واکاوی جایگاه والای حضرت فاطمه‌ معصومه (س) | کلید بهشت در دستان بانوی کرامت است لزوم تولید و نصب المان‌هایی با محوریت حضور حماسی زنان در شهر مشهد نیم نگاهی به خرید پرحاشیه تیم فوتسال بانوان پرسپولیس | آیا شهرت به تنهایی کافی است؟ اختصاص تیتر روزنامه بازی‌های آسیایی ۲۰۲۶ به عملکرد تیم ملی کبدی بانوان ایران غروب غربت بانوی بهشت | رواق نجمه خاتون (س) حرم رضوی میزبان بانوان در شام وفات حضرت معصومه (س) آیا حضرت فاطمه معصومه (س) شهید شدند؟ درباره فیلم «اخت الرضا» | روایت سینمایی سفر بانوی کرامت، حضرت فاطمه معصومه (س) از مدینه تا قم + زمان پخش روایت تصویری از آینده ایران دختران کشور؛ محور برگزاری رویداد «کمیکستان» خانه‌داری | چرا پوره سیب‌زمینی، چسبنده و لاستیکی می‌شود؟ درباره اجرای مهارت «تفاهم بر سر تفاوت‌ها» در زندگی مشترک چه می‌دانید؟ سرمربی جدید تیم هندبال بانوان استقلال چه کسی است؟ بازی‌های آسیایی ۲۰۲۶ - ناگویا | تیم ملی کبدی زنان ایران مقابل ژاپن به برتری رسید دو سوم مبتلایان به آلزایمر را زنان تشکیل می‌دهند طرز تهیه دلمه برگ مو در خانه + فیلم «در غم بانوی بهشت» | رواق نجمه خاتون (س) حرم رضوی میزبان بانوان در شب وفات حضرت معصومه (س) ضرغامی: از وضعیت بی‌حجابی و ولنگاری جامعه رنج می‌برم خدمت‌رسانی ویژه اتوبوسرانی مشهد برای دانش‌آموزان دختر همزمان با بازگشایی مدارس حضور بازیگر پرحاشیه در شبکه نمایش خانگی زنان ایرانی چگونه میدان را به زندگی پیوند زدند؟ | شهر باید خودش را با زن واقعی تطبیق دهد ماجرای تولد دختر عجول گلبهاری در آمبولانس چیست؟
سرخط خبرها
اولین زن سفرنامه‌نویس ایران که بود؟

اولین زن سفرنامه‌نویس ایران که بود؟

  • کد خبر: ۳۷۴۱۳۰
  • ۰۱ آذر ۱۴۰۴ - ۰۷:۰۸
نگاهی به زندگی بی‌بی‌کوکب بختیاری، اولین زن سفرنامه‌نویس ایران.

به گزارش شهرآرانیوز، در روزگار قاجار، زنی زندگی می‌کرد که باید نامش در تاریخ معاصر ایران بیش از این شنیده می‌شد؛ زنی از همان نسل که سواد خواندن و نوشتن را در خانه آموخته بودند، اما گاه دقیق‌تر و آگاه‌تر از بسیاری از مردان درباره مسائل سیاسی و اجتماعی اظهارنظر می‌کردند. بی‌بی‌کوکب، یکی از درخشان‌ترین چهره‌های ادب‌دوست و اندیشمند ایل بختیاری، چنین‌زنی بود.

بی‌بی‌کوکب دختر نصیرخان سردار جنگ و همسر فتحعلی‌خان سردار معظم، یکی از نمایندگان مجلس شورای ملی بود. او را «حاجی‌خانم» نیز صدا می‌زدند. فرهنگ‌دوستی و دانش‌دوستی تنها بخشی از هویت او بود؛ چراکه بی‌بی به سیاست نیز توجه جدی داشت. نشانه‌اش هم در قلعه شخصی‌اش، دزک، پیداست؛ جایی که او میزبان چهره‌هایی چون دهخدا و دکتر مصدق بود.

سر آرنولد ویلسون، ایران‌شناس مشهور، در خاطرات خود درباره بی‌بی‌کوکب می‌نویسد:

«در میان مردم ایران، از هر طبقه و حتی در میان رجال سیاسی، کمترکسی را دیده‌ام که به اندازه این بی‌بی وسعت اطلاعات داشته باشد.»

ویلسون پس از تمجید از دانش و آگاهی بی‌بی، به دیدگاه او درباره حکومت قاجار اشاره می‌کند:

«سرکار بی‌بی معتقد بود تا زمانی که سلاطین قاجار بر این کشور فرمان می‌رانند، مردم ایران روی آسایش نخواهند دید و اوضاع نابسامان اصلاح نخواهد شد.» (ویلسون، سعادت نوری، ۱۳۴۷، ص ۲۵۰)

بی‌بی کوکب از نخستین زنانی بود که برای بانوان کارگاه‌های خوداشتغالی ایجاد کرد؛ کارگاه‌های قلاب‌دوزی و قالی‌بافی‌اش رونق فراوان داشت و حتی به تولید انبوه رسیده بودند. اما شهرت او بیش از هر چیز به دلیل سفرنامه‌ای است که از او به یادگار مانده؛ یادداشت‌هایی از سفرش به اروپا که به سبب دقت نگاه، تیزبینی، نثر پخته و شیوه بیان ادیبانه، در تاریخ ثبت شده و او را نخستین زن سفرنامه‌نویس ایران معرفی کرده است.

در این سفرنامه، اشاره به آیات و احادیث، امثال عربی و فارسی، و تضمین ابیاتی از مولوی، حافظ و دیگر شاعران به‌چشم می‌خورد. اثرپذیری او از کلیله و دمنه و انوار سهیلی ـ دو اثر رایج ادبی آن عصر ـ نیز کاملاً آشکار است. (دانشنامه تخت فولاد، ۱۳۸۹، ص ۲۸۸)

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.