علی صمدی جوان | شهرآرانیوز؛ صبح امروز (۳ مرداد ۱۴۰۱) محمدجواد لاریجانی در نشستی آنلاین به کوشش دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتا... العظمی خامنهای (مدظلهالعالی) در مشهد با عنوان «نقش ایران در تغییر نظم جدید جهانی» با حضور علاقهمندان، به تبیین مواضع جمهوری اسلامی ایران و رهبر معظم انقلاب پرداخت.
وی در ابتدای نشست با اشاره به اهمیت موضوع گفت: این موضوع در دو محور قابل بررسی است؛ نخست، آیا ایران در تحولات امروزی صحنه بینالمللی دارای جایگاه ویژه است یا خیر؟ و دوم، نقش رهبر معظم انقلاب در این تحولات چیست؟ زیرا شواهد و قرائن داخلی و بینالمللی حکایت از نقش مهم ایشان در تحولات و پاسداری جانانه از مواضع جمهوری اسلامی طی سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، چه در مقام رئیسجمهور و چه در مقام رهبری دارد و باید موضع ایشان بهدرستی تبیین و بررسی شود.
لاریجانی ادامه داد: مواضع درست ایشان در چالشهای گوناگون نظام مانند فتنه ۸۸ که یک کودتای تمامعیار با مشارکت تمام طرفهای معاند با نظام جمهوری اسلامی بود، نمایی از پاسداری ایشان از مواضع انقلاب اسلامی و نظام است.
وی خاطرنشان ساخت: البته فهم واقعبینانه از رویدادهای امروزی، امری سخت است؛ زیرا ابرهای اطلاعاتی و مکانیزهای مدرن برای جلوگیری از رسیدن به فهم درست مقابل ماست و اینجاست که نقش رهبری در تبیین مسائل و حوادث بیش از پیش دیده میشود.
استاد دانشگاه امامصادق (ع) در بخشی دیگر از سخنانش با اشاره به پیشینه استعمار و استکبار در جهان گفت: پس از پایان جنگ دوم جهانی، دولتهای غربی بر آن شدند که با تشکیل یک کلوب سیاسی، اداره جهان را با محوریت ایالات متحده آمریکا در دست خود بگیرند. اما ظهور امپراتوری سکولار شوروی، سد راه این خواسته شد و بدین سان، جنگ سرد در جهان معاصر ما شکل گرفت.
وی ادامه داد: امام خمینی (ره) در تئوری معروف خویش، «نه شرقی، نه غربی»، نحوه فهم مسائل جهان از مبانی قدرت را برهم زد و آن را زیر سؤال برد. این تئوری مهم سبب شد بلوکهای شرق و غرب در دوران جنگ تحمیلی علیه کشورمان باشند.
لاریحانی یادآور شد: هنگامی که اتحاد جماهیر شوروی از هم پاشید، تئوریسینهای غربی روی علتهای این سرنگونی سوار شدند و آن را از آن خود ساختند؛ بهگونهای که جرج بوش پدر با اشاره به این سرنگونی گفت: «شوروی در جنگ سرد شکست خورد و کسانی از غنائم جنگی سود میبرند که در ردیف پیروزان باشند و غنیمت این جنگ، مدیریت بر جهان است.»
مدیر پژوهشگاه دانشهای بنیادی تأکید کرد:، اما امامخمینی (ره) در نامه معروف خود به گورباچف با رد نظریه غرب فرمودند: شوروی نه در جنگ سرد بلکه در جنگ با خدا شکست خورد و دیگران نیز شکست خواهند خورد.
لاریجانی گفت: پس از این فرمایش تاریخی، منطقه شاهد شکستهای غرب بود؛ شکست در عراق و افغانستان از بزرگترین صدماتی بود که غرب متحمل شد و شکست ناتو در افغانستان، حتی از سرنگونی شوروی نیز سنگینتر است. ظهور پوتین در روسیه و بازگرداندن این کشور به مدار دولتهای اثرگذار در جهان، ضربه مهلک دیگری بود که غرب متحمل شد و در نهایت، ظهور قدرتهای اسلامی همچون جمهوری اسلامی و پدیده شگرف مقاومت در منطقه، چالشهای فراروی آمریکا، صهیونیسم و غربی به حساب میآیند.
