آشنایی با یادگار‌های ناشناخته گوهرشادخاتون والدین در آموزش احکام اسلامی به فرزندان چه مسئولیتی دارند؟ معرفی چند تکنیک ساده برای تقویت «شجاعت» کودکان تقویت هویت مادری، مأموریت کلان مرکز راهبری و هماهنگی بانوان سازمان تبلیغات اسلامی کتاب سال بانوان، جلوه‌ای از تحول انقلاب اسلامی در عرصه نقش‌آفرینی زنان بوستان بانوان «کرامت»، پروژه‌ای ۷ هکتاری برای ارتقای نشاط بانوان مشهد لزوم‌ محکومیت جنایت رژیم صهیونیستی در غزه از سوی کمیته حقوق کودک سازمان ملل متحد ۵۵ هزار مادر در خراسان شمالی تک فرزند هستند سمنان، میزبان نخستین اردوی آماده‌سازی تیم ملی هندبال بزرگسالان زنان رشد چشمگیر چندقلوزایی در خراسان شمالی در فصل بهار ۱۴۰۴ درخشش دو ملی‌پوش خراسانی در مرحله فینال مسابقات بسکتبال کاپ آسیا کتابت یک نسخه قرآن کریم توسط ۷۵ هزار زن فارغ التحصیل برنامه سوادآموزی در مراکش نقش نهاد‌های مدنی کشور در کاهش مصرف سیگار توسط زنان و دختران جامعه کتاب «زنان عاشورایی»، روایتی زنانه پس از کربلا ابتلاء به آلزایمر در زنان نسبت به مردان بیشتر است پاسخ رهبر معظم انقلاب به استفتائی درباره ایجاد محرمیت با شیردهی آگاهی از جنبه‌های حقوقی مهریه، کلید پیشگیری از بسیاری اختلافات آشنایی با نقش‌های حیاتی زنان در مدیریت بحران «فتح نو» با موضوع «زنان و جنگ» آغاز می‌شود | بازخوانی اندیشه‌ای در امتداد «فتح خون»
سرخط خبرها
آشنایی با یادگار‌های ناشناخته گوهرشادخاتون

آشنایی با یادگار‌های ناشناخته گوهرشادخاتون

  • کد خبر: ۳۴۶۹۶۰
  • ۰۱ مرداد ۱۴۰۴ - ۰۹:۳۲
«دارالحفاظ» قدیمی‌ترین رواق حرم امام‌هشتم (ع) است که به دستور گوهرشادبیگم در اوایل قرن ۹ هجری قمری ساخته شده است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ در حرم مطهر رضوی ۲۶ رواق وجود دارد که تعدادی از آنها در دوره تیموری، برخی در دوران تاج‌داری صفویان، چندتایی در روزگار قاجار و اغلبشان در طرح توسعه حرم مطهر رضوی یعنی پس از انقلاب اسلامی ساخته شده‌اند. اگر هم می‌خواهید بدانید رواق چیست، باید خیلی خلاصه بگوییم که رواق به فضا‌های سرپوشیده و مسقف اطراف حرم گفته می‌شود. این رواق‌ها، محل‌های مختلفی هستند که زائران برای زیارت، عبادت و استراحت از آنها استفاده می‌کنند. در سطر‌های بعدی، قصه قدیمی‌ترین رواق‌های حرم مطهر را مرور کرده‌ایم.

رواق دارالحفاظ

رواق «دارالحفاظ» قدیمی‌ترین رواق حرم امام‌هشتم (ع) است که در سمت جنوب ضریح قرار دارد و به دستور گوهرشادبیگم در اوایل قرن ۹ هجری قمری ساخته شده است. ازاره دارالحفاظ، سنگ منبت‌کاری بسیار ظریف و زیبایی است که بالای آن، کتیبه‌ای سنگی با اشعاری از قاآنی جلوه گری می‌کند. کف‌پوش دارالحفاظ، سنگ مرمر است و دیوار‌ها کاشی‌کاری و سقفش، آینه‌کاری‌های زیبایی دارد. از نام این رواق تاریخی برمی‌آید که در قدیم، محل تجمع حافظان قرآن بوده است.

رواق دارالسیاده

اندکی پس از دارالحفاظ، «دارالسیاده» ساخته می‌شود. دارالسیاده را هم که یادگار دوره تیموری در مشهد است، باید دومین رواق حرم امام رئوف (ع) دانست. درواقع از ایوان شمالی مسجد گوهرشاد به‌سمت حرم مطهر که مشرف می‌شویم، از دارالسیاده سر درمی‌آوریم که یکی از رواق‌های بزرگ حرم است. دارالسیاده درکنار دارالحفاظ قرار دارد و دلیل نام‌گذاری‌اش هم این بوده است که از قدیم، محل تجمع و تدریس علما، سادات و منسوبان به خاندان امیرالمؤمنین (ع) بوده است. دارالسیاده علاوه‌بر مسجد گوهرشاد، به راهروی سقاخانه و از آنجا به ایوان طلای نادری و دارالحفاظ هم راه دارد. روایت است که در دارالسیاده در سال ۱۰۸۴ هجری‌قمری که زلزله  مشهد به گنبد حرم مطهر هم آسیب زد، خسارت دید. از این‌رو، شاه‌سلیمان آن را مرمت کرد و بعد‌ها در سال ۱۳۰۰ هجری‌قمری با آینه‌کاری زینتش دادند. بالای دری که میان دارالحفاظ و دارالسیاده است، اشعاری به خط نستعلیق نوشته شده است که حاکی از ترمیم رواق و تاریخ آن است. کف دارالسیاده مرمر و ازاره آن کاشی معرق است. این رواق گویا بین سال‌های ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۰ خورشیدی نیز مرمت شده است. کتیبه‌های فراوان دارالسیاده، درمیان رواق‌های حرم، ویژگی خاصی به آن بخشیده است و چشم هر زائری را به‌دنبال خود می‌کشاند.

رواق دارالشرف

سومین رواق، «دارالشرف» است که در شمال‌غربی روضه منوره، قرار دارد و نامش را می‌توان در شمار قدیمی‌ترین مکان‌های آستان‌قدس‌رضوی دید. درواقع اگر ورودی دارالسیاده را ادامه دهیم، به بنایی می‌رسیم که در گذشته رواق نبوده، اما پس از تغییراتی،  در سال۱۳۴۳ خورشیدی به‌صورت رواقی مستقل درآمده است. این بنا از شمال به ایوان طلای صحن انقلاب یا عتیق، از جنوب به دارالسیاده، از شرق به دارالشکر و از غرب به دارالولایه مرتبط است. دورتادور بالای ازاره مرمری این رواق با کمربندی از کاشی به صورت کتیبه‌ای ممتاز تزیین شده و سوره مبارک «مدثر» به خط ثلث و کتابت رضوان بر آن نوشته شده است. دیوار و سقف رواق را هم با آینه‌کاری زیبایی آذین داده‌اند.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.