صدیقه رضوانینیا در سالهای اخیر شش کتاب نوشته و آخرین کتاب او با عنوان «گوشواره فیروزهای» بهتازگی به چاپ رسیده و در تربتحیدریه طی مراسمی رونمایی شده است. به این بهانه، به سراغ ایشان رفتیم و در ادامه، گفتوگوی شهرآرانیوز را با این خانم نویسنده میخوانید.
رضوانینیا درباره قهرمان کتابش اظهار میکند: زهرا كته يک زن ايرانی به معنای واقعی كلمه است؛ زنی كه ستون خانواده است و همه اعضای خانواده حتی همسر به او تكيه میكنند و از وقتی که شهيد شده تا همين الان كه نزديک به سه دهه از شهادتش میگذرد، هنوز كسی نتوانسته جای خالی او را برای خانواده، اطرافيان و همسايهها پركند.
وی ادامه میدهد: خانم كته ردپاهای عميقی كه قابلپاکشدن نيستند، از خودش در اين دنيا باقی گذاشته، او مانند خيلی از زنان برجسته ايرانی بوده که وقتی هستند، همهچيز سرجای خودش قرار دارد و وقتی میروند، اطرافیانشان تازه میفهمند آنها چه زنان بزرگی بودند و نبودنشان قابلجبران نيست.
این نویسنده بیان میکند: خانم کته، زنی خانهدار بود که سواد درستوحسابی نداشت، اما به عشق خواندن قرآن و علاقهای که به سواد داشت، بعداز انقلاب به نهضت سوادآموزی رفت و خواندن و نوشتن یاد گرفت. او مهارتها و هنرهای مختلفی یاد گرفت؛ از خیاطی و گلدوزی گرفته تا بافتنی و کار با ماشین بافتنی که برایش جنبه درآمدزایی داشت. آن زمانها زنها اوقات فراغتشان را پشمریسی میکردند و خانم کته هم این کار را انجام میداد و از دسترنج خودش، پول سفر حجّش را فراهم کرد.
رضوانینیا میگوید: در بررسیهایی که درخصوص زندگی زهرا کته برای نگارش کتابش انجام دادم، از همسایهها و بانوانی که هممحله او بودند متوجه شدم که خانم کته در زندگی اجتماعی خود بسیار مردمدار بود. این بانوی مجاهد میزبان خیلیها در خانهاش بود که برخی از آن آدمها هنوز زندهاند و با شنیدن اسم این زن بزرگوار، آهی از عمق وجود میکشند.
وی میافزاید: زهراخانم علاوه بر ارتباطات گسترده اجتماعی و کمک به دیگران، سعی داشت زنها را برای کمک به جبهه ترغیب کند و به خانمها آموزش بافتنی میداد تا برای رزمندهها در زمستانهای سرد کردستان، لباس گرم ببافند.
نویسنده کتاب «گوشواره فیروزهای» در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه پیشبینیتان از استقبال علاقهمندان از این کتاب چیست، بیان میکند: اینکه یک زن ایرانی با تمام مشخصات زنان اصیل ایرانی در این کتاب روایت شده برای مخاطب جالب است.
رضوانینیا با تأکید بر اینکه زهرا کته یک زن باتمام مشخصات زن ایرانی است، از آن بانوانی که دیگر الان قصه زندگیشان را باید در کتابها خواند، یادآور میشود: من معتقدم اگر او در خارج از مرزهای کشور ما زندگی میکرد، در تجلیل از شخصیتش کتابهای بسیاری نوشته و فیلمهای زیادی ساخته میشد.
وی درخصوص اهمیت نگارش کتاب درباره زنان ایران متذکر میشود: جامعه ایران جامعه مردانه است و زنها باوجود تأثیرگذاری شگفتی که در تاریخ سرزمین ما داشتهاند، قصه زندگیشان کمتر در قالب کتاب روایت شده است. ادبیات ما بهخصوص در حوزه بیوگرافی و زندگینامهنویسی سخت مردانه است و مردانه نوشته شده و امیدوارم در آینده، کتابهای بیشتری درباره زنها ببینیم و بهخصوص خود زنان نویسنده حضور درخشان و پررنگتری در این حوزه داشته باشند.
نویسنده کتاب «گوشواره فیروزهای» با بیان اینکه در این کتاب شما با لایههای پنهان روح و شخصیت یک زن مسلمان ایرانی آشنا میشوید که از ابعاد مختلف، جذاب و تأملبرانگیز است، میگوید: در گوشهوکنار این سرزمین، زنهایی در گمنامی به سر میبرند که هرکدامشان یک اسطورهاند، اما عالم ادبیات و دنیای زیبای ادبیات نتوانسته به این زنهای تاریخساز و تأثیرگذار ادای دین کند؛ زنهایی که باوجود مادر و همسربودن و تربیت نسل آینده، حضور پررنگ اجتماعی داشته و در جامعه هم نقش کلیدی داشتهاند.
رضوانینیا دراینباره تصریح میکند: این خانم باوجود اینکه در شهری کوچک در خراسان میزیسته، نسبتبه مهمترین حادثه معاصر خودشان یعنی دفاع مقدس واکنش داشته است و علاوه بر اینکه خودش به جبهه کمک میکرد، دیگران را هم به این امر تشویق میکرد.
گفتنی است از کتاب «گوشواره فیروزهای»، حدود ۱۰ روز قبل با حضور مسئولان، شهروندان تربتحیدریه و نویسنده این اثر رونمایی شد.