عدم حضور سرمربی کره‌ای تیم ملی والیبال ایران در کنار این تیم در رقابت‌های آسیایی کاهش سهم زنان در دریافت مجوز نگارخانه‌ها در کشور ترکیب ۱۴ نفره تیم ملی والیبال زنان برای حضور در رقابت‌های قهرمانی آسیا ۲۰۲۶ مشخص شد اینفوگرافی | تنها در خانه؛ راهنمای گام به گام برای والدین بزرگ‌ترین دشمنِ شیردهیِ موفق را بشناسید دعوت از ۲ خراسانی به اردوی تیم ملی فوتسال دختران در رده جوانان مشهد و میزبانی این ایام چرا خواب زنان ۴۰ سال به بالا به‌هم می‌ریزد؟ چرا انتخاب لباس راحتی به‌اندازه لباس مجلسی اهمیت دارد؟ انجام غربالگری سلامت زنان سرپرست خانوار در کلینیک‌های مددکاری اجتماعی کشور کسب مقام سومی تیم بسکتبال ۳ به ۳ زیر ۲۳ سال دختران ایران در مسابقات آسیایی دختر ملی پوش کبدی مشهد راهی اردوی آمادگی در کشور هند شد واکنش پزشکیان به موفقیت دختران وزنه‌بردار ایران در کسب نخستین نایب قهرمانی آسیا طرز تهیه لیمو عمانی خانگی؛ چاشنی اصیل ایرانی بانوی ملی‌پوش تالو ایران: جام جهانی تجربه مهمی برای من بود معرفی یک غذای مناسب برای حفظ ایمنی و رشد مغز کودکان + طرز تهیه خداحافظی بهترین گلزن تاریخ فوتبال زنان سپاهان از این تیم پس از ۹ سال همکاری ۸۰ درصد بازیکنان تیم ملی کبدی بانوان، جوان هستند | نبود دیدار تدارکاتی پیش از بازی‌های آسیایی؛ بزرگترین چالش درباره انجام اکوکاردیوگرافی قلب جنین در دوران بارداری چه می‌دانید؟ نسخه امام رضا (ع) برای میزبانی بدون استرس
سرخط خبرها
دُیماج؛ میراث ساده سفره افطار مادران قزوینی‌

دُیماج؛ میراث ساده سفره افطار مادران قزوینی‌

  • کد خبر: ۳۹۵۰۲۱
  • ۰۵ اسفند ۱۴۰۴ - ۲۲:۳۴
دُیماج، روایت شب‌های رمضان قزوین است؛ غذایی که با دست‌های مهربان مادران آماده می‌شود، خاطره پدربزرگ‌ها را زنده می‌کند و طعم آن در ذهن کودکان می‌ماند. خوراکی برآمده از دل تاریخ که با وجود ثبت در فهرست میراث فرهنگی، جای اصلی‌اش سفره‌های ساده افطار است.

به گزارش شهرآرانیوز، باز هم بانگ «الله‌اکبر» از گلدسته‌های مسجد جامع عتیق قزوین در کوچه‌های سنگ‌فرش‌شده می‌پیچد؛ همان لحظه‌ای که خورشید پشت سردر خانه‌های قدیمی گم می‌شود و نسیم خنک مغرب، نفس‌های داغ روزه‌داران را نوازش می‌دهد.

غذایی که برای لحظه افطار آفریده شده است

در این شهر کهن، سفره‌های افطار گسترده می‌شوند، اما در میان همه نعمت‌هایی که سفره را رنگین کرده، یک چیز همیشه خودنمایی می‌کند؛ «دیماج»، غذایی که انگار برای لحظه افطار آفریده شده است.

تا چشم کار می‌کند، سفره‌ها کم‌وبیش شبیه هم‌اند: چای داغ در استکان‌های کمر باریک، خرما، پنیر و هندوانه. اما در قزوین، دیماج هم هست؛ غذایی که باید با چشم دل دید و با جان چشید.

