ناصرالدین شاه در جمادی الثانی ۱۲۸۴ به بیماری سختی دچار میشود و نذر میکند، چون از این بیماری جان سالم به در ببرد، به مشهد بیاید و ۱۵ روز کفشدار زائران و جاروکش صحن حرم مطهر حضرتش باشد.
درگذشت دکتر محمد قریب، بنیان گذار طب اطفال در ایران، سبب شد تا در سطرهای پیش رو از بیماریهای رایج کودکان در مشهد قدیم بگوییم و نقبی بزنیم بر تاریخ نخستین بخشها و بیمارستانهایی که با این نام در شهر تابلو خورده اند.
وجود یخ در تابستان علاوه بر فرار از گرما یکی از راهکارها برای جلوگیری از فاسدشدن مواد غذایی بوده است. به همین سبب هم همت مردان بسیاری در گذشته صرف ساخت یخدانهایی برای جمع آوری و نگهداری یخ میشده است.
دربررسی تاریخ و تحولات شهر مشهد، بهویژه مقارن جنگ جهانی دوم که مشهد در اشغال سربازان روسی است، مسائل و مشکلات زنان واکاوی نشده است.
فرمان زیر از سوی ناصرالدین شاه خطاب به مجتهد وقت مشهد، «حاجی میرزاهاشم مجتهد»، درباره درخواست وی برای دیدار با سلطان مراد میرزا، مشهور به حسام السلطنه، است
محمود ناظرانپور - تاریخپژوه
به شهادت خاطرات قدیمیهای مشهد، جوب آب خیابان انگار یک نشانه بی ابتدا و انتهاست؛ آبی که معلوم نیست از کجا آغاز میشود یا اگر معلوم است، متصل به یک منبع تمام نشدنی فرض میشود.
بست و بستنشینی در تاریخ مشهد قدیم مفهومی سنتی بر پایه اعتقادات مردم بوده است. به باور خیلیها، بست به مکانهای خاصی گفته میشود، اما در فرهنگهای لغت به حریم امنی گفته شده است که انسان در پناه آن از تعرض مصون میماند.
اگر اسناد تاریخى نبودند، باورش کمى سخت مى شد که زنان متین کنج خانه نشستهای که بیشتر حواسشان به رتق وفتق امور خانه و خانواده است، نخستین حرکت جمعى انقلابى را در مشهد رقم بزنند.
گزیده یک پژوهش درباره مصلای پایینخیابان که در نیمه دیماه ۱۳۱۰ خورشیدی ثبت ملی شد.