قهرمان ماده ۴ در ۴۰۰ متر رقابت‌های لیگ دوومیدانی بانوان مشخص شد | کسب یک رکورد جدید رقابت‌های لیگ دسته اول فوتبال زنان | تیم تراکتور به نخستین پیروزی خود دست یافت خواب زودهنگام و منظم؛ اساسی‌ترین سرمایه‌گذاری عصبی و شناختی برای رشد همه‌جانبه کودک آشپزی | طرز تهیه کتلت بادمجان بدون سیب‌زمینی را بلدید؟ ناباروری؛ یکی از عوامل مهم تنش در روابط زناشویی | حضور روانشناسان در کنار تیم درمان ضروری است رئیس فدراسیون کبدی: از عملکرد زنان در ناگویا راضی بودم آیا عامل پیشرفت آلزایمر در زنان، پروتئین‌ها هستند؟ امکان بارداری پس از درمان سرطان پستان وجود دارد رواق نجمه خاتون (س) میزبان بانوان در محفل دعای ضراب اصفهانی می‌شود | بررسی «آسیب‌های مقایسه در زندگی» در صحن جمهوری اسلامی حرم مطهر رضوی دستور پخت مرغ زعفرانی تابه‌ای | شامی سریع و خوش‌عطر برای اعضای خانواده شکست سپاهان و برد استقلال در هفته سوم لیگ برتر هندبال زنان حضور داوران ایرانی در لیگ قهرمانان زنان آسیا چرا دو سال اول زندگی کودک، حیاتی است؟ اینفوگرافی | فواید زردچوبه برای زنان دختران دانش‌آموز مشهدی به یاد کودکان میناب، اثر هنری ساختند | میناب، هشتک، ۱۶۸ معرفی راهکار‌هایی برای توجه زوجین به مرز صراحت و بی‌احترامی در زندگی مشترک نماینده دختران والیبالیست مشهد در فصل جدید لیگ‌ برتر کشور حریفان خود را شناخت ویژه‌برنامه‌های حرم مطهر رضوی برای بانوان (پنجشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۵) یک راهکار عالی برای گرم کردن کانون خانواده آشپزی |‌ دستور پخت شامی بروجردی | یک وعده غذایی لذیذ و آسان برای کدبانوهای ایرانی
سرخط خبرها
زنی میان جواهر و جوهر قلم | روایتی از زندگی تاج‌الدوله قاجار

زنی میان جواهر و جوهر قلم | روایتی از زندگی تاج‌الدوله قاجار

  • کد خبر: ۳۷۳۱۳۰
  • ۰۳ آذر ۱۴۰۴ - ۱۱:۲۲
تاج‌الدوله، یکی از شناخته‌شده‌ترین زنان مسلمان در تاریخ قاجار، از دختری اصفهانی آغاز کرد و با بهره‌گیری از ذوق ادبی، تربیت علمی و ایمان دینی، به یکی از اثرگذارترین بانوان عصر خود بدل شد.
نفیسه زمانی
نویسنده نفیسه زمانی

به گزارش شهرآرانیوز، در سال ۱۲۰۹ هجری قمری، در خانواده‌ای معمولی در اصفهان، دختری زیباروی و بااستعداد به دنیا آمد که او را «طاووس» نامیدند. طاووس تبار گرجی داشت و در نوجوانی به سبب زیبایی و متانت، توجه دربار را جلب کرد. در پانزده‌سالگی، یعنی سال ۱۲۲۴ قمری، به عقد فتحعلی‌شاه قاجار درآمد. روایت‌ها می‌گویند مراسم ازدواج او از مجلل‌ترین جشن‌های آن دوره بود؛ تاآنجاکه تخت مرصع «خورشید» را برای جایگاه عروس آوردند. مهر طاووس آن‌چنان در دل شاه نشست که نام تخت سلطنتی را از «خورشید» به «تخت طاووس» تغییر داد.

ازدواج با شاه، نقطه عطفی در رشد فرهنگی این دختر جوان شد. پس از عقد، «سید عبدالوهاب نشاط اصفهانی» —شاعر و خوش‌نویس سرشناس، سیاست‌مدار و آشنا با حکمت و منطق—به عنوان استاد او انتخاب شد. نشاط در تعلیم طاووس نهایت کوشش را به کار برد و بانو نیز استعداد کم‌نظیر خود را نشان داد. او در خوش‌نویسی مهارت یافت، ذوق شاعری‌اش پرورش پیدا کرد و به یکی از زنان ادیب دربار بدل شد. گفته‌اند هنگام گفت‌و‌گو با شاه، همواره چند بیت شعر را چاشنی سخن خود می‌کرد.

فتحعلی‌شاه که روزبه‌روز علاقه‌اش به او بیشتر می‌شد، لقب «تاج‌الدوله» را به وی بخشید. سپس عمارتی باشکوه برایش ساختند و بخشی از خزانه سلطنتی را نیز—به سبب امانت‌داری‌اش—به او سپردند. تاج‌الدوله به مهمان‌نوازی مشهور بود؛ چنان‌که هر سال در ایام نوروز، سیزده روز پذیرای زنان دربار بود و حتی دختران شوهرکرده شاه نیز مهمان عمارت او می‌شدند.

تاج‌الدوله شش فرزند داشت: سلطان‌محمدمیرزا سیف‌الدوله، شیرین‌جان‌خانم، فرخ‌سیرمیرزا نیرالدوله، سلطان احمدمیرزا عضدالدوله، خورشیدکلاه‌خانم شمس‌الدوله و مرصع‌خانم. سیف‌الدوله، پسر ارشد، بیش از دیگران مورد توجه شاه بود و در سیزده‌سالگی به حکومت اصفهان گماشته شد.

در واپسین روز‌های عمر فتحعلی‌شاه، تاج‌الدوله کنار همسرش ماند؛ اما پس از درگذشت شاه در ۱۹ جمادی‌الثانی ۱۲۵۰، بیم درگیری میان شاهزادگان، او را واداشت که به سیدمحمدباقر شفتی—از علمای برجسته آن زمان—پناه ببرد. ارتباط با این عالم دینی تأثیر عمیقی بر باور‌های مذهبی بانو گذاشت. هنگامی که محمدشاه بر تخت نشست، تاج‌الدوله تمام جواهرات خود را به شاه جدید بخشید و همراه فرزندش سیف‌الدوله راهی عتبات‌عالیات شد. او چندین بار نیز به حج رفت و سرانجام نجف را برای زندگی برگزید.

تاج‌الدوله در نجف از دنیا رفت. طبق خواسته خود، در آرامگاهی که از پیش در صحن حرم امیرالمؤمنین(ع) تهیه کرده بود، به خاک سپرده شد. برخی از فرزندانش پس از وفات او در نجف ماندند و نسل‌های بعدی آن‌ها هنوز در نجف و کربلا زندگی می‌کنند.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.