دُیماج؛ میراث ساده سفره افطار مادران قزوینی‌

عطر فراموش نشدنی پنیر و گردو و سبزی خوردن

مادربزرگ‌ها می‌گویند قدیم‌تر‌ها که یخچال نبود و سفره افطار با آنچه در خانه بود رنگ می‌گرفت، نان خشک را دور نمی‌ریختند. آن را با پنیر کوزه‌ای، گردو، سبزی خوردن و پیازداغ مخلوط می‌کردند و می‌شد دیماج؛ غذایی که امروز در فهرست میراث فرهنگی ثبت شده است.

امشب یکی از همان شب‌های رمضان است. خانه‌ها بوی پیازداغ تازه می‌دهد. مادر‌ها در آشپزخانه‌های کوچک، گردو‌ها را با دست می‌شکنند، نه با چاقو، تا خرد نشود و طعمش از بین نرود.

پنیر کهنه قزوینی که بوی زیره و سیاه‌دانه از آن به مشام می‌رسد، ریز خرد می‌شود. سبزی خوردن تازه، نان لواش خشک و پیازداغ طلایی، همه در کاسه‌ای بزرگ منتظر دست‌های مهربانی هستند که آنها را با هم بیامیزد.

در خانه حاج‌خانم، مادر هفتادساله محله راه‌آهن قزوین، رسم بر این است که دیماج را در استکان سرو کنند. می‌گوید: «پسرم، این غذا مال بچگی‌های خودمان است. مادرم در کاسه‌های سفالی درست می‌کرد. ما بچه‌ها دورش جمع می‌شدیم و هرکدام لقمه‌ای برمی‌داشتیم. حالا من هم برای نوه‌هایم همین کار را می‌کنم، اما در استکان.» و راست می‌گوید؛ همین که استکان را برمی‌گرداند و دیماج قالبی از آن بیرون می‌آید، نوه‌ها هورا می‌کشند.

با طنین اذان مغرب، پدربزرگ دعای افطار را زمزمه می‌کند: «اللهم لک صمنا و علی رزقک افطرنا». نخست جرعه‌ای آب گرم با خرما و سپس نوبت به دیماج می‌رسد. لقمه اول که از استکان بیرون می‌آید، ترکیب پنیر شور، گردوی تلخ و شیرین و سبزی تازه، چنان طعمی در دهان می‌پراکند که گویی تمام خستگی روزه یک‌باره از تن بیرون می‌رود. بعد از آن، چای می‌رسد و دلخوشی شب.

دیماج یک غذا نیست؛ روایت شب‌های رمضان در قزوین است

در مسجد جامع عتیق قزوین نیز پس از پایان نماز مغرب و عشا، پیرمرد‌ها دسته‌دسته بیرون می‌آیند و از سفره‌های امشب برای هم می‌گویند. یکی می‌گوید: «ما امشب دیماج با گردوی تازه درست کرده بودیم.» دیگری پاسخ می‌دهد: «مبارک است، اما هیچ‌چیز دیماج مادرم نمی‌شود؛ پنیر کوزه‌ای دست‌ساز خودش را در آن رنده می‌کرد.»

دیماج فقط یک غذا نیست؛ روایت شب‌های رمضان قزوین است. روایت مهربانی زنانی که با دست‌های خود برای روزه‌داران لقمه می‌چینند. روایت پدربزرگ‌هایی که با هر لقمه، خاطره مادرشان زنده می‌شود و کودکانی که طعم رمضان را با آن به یاد می‌سپارند. غذایی که از دل تاریخ آمده و در فهرست میراث فرهنگی ثبت شده، اما جای اصلی‌اش سفره‌های ساده افطار است؛ همان‌جا که دل‌ها به یاد خدا گرم است و روزه‌داران گرد هم جمع‌اند.

امشب نیز در قزوین، با طنین اذان، هزاران سفره با دیماج رنگین می‌شود و هزاران نفر با طعم خاطره‌انگیزش روزه می‌گشایند؛ طعمی که از نان خشک و پنیر آغاز شد و به میراث فرهنگی رسید، اما هرگز سادگی و صمیمیتش را از دست نداد. ماه رمضان در قزوین بدون دیماج معنا ندارد، همان‌گونه که افطار بدون اذان معنایی ندارد.

منبع: فارس

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.