تیپهای تابستانه با لباسهای خنک، گشاد و عینکهای دودی بزرگ، تنها یک سلیقه یا ظاهر تابستانه شیک و به روز نیستند، بلکه بخشی از ویژگیهای پوششی هستند که باید برای جلوگیری از گرمازدگی و پیشگیری از آسیبهای شدید نور خورشید به آنها توجه داشته باشیم. بعد از مراقبت از پوست، یکی از مهمترین اعضای صورت که باید حسابی در برابر اشعههای مضر نور خورشید از آنها محافظت کرد، چشمها هستند. از آنجا که در تابستان دغدغه برخی افراد یافتن عینک آفتابی مناسب است و ما نیز روزهای گرم مرداد را سپری میکنیم، میخواهیم نگاهی به مهمترین ویژگیهای عینک آفتابی استاندارد بیندازیم.
نور خورشید آسیبهای مختلفی به چشم وارد میکند، یکی از این آسیب ها، آسیب به شبکیه و ناحیه مرکزی بینایی است که در اثر نگاه مستقیم به نورخورشید اتفاق میافتد. تشدید و تسریع آب مروارید، ایجاد تومورهای چشمی به ویژه در پوست اطراف چشم و رشد ناخنک از دیگر پیامدهای نور خورشید برای چشم هاست.
از طرفی نور شدید آفتاب در روز سبب میشود سلولهای شبکیه که در چرخه (ریتم) خواب و بیداری بسیار مؤثرند، نور زیادی دریافت کنند و فرد دچار بی خوابی در شب شود. از این رو ضروری است برای محافظت از چشمها و پیشگیری از عارضههای نور خورشید در روزهای بسیار گرم تابستان از کلاه لبه دار، کرمهای ضدآفتاب مخصوص دور چشم و عینکهای آفتابی استاندارد استفاده کنید.
برخی عینک آفتابی را فقط بر اساس ظاهر آن انتخاب میکنند و اهمیتی به کیفیت عدسی آن نمیدهند. مهمترین ویژگی یک عینک آفتابی استاندارد داشتن محافظ UV ۴۰۰ است، این درحالی است که بیشتر عینکهای آفتابی ارزان یا زیبا فقط یک تکه پلاستیک روی صورت شما هستند و از چشمان شما در برابر نور خورشید که کار اصلی عینک آفتابی است هیچ محفاظتی نمیکنند.
در تابستان بیشترین تابش خورشید در بازه ساعتی ۱۰ تا ۱۶ و در زمستان در بازه ساعتی ۱۱ تا ۱۴ است. در سایر ساعتهای روز شدت تابش نور خورشید کم میشود، ولی بازهم به این معنی نیست که پرتوهای مضر وجود ندارد.
از دیگر ویژگیهای عینک آفتابی استاندارد، مقاوم بودن در برابر ضربه و فشار بالاست. این ویژگی به ویژه در تصادفهای رانندگی بسیار مهم است و سبب محافظت چشم در برابر آسیبهای وارده میشود.
یک عینک آفتابی هرقدر هم استاندارد باشد، ابتدا باید به خوبی روی صورت شما بنشیند و مناسب چهره تان باشد. شکلهای مختلفی از صورت وجود دارند. صورتهای بیضی، مستطیلی، مربعی، لوزی، مثلثی و مثلث وارونه. قاب عینکی که انتخاب میکنید باید به گونهای باشد که آن دسته از سطوح صورت را که از حالت ایده آل فاصله دارد، تعدیل کند.
لنزهای پلاریزه نور منعکس شده از سطوح را به مقدار قابل توجهی کم و حجم نور ورودی به چشم شما را کنترل میکنند. اگر چشمتان به نور زیاد حساس است یا فعالیتهای روزمره شما به گونهای است که ساعتهای زیادی در معرض نور خورشید هستید عینک آفتابی پلاریزه تهیه کنید.
نکته: بعضی وقتها عدسیهای پلاریزه با رنگهای شیشه لنز واکنش میدهند و نقاط کور ایجاد میکنند. اگر این اتفاق برایتان افتاد، از لنزهای آینهای برای کم شدن نورهای شدید استفاده کنید.
