رونمایی از کتاب «خواهران در آن سوی مرزها»، تولید مشترک زنان ایران و زیمبابوه همه آنچه برای فرزندپروری باید بدانیم |‌ معرفی کتاب «دایره المعارف رفتار با کودک» همه آنچه برای فرزندداری باید بدانیم ویدئو | نویسنده فلسطینی: اسرائیل بیش از ۲۰ سال است که به دنبال کنترل جمعیت فلسطینی‌ها و بازگشت به غزه است چرا مرخصی زایمان برای پدران امکان‌پذیر نیست؟ چرا برخی از بانوان در دوران عادت ماهیانه دچار درد سینه می‌شوند؟ سکته قلبی اولین عامل مرگ‌ومیر زنان در کشور است زنان بیشتر از مردان مستعد ابتلا به اختلالات روانی هستند صعود دختران پینگ پنگ ایران در رنکینگ جهانی مسائل تخصصی زنان در کمیسیون بانوان و خانواده شورای شهر مشهد مطرح خواهد شد وضعیت سلامتی در میانسالگی تأثیر مهمی بر سلامتی در دوران پیری دارد وقتی بازی در یک سریال عاملی برای زدواج زوج بازیگر می‌شود بیماری آلزایمر شایع‌ترین نوع زوال عقل است حضرت فاطمه معصومه (س) مجاهده زمان خود بودند میانگین عدد سن امید به زندگی در ایران برای بانوان ۷۸.۵۴ سال است راه‌های جذب ویتامین D در پاییز و زمستان
سرخط خبرها
خرید جهیزیه بر عهده مرد است یا زن؟

خرید جهیزیه بر عهده مرد است یا زن؟

  • کد خبر: ۲۹۰۳۸۹
  • ۰۳ مهر ۱۴۰۳ - ۱۶:۲۵
برای ازدواج قواعد اصلی و فرعی حاکم است که قانونگذار با توجه به مسائل مطرح روز، قوانینی متناسب با آن پیش‌بینی کرده است. یکی از این مسائل، تهیه جهیزیه است که منشا بسیاری از اختلافات پیش از ازدواج و پس از آن است.

به گزارش شهرآرانیوز، یکی از دغدغه‌های خانواده‌های دختردار تهیه جهیزیه است. با توجه به وضعیت تورم برخی از این خانواده‌ها سال‌ها کار می‌کنند تا بتوانند جهیزیه دختر را خریداری کنند و بسیاری از دختران به علت نداشتن توانایی خرید آن از ازدواج امتناع می‌کنند. این درحالی است که تهیه وسایل مورد نیاز زندگی طبق قانون وظیفه مرد است و مورد ملزم است با توجه به نیاز‌های متعارف و متناسب با وضعیت زن جهیزیه را تهیه نماید. در این خصوص نظر دکتر محمدعرفان وکیل دادگستری را جویا شدیم.

قانونگذار تکلیف تهیه جهیزیه را مشخص کرده

دکتر عرفان تهیه جهیزیه را از جمله مسائل حاشیه‌ای عقد نکاح دانسته و در توضیح آن گفت: «برای ازدواج قواعد اصلی و فرعی حاکم است که قانونگذار با توجه به مسائل مطرح روز قوانینی متناسب با آن پیش‌بینی کرده است. یکی از این مسائل، تهیه جهیزیه است که منشا بسیاری از اختلافات پیش از ازدواج و پس از آن است. در این مورد قانون‌گذار، تکلیف را مشخص کرده و در ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی ضمن تعریف نفقه تهیه وسایل زندگی را نیز از مصادیق نفقه قید کرده است.»

وی در ادامه اظهار داشت: «در این ماده قانونی در توضیح نفقه آمده "نفقه، عبارت است از همه نیاز‌های متعارف و متناسب با وضعیت زن، از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض. "

بنابراین جهیزیه جزو موارد نفقه به حساب می‌آید. درحالیکه عرف از قدیم الایام مسئولیت تهیه جهیزیه را بر عهده زن می داند؛ بنابراین این مسئله‌ای است که زوجین باید توافق کنند که طبق عرف زن جهیزیه را تهیه کند یا طبق قانون مرد و یا اینکه با هم و مشترکا تهیه کنند. مصادیق جهیزیه نه در عرف و نه شرع تعیین نشده و هر یکی از زوجین بر اساس نیاز مالی خود وسایلی را برای زندگی مشترک تهیه می‌کنند. چنانچه طبق قانون مرد تهیه کند باید با نظر کارشناس رسمی دادگستری جهیزیه‌ای در شان زن تهیه نماید و تا زمانیکه اثاثیه لازم را تهیه نکند زن موظف به تمکین نیست.»

هزینه حمل جهیزیه

این وکیل دادگستری پس از توضیح نظر قانون در خصوص جهیزیه در مورد هزینه‎ های حمل جهیزیه گفت: باتوجه به اینکه ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی، تهیه جهیزیه را بر عهده مرد دانسته و از مصادیق نفقه زن است، مسئول پرداخت هزینه حمل جهیزیه نیز مرد و خانواده او هستند. با این وجود بهتر است زن و مرد برای پرداخت این هزینه‌ها توافق کنند.

لیست خرید جهیزیه را مکتوب کنید

متاسفانه هر روز دادخواست‌های بسیاری برای درخواست استرداد جهیزیه مطرح می‌شود. یکی از مشکلاتی که در این بین مطرح است، لیست جهیزیه است. دکتر عرفان برای رفع این مشکل گفت: بهتر است هر یک از زوجین لیستی از اثاثیه‌ای که خرید کرده اند تهیه کرده و با قید جزئیات به امضای خانواده عروس و داماد برسد. بهتر است دو شاهد که عموما از مرد‌های اقوام داماد هستند نیز ذیل آن را امضا کنند تا لیست جهیزیه وجهه قانونی داشته باشد. با استناد به این لیست در موارد دادخواست استرداد جهیزیه می توان موارد قید شده در لیست را درخواست کرد.

وی در توضیح مواردی که لیست جهیزیه تهیه نشده باشد گفت: «در این مواقع چنانچه بحث استرداد جهیزیه مطرح شود، در صورت اثبات مالکیت با استناد به فاکتور‌های موجود، شهادت شهود و سایر امارات موجود وسایل برگردانده می‌شود در غیر این صورت دادگاه حکم به تقسیم اموال داده و آن دسته از اموال که عرفا از آن مردان است را در مالکیت مرد و آن دسته که عرفا از آن زنان است را در مالکیت زن، قرار می‌دهد و اقدام به صدور حکم درخصوص استرداد آن‌ها می کند.
منبع: ایرنا

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.