حضور ملی‌پوش مشهدی فوتبال در رقابت‌های دختران کمتر از بیست‌سال کافا ۲۰۲۶ رقابت‌های هاکی چمن قهرمانی آسیا| دختر ملی‌پوش مشهدی در اولین پیروزی ایران نقش پررنگی داشت تکه‌های بدن‌ فرشته‌های مدرسه شجره طیبه تشییع و تدفین شدند| روزی که تابوت‌ها سبک بودند و داغ‌ها سنگین + تصاویر روایت بانوی جوان نیشابوری که بی‌هیاهو گره از کار دیگران باز می‌کند| از تهیه خیرخواهانه جهیزیه تا شکل‌گیری یک خیریه اعضای یک خانواده در بهشت کنار هم هستند+ سند معتبر اختتامیه «حدیث زندگی» در حرم مطهر رضوی | دوره‌ای که سبک زندگی ایرانی-اسلامی را آموزش داد ۷۸۵ میلیارد تومان به مادران مشمول قانون جوانی جمعیت پرداخت شد بهره‌مندی بیش از هزار نفر از بانوان منطقه ۱۰ مشهد از طرح ترنم زندگی سهم ۵۴ تا ۵۷ درصدی زنان در سرپرستی خانوار‌های تحت حمایت کمیته حمایت کشور جام جهانی تیراندازی| هانیه رستمیان دوازدهم شد حضور نمایندگان ایران در دومین سمینار ورزش بانوان کمیته پارالمپیک آسیا ویدئو| مادرانه| روایتی از دلتنگی مادران شهدا|شهید محمدمهدی آخوندزاده طرزجانی ادعاهای عجیب دختر نوجوان در کلانتری جهاد مشهد| از حسادت کودکانه تا شکست عشقی دختران طلاق افزایش آرامش روانی اعضای خانواده با در نظر گرفتن اصول ساده در انتخاب رنگ و نور خانه طلاق صوری؛ یک پدیده چالش‌برانگیز با پیامدهای روانی گسترده نیم‌نگاهی به چالش‌های روانشناختی «زنان بیوه» | فوت همسر یکی از پراسترس‌ترین رویداد‌های زندگی افراد است مادر والامقام سه شهید البرزی به فرزندانش پیوست
سرخط خبرها
تخریب مقبره «آبش‌خاتون»، تنها زن حاکم فارس و آخرین فرمانروا از سلسله‌ی اتابکان در بافت تاریخی شیراز

تخریب مقبره «آبش‌خاتون»، تنها زن حاکم فارس و آخرین فرمانروا از سلسله‌ی اتابکان در بافت تاریخی شیراز

  • کد خبر: ۳۲۲۵۸۴
  • ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۸
به گفته کارشناس فنی میراث‌فرهنگی در استان فارس، در حالی مقبره «آبش‌خاتون»، تنها زن حاکم فارس و آخرین فرمانروا از سلسله‌ی اتابکان در بافت تاریخی شیراز تخریب شده که وی برای مردم این استان جایگاه ارزشمندی دارد.

به گزارش شهرآرانیوز؛ سیامک بصیری اظهار کرد: مقبره‌ «آبش‌خاتون»، تنها زن حاکم فارس و آخرین فرمانروا از سلسله‌ی اتابکان، در بافت تاریخی شیراز تخریب شده و به دست فراموشی سپرده شده است. آبش‌خاتون در دوران حکمرانی‌اش برای حفظ فارس در برابر حمله‌های مغول با پسر هلاکوخان ازدواج کرده بود.

وی ادامه داد: آبش‌خاتون شخصیت ارزشمند تاریخی است که در حافظه جمعی مردم شیراز ماندگار شده است.

این کارشناس فنی میراث‌فرهنگی در استان فارس بیان کرد: مقبره آبش خاتون یکی از بناهای تاریخی ارزشمند است که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. با اینکه اوقاف نیز مالکیت این بنا را به‌عهده‌دارد اما از آنجا که این بنا در فهرست آثار ملی کشور است به‌نوعی میراث‌فرهنگی نیز متولی این اثر تاریخی است با این حال سالهاست که این بنای تاریخی مهجور مانده و هیچ‌گونه اقدام مرمتی خاصی در جهت حفاظت و نگهداری از این اثر ارزشمند صورت نگرفته است.

بصیری نیز تخریب‌های عمده این بنا را مربوط به ۱۰۰ سال گذشته می‌داند و به آخرین زلزله‌های دوره قاجار. او نیز معتقد است: این بنا در اصل دارای گنبد بوده که دهه‌هاست که دیگر گنبدی روی مقبره نیست و از زمان آخرین زلزله که مربوط به سال ۱۲۳۹ بوده هیچ اقدام خاصی در جهت تثبیت وضع موجود انجام نشد.

وی به یک مرمت موضعی در ۱۰ سال گذشته زمانی که بخش‌هایی از دیوار مقبره فروریخته بود نیز اشاره کرد و گفت: میراث‌فرهنگی چند سال قبل برای جلوگیری از ریزش دیوار مقبره یک مرمت استحکام‌بخشی در بخش‌هایی از بنا انجام داد اما کافی نبود و هم‌اکنون این بنا نیاز به مرمت‌های جدی‌تر دارد.

این کارشناس میراث‌فرهنگی بیان کرد: تا جایی که اطلاع دارم یکی از مشاوران طرح مرمت، برای مرمت مقبره آبش‌خاتون یک طرح به میراث‌فرهنگی ارائه داد که پس از تصویب طرح مداخلات حرفه‌ای جهت حفاظت، مرمت و استحکام‌بخشی روی بنا انجام بگیرد. این طرح یکبار هم آماده شد اما به دلیل نواقصی که داشت قرار شد دوباره بازخوانی و توسط مشاور ارائه شود. اما تاکنون اقدام عملیاتی در مقبره آبش خاتون که به‌صورت بسیار مهجوری در گوشه جنوب شرقی و بدنه خارجی بافت تاریخی شیراز و در میدان خاتون قرار گرفته است و اصلا شرایط مناسبی ندارد.

منبع: ایلنا

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.