ساحل عباسی | شهرآرانیوز؛ در آستانه شهادت کریم اهل بیت (ع)، امام حسن مجتبی (ع)، برای بهره مندی از زندگی این امام همام در گفت و گویی با حجت الاسلام والمسلمین یحیی سهروردی جهانگیری درباره آنچه دنیای امروز باید از امام حسن (ع) بیاموزد پرسیدیم که دنیای امروز عطش جاری شدن کدام یک از سیره و خصیصه اخلاقی امام حسن مجتبی (ع) را دارد.
حجت الاسلام والمسلمین سهروردی جهانگیری، استاد عالی حوزه و دانشگاه و مبلغ بین المللی مسائل دینی، در پاسخ به سؤال ما گفت: در این موضوع شکی وجود ندارد که اگر امروز امام حسن علیه السلام حی و حاضر و در قید حیات بودند همان سفره کریمانه را پیش روی مسلمانان و امت اسلام پهن میکردند و آنچه برای خود نیکو میدانستند برای سعادت دنیا و آخرت امت مسلمان و همه مردم دنیا مطرح میکردند.
وی افزود: ترویج زندگی امام حسن (ع) و آشنایی مردم با سیره امام از این جهت حائز اهمیت است؛ چرا که امام حسن (ع) کریمانه با مردم برخورد و آنچه خود داشتند با مردم تقسیم میکردند؛ در حالی که ما امروز با کاپیتالیسم و سرمایه اندوزی یا سرمایه داری نامتوازنی مواجه هستیم که سرمایه اندوزی خود را به منافع همه مردم جهان ترجیح میدهند.
سرمایه داری یا همان سرمایه اندوزی امروز به شیوه اصلی مدیریت جهان تبدیل شده است؛ مدیریتی که معنای آن تهی از مردم مداری و انسانیت است، یعنی دقیقا مقابل سیره و اندیشه و عملکرد امام حسن مجتبی (ع).
استاد معارف اسلامی خاطرنشان کرد: امروز رسانههای غربی و دنیای سرمایه داری، افکار عمومی و مردم را به این سمت هدایت میکنند تا غرق در تبلیغات دنیای سرمایه داری و نمایشهای کاذبی شوند که نه تضمین کننده دنیاست نه آخرت مردم. این موضوع سبب افزایش خودخواهی و تکبر در جهان شده است، به نحوی که در دنیای امروز فقرا نه تنها اصل بر این قرار گرفته است که فقرا فقیر بمانند، بلکه باید از اینکه فقیر هستند و نمیتوانند زندگی شبیه زندگی سرمایه گذاران داشته باشند احساس حقارت کنند. وی توضیح داد: موضوع دیگر این است که در دنیای امروز رسانهها و دنیای سرمایه داری این گونه تبلیغ میکنند و افکار عمومی را به دنبال خود میکشند که فقرا باید از پولداری سرمایه داران لذت ببرند و پز زندگی آنها را میدهند؛ در حالی که از ماحصل ظلم به فقرا، سرمایه داری رونق گرفته است.
حجت الاسلام والمسلمین سهروردی جهانگیری خاطرنشان کرد: این مسائل سبب شده در دنیای جدید با سرمایه داری کاپیتالیسم به معنای جدید مواجه شویم، موضوعی که شبکههای اجتماعی هم به آن دامن زدند؛ به طوری که با روشها و شیوههای جدید تبلیغاتی در قالب بلاگری تلاش میکنند تا هویت واقعی انسانها را از آنها بگیرند؛ در حالی که امام حسن مجتبی (ع) به عنوان امام عصر خود، اموال خود را خرج حمایت از فقرا و مستمندان جامعه میکرد.
استاد معارف دینی با اشاره به ویژگیهایی که از سیره امام حسن (ع) باید در جهان امروز ترویج شود، گفت: بی تردید امروز در جامعه جای کریم بودن و کرامت بسیار خالی است. جای افرادی در جامعه خالی است که به دور از نگاههای سرمایه داری، فرهنگ انسانیت و حمایت از نوع بشر را در جامعه جاری و ساری کنند، همان راه و شیوهای که یگانه راه و سیره زندگی امام حسن مجتبی (ع) بود.
وی در این باره بیان کرد: دنیای امروز ما نیازمند حضور و معرفی الگوهایی مانند امام حسن مجتبی (ع) است که اموال خود را با افتخار احسان میکند. بی شک میتوان گفت مدرسه سازی، اشتغال آفرینی و کارآفرینی و هر آنچه به عنوان یک کار و امر خیر در جامعه انجام میشود ماحصل سخاوت و درسی است که مسلمانان و شیعیان از زندگی و اصول اعتقادی و عملی امام حسن مجتبی (ع) آموخته اند، بنابراین در وضعیت کنونی همه ما نیازمند آموختن و درس گرفتن از محضر امام حسن (ع) هستیم.
سهروردی جهانگیری تصریح کرد: امروز مردم جهان به شدت تشنه ترویج فرهنگ مساواتی هستند که از سیره عملی امام حسن (ع) به یادگار مانده است. بیماری منحوس کرونا و آنچه از بلا و معضلات اقتصادی بر مردم دنیا تحمیل شد یک بار دیگر به ما نشان داد باید در کنار هم باشیم. باید در برابر بلایای طبیعی، چون سیل و زلزله، آوارگان جنگ که ماحصل نخوت دنیای سرمایه داری و زیاده خواهی است با هم یکدل و یکرنگ و در کنار هم متحد باشیم.
وی خاطرنشان کرد: امروز دنیا با حجم وسیعی از مشکلات ناشی از زیاده خواهی قدرتهای مستکبر رو به رو است. انسان امروز به شدت نیازمند ترویج کرامتی از سنخ کرامت حسنی است. امروز جهان باید یک بار دیگر در کلاس درس امام حسین (ع) حاضر شود و این درس یک بار دیگر تدریس شود که امام به مردم آموخت جواب بدی را نباید با بدی داد، خوبی مهمترین اصلی است که ائمه اطهار (ع) از جمله؛ امام حسن مجتبی (ع) به ما آموخته اند و بر انجام آن در زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی تأکید کرده اند.
وی در پایان گفتگو تأکید کرد: امام حسن مجتبی (ع) به ما آموختند؛ مسلمان هیچ گاه منافع شخصی، بومی و ملی خود را بر دیگر مردم تحمیل نمیکند و اخلاق را قربانی خودخواهی و منیت نمیکند. امام در دنیایی که همواره سود محوری و منفعت جویی اصل بوده است به ما برای همیشه دنیا یاد دادند که باید اخلاق محور عمل کرد تا سختیهای زندگی تحمل پذیر شود و همه در سایه سار امنیتی دست یافتنی بتوانند به حق مسلم خود در زندگی برسند.