به گزارش شهرآرانیوز؛ پژوهشگران دانشگاه «اوکلاهما» دریافتند، رژیم غذایی پرچرب حاوی مقادیر زیاد اسید اولئیک - نوعی چربی موجود در روغن زیتون - میتواند توانایی بدن در تولید سلولهای چربی را افزایش دهد و خطر چاقی را بالا ببرد.
اسید اولئیک، چربی تک غیراشباع است و در ساختار خود یک پیوند دوگانه دارد، که بهطور کلی سالمتر از چربیهای اشباع در نظر گرفته میشود، با این حال، نتایج پژوهش کنونی نشان میدهد که سطوح بالای آن ممکن است تاثیرات غیرمنتظرهای به همراه داشته باشد.
پژوهشگران اظهار کردند که اسید اولئیک با افزایش پروتئین سیگنالدهندهای به نام AKT ۲ و کاهش فعالیت پروتئین دیگری به نام LXR، باعث تولید بیشتر سلولهای چربی میشود. این موارد به رشد سریعتر سلولهای اولیهای منجر خواهد شد که به سلولهای چربی تبدیل میشوند.
این محققان موشهای مورد آزمایش را با انواع مختلفی از چربیها که معمولا در رژیمهای غذایی انسان یافت میشوند مانند چربیهای موجود در روغن نارگیل، شیر، روغن بادام زمینی و روغن سویا تغذیه کردند. از میان این چربیها، اسید اولئیک، تنها چربی بود که به افزایش رشد سلولهای چربیساز منجر شد.
نتایج این پژوهش همچنین به این نکته اشاره کرد که افراد معمولا فقط یک نوع چربی، در یک وعده غذایی مصرف نمیکنند و غذای روزانه آنان ممکن است شامل کره، روغن و چربی گوشت باشد. بنابراین، تشخیص دقیق میزان مصرف هر نوع چربی دشوار است. رژیمهای غذایی مدرن، به ویژه آنهایی که به غذاهای فرآوری شده یا فست فود متکی هستند، شاهد افزایش سطح اسید اولئیک هستند.
این پژوهش یادآوری مهمی است که حتی غذاهایی که سالم در نظر گرفته میشوند، میتوانند در صورت مصرف بیش از حد مضر باشند. سطوح متعادل اسید اولئیک، ممکن است فوایدی برای سلامتی داشته باشند، اما سطوح بالای آن با مصرف مداوم، میتواند خطر چاقی و مشکلات سلامتی مرتبط با آن را افزایش دهد.
منبع: ایسنا