ابراء میکند (میبخشد). یعنی میگوید از نظر من تو دیگر تکلیفی برای پرداخت مهریه نخواهی داشت (یا تو را از پرداخت مهریه بری میکنم). این بیان باعث میشود که تکلیف شوهر در ادای مهریه به طور کلی ساقط شود. پس در این حالت زن حق رجوع (پشیمانی) ندارد و پاسخ به این سوال که چند بار می توان مهریه را اجرا گذاشت منفی خواهد بود.
حالت دوم: زمانی است که زن در قبال طلاق، کل مهریهاش را به شوهر میبخشد. بذل مهر در طلاقهای خلع و مبارات (یا همان طلاق توافقی) انجام میشود. این طلاق مربوط به زمانی است که زن از شوهر به قدری تنفر پیدا کرده باشد که حاضر شود با پرداخت پول از او طلاق بگیرد. این پول پرداختی ممکن است مهریه زن یا معادل آن باشد. عبارت مشهور «مهرم حلال و جانم آزاد» مربوط به همین طلاق است. حال اگر زن در ایام عده طلاق از بخشش خود پشیمان شود، طلاق لغو میشود. یعنی طرفین همچنان زن و شوهر محسوب میشوند. در نتیجه در این حالت زن حق رجوع از مهریه را تا پایان مدت عده دارد و بعد از آن نمیتواند مهریه را به اجرا بگذارد.
حالت سوم: زمانی است که زن مهریه خود را به شوهر هبه میکند (هدیه میدهد). یعنی میگوید من مهر خود را به تو بخشیدم. در این حالت تکلیف شوهر در پرداخت مهریه بهطور کلی از بین نمیرود و زن هر چند بار که بخواهد میتواند مهریه را مطالبه کند. چراکه زن میتواند تحت شرایطی از هبه رجوع کرده و مهریه خود را مطالبه کند؛ خواه طلاق گرفته باشد یا نگرفته باشد.
زوجه میتواند قبل از طرح دعوی، از طریق اظهارنامه مطالبه مهریه به زوج اخطار نماید مهریه را پرداخت نماید. این یکی از حقوق قانونی خانوم است که در خیلی از موارد از طرح شکایات در دادگاه جلوگیری میکند.
سرعت توقیف کردن مال از طریق دادخواست در دادگاه سریعتر است ولی یک عیب بزرگ هم دارد و اینکه هزینه دادرسی دادگاه معادل ۳.۵ درصد خواسته دعوی است که در موضوعات مربوط به مهریه غالبا مبلغ بالایی است.
اگر زوجه قصد ممنوعالخروج کردن شوهر را داشته باشد اقدام از طریق اجرای ثبت سریعتر از اقدام از طریق دادگاه خواهد بود.
اگر مهریه عندالمطالبه باشد و زوج مالی برای توقیف نداشته باشد، بهتر است از طریق دادگاه دادخواست مطالبه مهریه داده شود.
اگر مهریه عندالاستطاعه باشد نه امکان جلب زوج وجود دارد و نه امکان ممنوعالخروج کردن او. در این شرایط فقط در صورتی که مالی از زوج به دادگاه یا اداره اجرای ثبت معرفی شود از بابت مهریه توقیف میشود و اگر مالی نباشد امکان وصول مهریه وجود نخواهد داشت.
اگر مرد توانایی پرداخت مقدار مهریهای را که بواسطه آن ممنوعالخروج شده است نداشته باشد، میتواند با دادن دادخواست اعسار از پرداخت مهریه، از دادگاه تقاضای تقسیط مهریه نماید.
در صورت صدور حکم قطعی دادگاه به تقسیط مهریه و پرداخت پیش پرداخت اولیه و حداقل یک قسط از مهریه، زوج میتواند از مرجع صادرکننده حکم ممنوعالخروجی تقاضای رفع اثر از این حکم را نماید.
منبع: وکیلوند