به گزارش شهرآرانیوز؛ نشر و تولید کتاب در ایران، با گذشت بیش از چهاردهه گذشته، یعنی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، تحولات درخورتوجهی را تجربه کرده است؛ مولفههای این تحول از نظر کمی و تنوع موضوعی بررسی میشود؛ علاوه براین افزایش نقش زنان و گسترش حرفهایگرایی در حوزه نشر دو شاخص مهم دیگر است. به مناسبت ۱۴ تیرماه، روز قلم نگاهی شده به آمارهای رسمی که گویای جهشی چشمگیر در میزان تألیف، ترجمه، و افزایش حضور ناشران و نویسندگان زن در عرصه فرهنگ است.
یکی از مهمترین تحولات در عرصه تولید کتاب، افزایش نقش زنان نویسنده و مترجم است. براساس آمار رسمی ارائه شده، سال ۱۳۵۷، سهم نویسندگان زن تنها ۴ درصد بود؛ اما این نسبت بهتدریج افزایش یافت و تا سال ۱۴۰۲، به حدود ۴۳ درصد در تألیف و ۴۴ درصد در ترجمه رسیده است. به عبارت دیگر، نویسندگان مرد که سالهای نخست پس از انقلاب ۳۰ برابر نویسندگان زن بودند، اکنون تنها اندکی از آنان پیشی گرفتهاند.
سال ۵۷، حدود ۹۶ درصد نویسندگان کشور را مردان و ۴ درصد را زنان تشکیل میدادند، این نسبت در دهه اول انقلاب به ۹۲ درصد نویسندگان مرد و ۸ درصد نویسندگان زن تبدیل شد و در دهه چهارم انقلاب اسلامی، ۷۱ درصد مولفان، مرد و ۲۹ درصد زن هستند و این یعنی نسبت این فاصله به صراحت رو به کاهش است.
سال ۹۶، نویسندگان مرد ۶۸ درصد و زنان ۳۲ درصد بودهاند و سال به سال از شکاف جنسیتی که به تولید علم اخلاق و ارزش فاصله بیندازد کاسته میشود و حتی در برخی حوزهها مثل داستاننویسی که شاید شمار نویسندگان مرد، ۳۰ برابر زنان بود فاصلهها کاملاً کم شده است.
با نگاهی به مسیر طیشده در حوزه نشر و تولید کتاب، میتوان گفت که ایران پس از انقلاب، بهرغم چالشهای اقتصادی، ارزی و برخی محدودیتها، توانسته است در مسیر توسعه فرهنگی گامهای بلندی بردارد. افزایش نقش زنان، گسترش ناشران، و جهش در تولید محتوا از نشانههای بارز این مسیر هستند.
منبع: ایپنا