زینب سلیمانی: مردم ایران برای حفظ انقلاب اسلامی شهدای بزرگی را قربانی کردند سقوط ۳۱ پله‌ای ندا شهسواری در جدیدترین رده‌بندی منتشر شده از سوی فدراسیون جهانی تنیس روی میز اعزام یک بانوی ورزشکار ایرانی به رقابت‌های شطرنج قهرمانی انفرادی آسیا پرداخت بیش از ۱۷۰۰ میلیارد ریال تسهیلات مشاغل خانگی به زنان خراسان شمالی چگونه در مورد رسانه‌های اجتماعی با کودکمان صحبت کنیم؟ هاجر؛ قهرمان عرفه و قربان| زنی که مسیر توحید را در صحرای عرفات هموار کرد دعوای تکراری زوجین، نشانه یک «الگوی ارتباطی معیوب» | راهکار چیست؟ کاهش خطر ابتلا به سرطان، فایده پنهان ازدواج چگونه تیروئیدِ مادر از ناتوانی ذهنی فرزند جلوگیری می‌کند؟ برگزاری کنگره بین‌المللی بی بی حکیمه، گامی در جهت ترویج فرهنگ رضوی ضرورت تکمیل نظام حمایتی زنان سرپرست خانوار| بانوان، ظرفیت بالایی برای نقش‌آفرینی اقتصادی در بستر خانواده دارند مادران بخوانند| ضرورت تشخیص زودهنگام علائم تأخیر رشدی و پردازش حسی در کودکان رویکرد نوین و تحول‌آفرین کمیته امداد امام خمینی (ره) | حمایت معیشتی و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار دعوت از ۲ دختر فوتسالیست مشهدی به اردوی تیم‌ملی بزرگ‌سالان اجرای «پدربزرگ و مادربزرگ‌های معنوی» برای کودکان ۷ تا ۱۲ ساله در بهزیستی| یک پیوند معنوی که در ۲۵ مرکز شبانه‌روزی عملیاتی می‌شود اجرای ۱۹ پویش با موضوع جوانی جمعیت در استان همدان آیا ابتلا به زوال عقل در زنان و مردان یکسان است؟ «آرزو‌های قشنگ»، گروهی کوچک که از مشهد به یک خانواده ملی تبدیل شد| جزئیاتی از یک امیدآفرینی برای مردم ۲۵ هزار نوزاد در البرز غربالگری تیروئید شدند حمایت از زنان روستایی با صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان
سرخط خبرها
فخرالدوله، نخستین بانوی مدیر شهری در ایرانِ قاجار

فخرالدوله، نخستین بانوی مدیر شهری در ایرانِ قاجار

  • کد خبر: ۳۷۲۸۷۹
  • ۲۵ آبان ۱۴۰۴ - ۰۸:۰۴
در روزگاری که بسیاری از زنان قاجار در حصار دربار یا اندرونی محصور بودند، «اشرف‌الملوک فخرالدوله» مسیر دیگری برگزید؛ زنی که از دل حوادث سیاسی و خانوادگی عبور کرد، در بزنگاه‌های سخت کنار همسر ایستاد، برای حفظ حقوق خانواده‌اش با رجال حکومت چانه زد و بعد‌ها نام خود را به‌عنوان بنیان‌گذار نخستین مؤسسه تاکسی‌رانی در تهران ثبت کرد.

به گزارش شهرآرانیوز، مظفرالدین‌شاه قاجار و همسرش سرورالسلطنه در سال ۱۲۶۱ خورشیدی صاحب دختری شدند که «اشرف‌الملوک» نام گرفت؛ دختری که سال‌ها بعد با لقب «فخرالدوله» در تاریخ ماندگار شد. تولد در خانواده سلطنتی، خواستگاران بسیاری را روانه خانه شاه کرد، اما به خواست پدر، اشرف‌الملوک در چهارده‌سالگی به ازدواج محسن‌خان امین‌الملک، فرزند علی‌خان امین‌الدوله، از رجال تأثیرگذار عصر قاجار درآمد. همین ازدواج، حسادت‌ها و دلخوری‌هایی را رقم زد که بعد‌ها به عزل محسن‌خان و پدرش از مقامشان دامن زد.

دربار وقتی خبر احتمال انتقال و حتی خطر جان برای شوهر و پدرشوهر اشرف‌الملوک را به او رساند، بانو بی‌درنگ راهی قزوین شد. دستورات شاه و اصرار قاصدان نیز نتوانست او را از کنار همسر جدا کند. سرانجام شاه و اطرافیانش در برابر اراده این بانو تسلیم شدند و خانواده به املاک شخصی خود در رشت منتقل شد.

فخرالدوله به‌تدریج مادر خانواده‌ای پرجمعیت شد؛ حسین، غلامحسین، محمود، علی، احمد، ابوالقاسم، رضا و معصومه حاصل این زندگی بودند. اما تلاطم‌های سیاسی دست از سر خانواده برنمی‌داشت. با رسیدن سلطنت به محمدعلی‌شاه و شدت گرفتن درگیری‌ها، محسن‌خان ناچار به انزوا شد. فخرالدوله که شوهر را گوشه‌نشین می‌دید، تصمیم گرفت خود زمام امور خانواده را به دست گیرد.

در سال ۱۲۹۹ و در پی برخی ادعا‌ها درباره زمین‌های امین‌الدوله، او برای دور کردن خانواده از آشوب‌ها، آنان را به قم برد و خانه‌ای نزدیک حرم حضرت معصومه (س) اختیار کرد. سپس خودش به تهران رفت تا با سردار سپه دیدار و از حق خانواده دفاع کند؛ مبارزه‌ای که سرانجام با بازپس‌گیری املاک رشت به ثمر نشست.

در تهران، فخرالدوله نشان داد زنی فراتر از چارچوب‌های رایج زمانه است. او نخستین مؤسسه تاکسی‌رانی تهران را تأسیس کرد و حتی در اندیشه راه‌اندازی یک بورس ملی بود؛ ایده‌ای که اگرچه در آن روزگار عملی نشد، اما دوراندیشی او را نشان می‌داد. کارهایش چنان چشمگیر بود که رجال سیاسی زمان نیز زبان به ستایش او گشودند.

فخرالدوله در کنار حضور اجتماعی، دل‌نگرانی‌های مادرانه‌اش را فراموش نکرد. او سرپرستی چند کودک یتیم را پذیرفت، امکان تحصیل برایشان فراهم کرد و در سال ۱۳۲۸ مسجدی به نام خود در نزدیکی خانه‌اش ساخت؛ نشانی از پیوند همیشگی‌اش با امور خیر و معنوی.

اما روزگار همیشه با او مهربان نماند. مرگ فرزندش حسین قلب فخرالدوله را شکست و او را به گوشه‌نشینی کشاند. اندوه فقدان فرزند چنان بر او سنگینی کرد که حتی در آخرین سفر به عتبات عالیات برای خود آرامگاهی در نجف برگزید، اما وصیت کرد پیکرش در کنار فرزندش در قبرستان ابن‌بابویه ری آرام گیرد.

سرانجام این بانوی سخت‌کوش و بااراده در سال ۱۳۳۴ بر اثر سکته قلبی درگذشت؛ زنی که برخلاف بسیاری از هم‌نسلانش در دوره قاجار، نه در سایه دربار که در متن زندگی و جامعه نقش آفرید و نامش را به‌عنوان زنی پیشرو و شجاع در تاریخ ایران به یادگار گذاشت.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.