به گزارش شهرآرانیوز، در چارچوب اقدام متقابل حقوقی علیه دولت آمریکا، با عنایت به طرح دعوای حقوقی برخی از خانوادههای شهدا و جانبازان حوادث تروریستی داعش در مجلس شورای اسلامی و مرقد مطهر حضرت امام (ره) علیه دولت، نهادها و مقامات وقت آمریکایی نزد شعبه ۵۵ دادگاه حقوقی دادگستری تهران با هدف مقابله و جلوگیری از نقض تعهدات و رفتارهای متخلفانه بینالمللی از طریق حمایت و مساعدت به گروه تروریستی داعش در ارتکاب اقدامات تروریستی منجر به شهادت و جانبازی مردم بیگناه و صدمات بدنی، روانی و مالی به خانوادههای آنان، پس از طرح دعوا و برگزاری جلسات رسیدگی، دادگاه، دولت، برخی نهادها و مقامات آمریکایی را به مبلغ ۳۱۲ میلیون و ۹۵۰ هزار دلار به عنوان خسارتهای مادی، معنوی و تنبیهی محکوم کرد.
بر اساس رأی دادگاه، ۹ میلیون و ۹۵۰ هزار دلار به دلیل خسارتهای مادی و ۱۰۴ میلیون دلار بابت خسارتهای معنوی وارد شده به خواهانها در نظر گرفته شده و معادل ۱۹۹ میلیون دلار نیز به عنوان خسارت تنبیهی، مورد حکم دادگاه قرار گرفته است.
خواهانهای این پرونده، خانوادههای ۳ شهید از شهدای عملیات تروریستی داعش و ۶ نفر از جانبازان این عملیات تروریستی، هستند.
محکومان این پرونده ۹ شخص حقیقی و حقوقی آمریکایی از جمله دولت آمریکا، باراک اوباما، جرج واکر بوش، تامی فرانکس، سازمان سیا، سنتکام، وزارت خزانهداری آمریکا، شرکت لاکهید مارتین و امریکن ایرویز گروپ هستند.
مبنای قانونی صلاحیت این دادگاه، قانون صلاحیت دادگستری جمهوری اسلامی ایران برای رسیدگی به دعاوی مدنی علیه دولتهای خارجی و آییننامه اجرایی آن است. لازم به توضیح است که پس از وصول و ثبت دادخواست، دادگاه رسیدگیکننده، دادخواست و ضمائم را با ترجمه رسمی برای خواندگان نیز ارسال و از طریق مقتضی به آنها ابلاغ کرده است.
دلایل انتساب این جنایات به آمریکا نیز از سوی شعبه رسیدگیکننده، از جمله به شرح زیر بیان شده است:
۱. اقاریر مقامات عالیرتبه مانند رئیسجمهور سابق آمریکا مبنی بر نقش محوری و اصلی دولت و مقامات این کشور در سازماندهی و هدایت گروههای تروریستی از جمله داعش؛
۲. اخبار و اطلاعات موثق منتشر شده در رسانههای آمریکایی؛
۳. کتابها و سخنرانیهای مقامات آمریکایی مبنی بر نقش سازمان سیا در ایجاد گروههای تروریستی از جمله داعش.
لازم به توضیح است که دادگاههای آمریکا به بهانههای مختلف علیه ایران به صدور حکم مبادرت کرده و دولت ایران و تعدادی از دستگاهها و سازمانهای دولتی را به طور غیابی به پرداخت غرامت و یا خسارت تنبیهی محکوم کردهاند؛ ازاینرو، به دلیل نقض مصونیت دولت ایران، محاکم ایران نیز پروندههای مختلفی را تاکنون علیه دولت و مقامات آمریکا رسیدگی کرده و مبادرت به صدور احکام حقوقی کرده و میکنند.
معاونت امور بینالملل قوه قضاییه تصریح کرد که رسیدگی حقوقی به این پروندهها، جدای از رسیدگی کیفری و اقدامات متقابل دیگر است که ایران در مقابله با این جنایات، به آنها متوسل شده یا میشود.