طنین همتی|شهرآرانیوز، مرغ و تخم مرغ روزهای پرالتهابی را پشتسر میگذراند و با زمزمه افزایش قیمت این دو کالا، همزمان با حذف یارانه از این بخش، این بازار در مقطعی نوسان قیمت و کمبود را تجربه کرد و مرغ تا کیلویی ۶۰ هزار تومان و تخم مرغ هم تا کیلویی ۴۰ هزار تومان پیش رفت. اما اکنون در این بازار از التهاب قیمت و کالا خبری نیست و با کاهش قیمت، این دو بازار تحتتأثیر عرضه و تقاضا شده است. بهگفته تولیدکنندگان، بهای تمامشده کالا با افزایش قیمت دوبرابری نهاده دانی و دیگر هزینهها افزایش قیمت یافته است.
سیدحسین موسوینژاد، رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار خراسانرضوی، دراینباره گفت: در چند روز قیمت نهادههای دانی ما بهشدت افزایش یافته و بهصورت میانگین ۲.۷ برابر و کنجاله سویا و ذرت ۳.۷ برابر شده است. خوراک مصرفی مرغداری ذرت و کنجاله سویاست. پیرو آن نیز بقیه هزینهها مثل هزینه حملونقل و دستمزد رسما ۵۷ درصد افزایش یافته است.
بهگفته این فعال حوزه پرورش طیور، وقتی قیمت کالایی در کشور ما افزایش مییابد، بهدنبال آن حتی کالاهایی که ربطی به ارز ۴۲۰۰ تومانی ندارد نیز تحتتأثیر قرار میگیرد. این موضوع نظارت بیشتری بر بازار میطلبد. دولت قیمت ۳۹۸۰۰ تومان برای مصرفکننده مشخص کرده است که این قیمت با هزینههای ما همخوانی ندارد. مرغداران بهشدت نگراناند و گلههایشان را حذف میکنند، چون توجیه اقتصادی ندارد.
وی اضافه کرد: قوه مجریه اگر مکلف است قانون را اجرا کند، قانون گفته است که شرکت پشتیبانی امور دام باید خرید تضمینی کند. در دوسه روز، بحران افزایش قیمت داشتیم، اما بعد از آن قیمتها کاهشی شد. براساس قیمتی که دولت تعیین کرده است، مرغ از درب مرغداری و از مرغدار باید ۳۵۵۰۰ تومان خریده شود، اما اکنون به کیلویی تقریبا ۲۰ هزار تومان رسیده که حدود ۱۵ هزار تومان کمتر از قیمت مصوب است. تاکنون شرکت پشتیبانی امور دام هیچ اقدامی برای خرید انجام نداده است.
موسوینژاد تصریح کرد: با این قیمتهایی که ما در کشور تولید میکنیم، توجیه اقتصادی برای صادرات ندارد. کشورهایی مثل عراق و افغانستان با قیمت کمتر تقاضای محصول دارند و باتوجهبه افزایش هزینهها، خریدار خارجی نخواهیم داشت.
بهگفته رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار خراسانرضوی، وزیر جهاد کشاورزی در مصاحبهای اعلام کرده بود که نمیگذاریم آب در دل تولیدکننده تکان بخورد، ولی الان این آب تولیدکننده را با خود میبرد. متأسفانه اقدام اجرایی انجام نمیشود و امروز از جیب مرغدار دارد هزینه میشود و مرغدار دارد زیان میکند و چشمانداز خوبی بابت این موضوع نیست. قطعا اگر این روند پیش برود، گلههای مرغدار حذف میشود و ما بحرانی جدی برای تأمین تخم مرغ در چند ماه آینده خواهیم داشت.
موسوینژاد به این نکته اشاره میکند که بهای تمامشده تخم مرغ بیش از ۴۰ هزار تومان است و ما در استان خراسان روزانه حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ تن مازاد تولید تخم مرغ داریم. اگر دولت حمایت نکند و مشکلات روز مرغدار را برطرف نکند، مشکلات بیشتر خواهد شد. انتظار ما از آقای استاندار این است که همانطور که در زمان بحران از تولیدکننده انتظار دارند بازار را مدیریت و کنترل کند، این انتظار دوطرفه است و تولیدکننده اکنون انتظار دارد استانداری وارد شود و مشکلات مرغداران خراسان رضوی را در وضع موجود برطرف کند.