در زمان خرید عینک آفتابی، ضروری است به اندازه آن هم توجه داشته باشید و عینکی را برگزینید که روی صورت شما بنشیند. این موضوع در زمان انتخاب عینک طبی که باید ساعتهای زیادی روی چشم باشد هم مهم است.
لنز عینک آفتابی باید تا اندازه زیادی در برابر خط و خش مقاومت داشته باشد، ولی به این معنی نیست که هیچ وقت روی آن خط و خشی نمیافتد. عینک آفتابیهایی که لنز آنها از شیشه و سنگ ساخته شده است، مقاومت بسیار بالایی در برابر خط و خش دارند.
عینک آفتابیهای بزرگ افزون بر محافظت کامل از چشم، از پوست پلک و اطراف چشمتان هم در برابر اشعههای مضر خورشید مراقبت میکنند. از این رو بهتر است عینکهایی را که محافظت بیشتری از چشمها دارند انتخاب کنید.
نزدیک بینی، مشکلی برعکس دوربینی است. به این صورت که فرد قادر به دیدنِ درست اشیا و آنچه در فاصله دور از او قرار دارد، نیست. این افراد فقط میتوانند آنچه را نزدیک است خوب ببینند؛ بنابراین عدسی عینک آفتابی مناسب برای چشم نزدیک بین، مقعر است. عدسیهای مقعر، مرکز نازک تری نسبت به لبه هایشان دارند تا بتوانند نور را در مرکز متمرکز کنند و به چشم، اجازه دیدن درست اشیا دور را نیز بدهند.
افراد دوربین نمیتوانند اشیا و آنچه در نزدیکی شان هست را به درستی ببینند، بنابراین به عینکی نیاز دارند که عدسیهای محدبی داشته باشد. عدسی محدب در عینک آفتابی مناسب برای چشم دوربین، مرکز ضخیم تری دارد و مانند ذره بین، نور ورودی را به سمت بالا و پایین عدسی چشم فرد خم میکند تا به شبکیۀ آن برای داشتن دید درست، کمک کند.
از آنجا که سلامت چشمها مسئله مهمی است و هدف از ساخت عینکهای آفتابی نیز، محافظت و مراقبت از چشم هاست باید در خرید آنها دقت کافی داشت، به ویژه در شرایطی که چشم، ضعفهایی مثل آنچه نام برده شد داشته باشد.
در وهلۀ اول آنچه اهمیت دارد، این است که مشکل و اختلال چشمان فرد چیست؟ زیرا نسخه یکسانی برای عینکهای آفتابی طبی وجود ندارد و درصورتی که فرد تابه حال به چشم پزشکی مراجعه نکرده است یا مدت زیادی از معاینه او میگذرد، باید ویزیت شود و با توجه به آن، عینک آفتابی طبی مناسب را سفارش بدهد.
عینک آفتابی طبی باید براساس نسخه چشم پزشک و نمرهای که او تشخیص داده است، ساخته شود. برای نمونه در افرادی که مشکل آستیگمات دارند، درجه آستیگمات در بینایی شان مؤثر است و عدسی عینک باید متناسب با همان باشد.
نکته بعدی کیفیت قاب عینک است. از آنجا که عینکهای آفتابی مناسب برای چشم ضعیف، نسبت به عینکهای معمولی هزینه بیشتری دارند، انتخاب یک فریم مناسب و محکم موضوع مهمی است تا هم فرد با آن راحت باشد، هم عمر طولانی تری داشته باشد و فرد متحمل هزینههای دوباره نشود.
بند عینک فقط جنبه تزیینی ندارد. کاربرد اصلی این محصول جانبی، آسان کردن حمل و نقل عینک است. یکی دیگر از هدفهای تولید بند عینک برای افراد فراموش کار است. این افراد به طور معمول عینکشان را جا میگذارند و بعد نمیتوانند آن را پیدا کنند، ولی با داشتن بند عینک خاطرشان جمع میشود که عینک همیشه همراهشان هست. از کاربردهای دیگری که این وسیله دارد برای عینکهای سنگین است منظور از عینکهای سنگین عینکهایی است که در زمان استفاده مداوم بر روی چشم سر میخورند و برای پیشگیری از افتادن عینک بر روی زمین و وارد شدن ضربه و شکستن آن، از بند عینک استفاده میکنند.