عضو جامعه مهندسان در ادامه تصریح کرد: مقاومت به سبک جمهوری اسلامی ایران، سختترین مقاومتی است که آمریکا به خود دیده و این کشور مدعی رهبری جهان، چالشهای فراوانی اعم از نظامی، اقتصادی، اجتماعی و هویتی دارد و نظم جهانی یقینا بر پایه خواستههای آمریکا استوار نیست.
لاریجانی با اشاره به فرایند مردمسالاری در ایران و حضور جمهوری اسلامی برابر غرب گفت: با آنکه در قانون اساسی کشور، واژه دمکراسی وجود ندارد، جمهوری اسلامی معتقد به دمکراسی عملی است که صورت مدرنتری دارد و از شعار به دور است.
وی ادامه داد: بنا به گفته ماکس وبر، دمکراسی در غرب یک شعار است؛ حال آنکه دمکراسی یک فرایند است و ما با عمل به دمکراسی عملی مثلا در انتخابات، نشان دادهایم که گستره مشارکت مردم تا چه اندازه برای ما اهمیت دارد.
لاریجانی افزود: نقش رهبر معظم انقلاب در این مسیر، القای دید واقعبینانه و تبیین مسیر آینده در نظم جدید جهانی است. امروز جمهوری اسلامی در جنگی بزرگ در ابعاد فکری و فرهنگی قرار دارد و جهاد تبیین اینجا اهمیت مییابد.
وی ادامه داد: تئوری جنگ فرهنگی نخستینبار در سالهای ۷۲ یا ۷۳ از سوی رهبر معظم انقلاب بیان شد و چند سال بعد نیز ایشان به تشکیل یک ناتوی فرهنگی توسط غرب اشاره کردند؛ بنابراین لازم است بدانیم جهاد فرهنگی و فکری، یکی از مؤثرترین بحثهای جهادی در نظام است. البته اینگونه نیست که شمشیر نظام در غلاف باشد؛ بلکه جمهوری اسلامی برای هرگونه دفاعی آمادگی کامل دارد.
لاریجانی در بخش دیگری از سخنانش به موضوع حق پرداخت و بیان کرد: حق، مفهومی مظلوم در دنیای مدرن امروز است و جهان سکولار با نفی حق، نفع مادی را ارحج میداند. بنابراین، مسئله حق همردیف با انقلاب اسلامی ماست و فکر و ایده ما، برگرفته از حق و اسلام است که سبب آفرینش ژانری از مقاومت در ایران شده است.
وی با انتقاد از نگرش رابطه با کشورهای محدود تصریح کرد: نباید دنیا را کوچک شمرد و رابطه با کشورهای به ظاهر مدرن، اما در باطن وحشی را سرلوحه قرار داد؛ گو اینکه کشور بهاصطلاح مدرن سوئد با پیشینه خشونت بیانتها و وحشیگری در قرون وسطی، امروز به خودش اجازه میدهد شهروندی ایرانی را به حبس ابد محکوم کند.
لاریجانی به دیدار اخیر حضرت آیتا... خامنهای با پوتین و اردوغان اشاره کرد و توضیح داد: در دیدار ایشان با اردوغان، رهبری انقلاب به نقش رژیم صهیونیستی در منطقه اشاره کردند و فرمودند که دوستی با این رژیم هیچ موفقیتی را بهدنبال نخواهد داشت و آنان که در دام این دولت هستند، بدانند که ضربه خواهند خورد. در دیدار با پوتین نیز، رهبر معظم انقلاب با نهی درگیری نظامی و لزوم توجه به راهحلهای دیپلماتیک، خاطرنشان کردند که حوادث اوکراین صرفا از سوی مسکو نیست و آمریکا و غرب هم در این حوادث دخیل بوده و هستند.
رئیس اسبق ستاد حقوق بشر قوهقضائیه در جمعبندی سخنانش گفت: اکنون باید دانست که جهان دارای نظم جدید جهانی نیست و فرایندهای کنونی هم از هم پاشیده است و اینگونه نیست که جهان ما یک ژاندارم داشته باشد. دنیا فرایند شکلگیری نظام جدید را طی میکند و اینجا، اهمیت حضور ایران مشخص میشود. در نظم جدید جهانی، اسلام و دولتهای اسلامی مانند جمهوری اسلامی و محور مقاومت حضور مؤثر و مهمی خواهند داشت.