معرفی چند ترفند ساده آشپزی برای زنان شاغل افزایش رقابت و حضور در بازار‌های جهانی با سرمایه‌گذاری زنان فعال در حوزه تولید روایت مادران موفق ایرانی در مستند رادیویی «زنان سرزمین من» سهم ۱۹ درصدی زنان در مدیریت IT کشور پیشگیری از وزن کم نوزاد هنگام تولد و نقص‌های مادرزادی با مصرف اسیدفولیک در دوران بارداری بررسی نقش خانواده در حفظ سلامت روان زنان سوگواری بانوان عرب‌زبان در حرم رضوی به مناسبت شهادت امام صادق (ع) فعالیت‌های ورزشی بسیار کم در میان ۵۷.۷ درصد از زنان ایرانی بررسی ارتباط ابتلا به آسم در دوران کودکی با افزایش میزان آلودگی هوا کسب ۲ شکست توسط کاپیتان تیم ملی تنیس روی میز زنان ایران در تور بین‌المللی تونس نیاز جامعه به داشتن الگوی صحیح ازدواج لزوم مراقبت‌های حین بارداری در پیشگیری از تولد زودرس نوزادان روایت زندگی بانوی شهید حج خونین سال ۶۶ در کتاب «گوشواره فیروزه‌ای» ویدئو| مادرانه| روایتی از دلتنگی مادران شهدا| شهید محمدحسین حسین‌نژاد ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد دختران از نگاه امام صادق (ع) بررسی طرح اصلاح قانون مهریه با حضور حقوقدانان، وکلا و اساتید دانشگاه در فراکسیون زنان و خانواده مجلس بررسی تیغ دو لبه اصلاح موادی از قانون اجرای محکومیت مالی نمایش دست‌بافته‌های زنان عشایری و روستایی سیستان و بلوچستان در موزه فرش ایران
سرخط خبرها
گذری بر تاریخچه پوشش شایسته بانوان ایران‌زمین

گذری بر تاریخچه پوشش شایسته بانوان ایران‌زمین

  • کد خبر: ۲۳۸۴۸۱
  • ۲۰ تير ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۴
تاریخچه پوشاک، بخشی از تاریخ تمدن و فرهنگ هر جامعه است. نوع بشر از ابتدای خلقت برای در‌امان‌ماندن از آسیب‌های آب‌و‌هوا و دیگرمخاطرات موجود در طبیعت به پوشاندن بدن خود اقدام کرده، اما پس از گذشت قرن‌ها و به‌وجود‌آمدن تمدن‌های مختلف، پوشاک به نوعی نشان‌دهنده باور‌های فرهنگی، مذهبی و دیگر معانی اجتماعی بوده است.
شبنم کرمی
خبرنگار شبنم کرمی

به گزارش شهرآرانیوز، آنچه از نقش‌نگاره‌های تاریخی به‌دست‌آمده همگی گویای آن است که زنان ایرانی در طول هزاره‌ها و از دیرباز، همواره پوششی مناسب و شایسته داشته‌اند؛ چنان‌که جیمز لیور (تاریخ‌نگار انگلیسی) با اشاره به دوران آشوریان در ایران می‌نویسد: تن‌پوش آزاد (بدون فرم و ساده) مانند تن‌پوش آشوری‌ها، مصری‌ها، رومی‌ها و یونانی‌ها نشانه‌ای از تمدن و بزرگی در آن دوره بوده است و تن‌پوش‌های چسبان و دوخته‌شده نوعی توهین و بی‌تمدنی تلقی می‌شده است. (تاریخ پوشاک اقوام ایرانی)

همچنین در کتاب «پوشاک باستانی ایرانیان»، نوشته جلیل ضیاپور، درباره پوشش ماد‌ها چنین آمده است: طبق نقوش برجسته و مجسمه‌های ماقبل میلاد، پوشاک زنان آن دوره از نظر شکل (با کمی تفاوت) با پوشاک مردان یکسان است و تنها به واسطه اختلافی که میان پوشش سرشان وجود دارد، از هم تمیز داده می‌شوند.

ویل دورانت در کتاب «تاریخ تمدن» نیز درباره قوم آریایی می‌نویسد: غالب پارسیان حتی برهنه‌بودن قسمتی از بدنشان را بی‌شرمی می‌دانند و همیشه لباس بلند می‌پوشند.

در مهر سنگی استوانه‌ای مربوط به دوره هخامنشی که در موزه لوور پاریس نگهداری می‌شود هم ملکه‌ای با لباس و تاج و سرپوش زنان هخامنشی بر مسند شاهانه‌ای تکیه زده و پاهایش بر چهارپایه‌ای کرسی‌مانند قرار گرفته است.

پس از آن، زنان اشکانی از شلوار‌های چین‌دار و پیراهن‌های دراپه‌دار و بلند استفاده می‌کردند.

همچنین در استفاده از سرپوش، مانند زنان هخامنشی بودند و کلاه عمامه‌وار آنان بخشی از موهایشان را می‌پوشانید. بلندی لباس‌ها به اندازه‌ای بود که مانع دیدن کفش‌ها می‌شد. (تاریخ پوشاک اقوام ایرانی)

در این دوره، گاهی زنان با دستار‌هایی که دور سرشان پیچیده شده و روی شانه‌هایشان افتاده است، به تصویر کشیده شده‌اند. (پوشاک در ایران‌زمین)

شنل از عناصر مهم پوشش زنان ساسانی بوده است که آن را بر دوش ملکه آذرمیدخت، دختر خسروپرویز که مدتی هم بر ایران پادشاهی می‌کند، می‌بینیم. این لباس که به عنوان بالاپوش از عناصر مهم پوشاک زنان ساسانی از نظر اجتماعی محسوب می‌شد، بر دوش آناهیتا به‌عنوان یک مقام والا و حیات‌بخش در سنگ‌نگاره طاق‌بستان (متعلق به قرن سوم میلادی) مشاهده می‌شود. (تاریخ پوشاک اقوام ایرانی)

نوشته‌های پراکنده مورخان و نویسندگان پس از ورود اسلام به ایران نشان می‌دهد، پوشش زنان در قرون اول و دوم هجری تن‌پوش محلی بوده که ادامه همان تن‌پوش دوره ساسانی است. همچنین نوعی مقنعه و چادر از عناصر اصلی پوشاک زنان در خارج از خانه در این دوران بوده است. (پوشاک اقوام ایرانی)

زنان در این دوره، از دامن یا شلوار گشاد و پیراهن آستین‌دار که بلندی لباس تا سر زانو می‌رسید (تونیک) و پیراهن دیگری که کوتاه و بی‌آستین بود و روی پیراهن زیری پوشیده می‌شد (احتمالاً به‌تقلید از زنان دوره ساسانی) استفاده می‌کردند. این پیراهن (رویی) جلوباز بود و به‌وسیله دکمه بسته می‌شد. کمربند و شالی هم زینت‌بخش آن بود. (تاریخ پوشاک اقوام ایرانی)

هرچند پس از اسلام، مدل پوشش زنان ایرانی اندکی به فراخور زمان تغییراتی کرده است، به طور کلی، بانوان این سرزمین همواره به پوشش خود به‌عنوان مظهر حیا و احترام خویش نگاه کرده‌اند و شایسته و بایسته ظاهر شده‌اند.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.