ورود فرزندان زنان سرپرست خانوار به مدارس تیزهوشان در تهران سرعت می‌گیرد بهره‌برداری از نخستین مرکز نوآوری صنایع دستی و خلاق بانوان در اصفهان| مکانی که هنر و اقتصاد را بهم پیوند می‌دهد آیا می‌توان تولد زودرس را پیش‌بینی کرد؟ بازنگری قانون مهریه در مجلس در مسیر نهایی شدن| نهاد خانواده با حمایت‌های قانونی، تقویت می‌شود پخش برنامه «دختر ایران» از رادیو صبا| زنان تأثیرگذار و موفق در عرصه‌های مختلف معرفی می‌شوند خانه داری| با اشتباهات بسیار خطرناک در خانه تکانی بیشتر آشنا شویم برد صدرنشین‌های جدول در هفته یازدهم لیگ برتر هندبال بانوان آخرین سهمیه پلی‌آف والیبال زنان به کدام تیم می‌رسد؟ آزادی ۱۱۰ مادر زندانی جرایم غیرعمد در مرحله جدید طرح «نذر امام» آغاز مرحله جدید اردوی انتخابی تیم ملی فوتسال بانوان از امروز (۳۰ بهمن ماه ۱۴۰۴) دل تنگ آن سحر‌های دور تحلیلی بر تعیین سقف ۳۷۰ هزار میلیارد تومانی وام‌های ازدواج و فرزندآوری| آیا روند پرداخت به متقاضیان، سرعت می‌گیرد؟ چگونه والدین می‌توانند از کودکان در برابر فضای مجازی محافظت کنند؟ آشنایی با راهکار‌هایی برای صرفه‌جویی و مصرف بهینه آب به ویژه در ایام خانه‌تکانی کاهش اضطراب و افسردگی با کتاب‌درمانی هفته هجدهم لیگ‌برتر فوتسال زنان فردا برگزار می‌شود| مشهدی‌ها در مسیر کرمان روایت زنانه از زندگی گروهی از مردم کرانه باختری در کتاب «گلدا اینجا خوابیده»
سرخط خبرها
درباره معضل دودی که رنگ روشن‌فکرانه به خود گرفته است

درباره معضل دودی که رنگ روشن‌فکرانه به خود گرفته است

  • کد خبر: ۳۷۲۶۵۴
  • ۲۴ آبان ۱۴۰۴ - ۱۵:۲۱
رشد مصرف سیگار در میان زنان تحصیل‌کرده و شاغل، زنگ هشداری است که به‌تدریج بلندتر شنیده می‌شود؛ رفتاری که زمانی مرز فرهنگی روشنی داشت، اکنون رنگ «ژست مدرن» گرفته و به الگویی برای دختران در مسیر استقلال‌طلبی تبدیل شده است.

به گزارش شهرآرانیوز، چند روز پیش، هنگام قدم‌زدن در یکی از پارک‌های شهر، صحنه‌ای توجه مرا جلب کرد؛ چند زن جوان با پوشش‌های آراسته و گفتار روشن‌فکرانه کنار هم نشسته بودند و سیگار می‌کشیدند. ظاهرشان نشان می‌داد تحصیل‌کرده‌اند و از موقعیت اجتماعی مناسبی برخوردارند. با دیدن این صحنه، تنها چیزی که ذهن مرا درگیر کرد، نگرانی بود؛ نگرانی از اینکه چگونه رفتاری که سال‌ها «ضد ارزش» محسوب می‌شد، حالا در میان بخشی از زنان تحصیل‌کرده به «ژست اجتماعی» تبدیل شده است؛ و مهم‌تر از آن، اینکه همین تصویر، دیر یا زود الگوی دختران نوجوان ما خواهد شد.

سیگارکشیدن؛ رفتاری که از تابو به ژست تبدیل شد

بر اساس مشاهدات میدانی و اظهارات کارشناسان، مصرف دخانیات در میان زنان و دختران در سال‌های اخیر رشد قابل‌توجهی یافته است. اگرچه در گذشته سیگارکشیدن برای زنان تابو محسوب می‌شد، امروز در بسیاری از جمع‌های دوستانه به نشانه‌ای از استقلال، جذابیت و حتی «روشن‌فکری» تبدیل شده است.

دلایل پنهان پشت دود

برای بررسی بیشتر این روند، سراغ دکتر شیرین شاهی خانه‌مقدم، روان‌شناس بالینی، رفتیم. او مهم‌ترین دلایل گرایش زنان جوان به سیگار را چنین توضیح می‌دهد: «بسیاری از دختران جوان از سیگار به‌عنوان روشی برای کنترل وزن، کسب آرامش، یا نشان‌دادن استقلال اجتماعی استفاده می‌کنند. این رفتار برای برخی به نوعی نمایش هویت و قدرت تبدیل شده است؛ موضوعی که نیازمند توجه جدی است.»

به گفته او، تأثیر رسانه‌ها نیز در این میان نقشی کلیدی دارد: «در حالی که رسانه‌ها از مضرات سیگار می‌گویند، در فیلم‌ها و سریال‌ها زنان فرهیخته‌ای را می‌بینیم که با پرستیژ بالا سیگار به دست دارند. این تصویر، در ذهن جوانان به نماد روشن‌فکری، هنرمندی و زندگی متفاوت تبدیل می‌شود.»

جای خالی توجه عاطفی

اما مسئله فقط مد و الگو نیست. دکتر شاهی بر نقش خانواده نیز تأکید می‌کند: «دخترانی که در خانه حمایت عاطفی کافی دریافت نمی‌کنند یا امنیت روانی لازم را ندارند، بیشتر در برابر فشار دوستان یا مشکلات روحی آسیب‌پذیرند. کوچک‌ترین ناملایمتی می‌تواند آن‌ها را به سمت سیگار و سایر آسیب‌های اجتماعی سوق دهد.»

چه باید کرد؟

این کارشناس معتقد است: «ممنوعیت‌های سخت‌گیرانه شاید در کوتاه‌مدت بازدارنده باشد، اما راه‌حل ریشه‌ای نیست. باید سیاست‌های فرهنگی، آموزش مهارت‌های زندگی و تقویت امنیت روانی نوجوانان را جدی گرفت. خانواده‌ها نیز لازم است رابطه‌ای امن، گرم و حمایتگر با فرزندان خود برقرار کنند تا آن‌ها در مواجهه با فشار‌های بیرونی، کم‌تر آسیب ببینند.»

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.