چرا مداح معروف ثواب مداحی‌اش را به مادران تقدیم کرد؟ پیروزی تیم‌ملی بسکتبال بانوان ایران با دو یار خراسانی‌اش در دیدار دوستانه در چین افزایش نقش زنان نویسنده و مترجم، یکی از مهم‌ترین تحولات در عرصه تولید کتاب معرفی چند نکته راهبردی برای داشتن یک ازدواج موفق فرصت های بیشتر مشارکت در فعالیت‌های تولیدی و بازاریابی در ادغام صندوق‌های خرد زنان روستایی و عشایری نفقه، حق قانونی زن برای تأمین معاش در زندگی مشترک نقش موثر بازی‌های آموزشی و الگو‌های مذهبی در کاهش اضطراب و افزایش تاب‌آوری فرزندان آشنایی با فواید مصرف شاه توت برای زنان چند توصیه‌ تابستانی به بانوان باردار| آنچه لازم است برای پیشگیری از گرمازدگی بدانید حضرت زینب (س)، زن مسلمان شجاع ایستاده در متن عاشورا حضور ۲ بانوی استاد شطرنج ایران در رقابت‌های جام جهانی شطرنج بانوان ۲۰۲۵ گرجستان اعلام آمادگی کامل برای میزبانی نخستین نشست عالی‌رتبه سالانه زنان اکو در سال آینده دستور تهیه دسر تیرامیسو فوری و ساده در خانه+ فیلم زنان مایه افتخار ایران هستند ویژه برنامه «بانوان عاشورایی» با حضور زائران اردوزبان در حرم مطهر رضوی برگزار شد بررسی ابعاد مختلف خانه‌داری و اشتغال زنان در خانواده از دیدگاه اسلام رنگ و بوی زنانه مستند کوتاه «مادر جبهه‌ها»
سرخط خبرها
نفقه، حق قانونی زن برای تأمین معاش در زندگی مشترک

نفقه، حق قانونی زن برای تأمین معاش در زندگی مشترک

  • کد خبر: ۳۴۳۳۹۴
  • ۱۶ تير ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۱
طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی، نفقه عبارت است از همه نیاز‌های متعارف و متناسب با وضعیت زن که، شامل مواردی، چون مسکن، خوراک، پوشاک، اثاث منزل، هزینه‌های بهداشتی و درمانی است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ نفقه زن یکی از مهم‌ترین حقوق مالی است که قانون برای زن در زندگی زناشویی در نظر گرفته است. بر اساس قوانین فقهی و مدنی ایران، مرد مکلف است هزینه‌های زندگی همسر خود را تأمین کند، مشروط بر آنکه زن «تمکین» کامل از شوهر داشته باشد. نفقه شامل مجموعه‌ای از نیازهای مادی و ضروری برای تأمین معاش زن است و عدم پرداخت آن می‌تواند آثار حقوقی و کیفری داشته باشد.

در تعیین میزان نفقه، عواملی چون شئونات خانوادگی زن، عرف و عادت ساکنین هر منطقه و وضعیت مالی مرد در نظر گرفته می‌شود. به عبارت دیگر، نفقه یک مبلغ ثابت نیست و با توجه به شرایط مختلف، متفاوت محاسبه می‌شود.

نفقه شامل چه مواردی می‌شود؟

طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی، نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن که، شامل مواردی چون مسکن، خوراک، پوشاک، اثاث منزل، هزینه‌های بهداشتی و درمانی است. در حقیقت، ملاک تعیین نفقه نه نیاز حداقلی، بلکه وضعیت اجتماعی، خانوادگی، فرهنگی و رفاهی زن پیش از ازدواج است. بنابراین ممکن است نفقه یک زن خانه‌دار با نفقه یک زن شاغل در موقعیت اجتماعی بالا متفاوت باشد.

نحوه محاسبه نفقه چگونه است؟

قانون، عدد مشخصی برای نفقه تعیین نکرده است؛ بلکه قاضی دادگاه خانواده با توجه به شأن زن، درآمد مرد، عرف محل زندگی، تورم و شرایط روز، مبلغ نفقه را تعیین می‌کند. اگر زن و شوهر بر سر میزان نفقه اختلاف داشته باشند، زن می‌تواند از طریق شکایت حقوقی یا کیفری در دادگاه، اقدام به مطالبه نفقه کند. در این حالت، دادگاه با ارجاع موضوع به کارشناس رسمی دادگستری، مبلغ نفقه ماهانه را مشخص می‌کند.

علاوه بر این، وضعیت مالی مرد نیز در تعیین میزان نفقه بی‌تأثیر نیست، اما در اولویت دوم قرار دارد. اگر مرد بتواند کمبود درآمد خود را ثابت کند، این امر در میزان نفقه تأثیر خواهد داشت.

آیا نفقه فقط به زن خانه‌دار تعلق می‌گیرد؟

خیر. اشتغال یا درآمد داشتن زن، مانع دریافت نفقه نیست. حتی اگر زن شاغل باشد یا درآمد بالا داشته باشد، در صورتی که «تمکین» کند، همچنان مستحق دریافت نفقه است. چرا که پرداخت نفقه بر اساس نیاز زن نیست، بلکه تکلیفی برعهده شوهر است.

شرایط قانونی برای مطالبه نفقه چیست؟

نفقه در صورتی به زن تعلق می‌گیرد که؛ عقد دائم برقرار باشد (در عقد موقت، نفقه به‌صورت توافقی است)،زن تمکین عام و خاص از شوهر داشته باشد (یعنی وظایف زناشویی و زندگی مشترک را به‌درستی انجام دهد) و زن بدون عذر موجه خانه را ترک نکرده باشد.

در صورتی که زن از تمکین خودداری کرده یا بدون اجازه همسر منزل مشترک را ترک کند، ممکن است دادگاه وی را ناشزه بشناسد و نفقه از وی ساقط شود.

طبق ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی، تا زمانی که علقه زوجیت برقرار است، زن ملزم به تمکین از همسر خود است. بر این اساس، زن باید در امور مختلف زندگی، بر پایه شرع و عرف، از شوهر خود اطاعت کند.

منبع: مهر

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.