به گزارش شهرآرانیوز، مهدی موحدی با تاکید بر اینکه سازمان امور مالیاتی مکلف به اجرای قانون است، توضیح داد: طبق ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم که مربوط به مالیات خانههای خالی است، شناسایی این خانهها منوط به به اطلاعاتی است که توسط مالکین در سامانه ملی املاک و اسکان کشور ثبت شده است.
وی ادامه داد: چنانچه تغییری در قانون مذکور رخ دهد، سازمان امور مالیاتی میتواند از اطلاعات سایر دستگاهها و نهادها از جمله شهرداری استفاده کرده و مالیات را وصول کند. در غیر این صورت تا زمانی که قانون تغییر پیدا نکرده است تفاوتی در فرایند شناسایی خانههای خالی رخ نخواهد داد، زیرا قانون سازمان امور مالیاتی را به خوداظهاری صورت گرفته در سامانه ملی املاک و اسکان محدود کرده است.
ماجرای اخذ مالیات از خانههای خالی چیست؟
بر اساس این گزارش، بر اساس ماده ۵۴ مکرر اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم مصوب سال ۱۳۹۹ مجلس شورای اسلامی برای اینکه ملکی مشمول این قانون شود باید شرایط زیر را داشته باشد:
۱- واحد خالی مسکونی باشد، بنابراین واحدهای تجاری و اداری مشمول این مالیات نیستند.
۲- واحد مسکونی در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت قرار داشته باشد.
نکته - واحدهای مسکونی واقع در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت و روستاهای کشور که مالک و بهره بردار آنها هر یک جداگانه در سامانه ملی املاک و اسکان کشور ثبت نشده باشد در حکم خانه خالی تلقی شده و صرفاً مشمول جریمهای معادل ۲۰ درصد مالیات سال اول (شش برابر اجاره ماهیانه) موضوع قانون مالیات بر خانههای خالی خواهد شد؛ بنابراین واحدهای مسکونی واقع در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت و روستاهای کشور هم موظف به ثبت در سامانه ملی املاک و اسکان هستند.
۳- واحد مسکونی در هر سال مالیاتی در مجموع بیش از ۱۲۰ روز ساکن یا کاربر نداشته باشد.
۴- واحد مسکونی توسط سامانه املاک و اسکان کشور به عنوان خانه خالی شناسایی شده باشد.
چالشهای شناسایی خانههای خالی
بر این اساس، فرایند اخذ مالیات از این خانهها که حدودا از اواسط سال ۱۴۰۰ آغاز شد از همان ابتدا با چالشهایی همراه بود. درواقع قانون وظیفه شناسایی خانههای خالی را برعهده وزارت راه و شهرسازی گذاشته بود و بدین منظور، سامانه املاک و اسکان در مردادماه سال ۱۳۹۹ آغاز به کار و مردم را ملزم کرد که اطلاعات سکونت خود را در این سامانه اعلام کنند. فرایندی که چندان موفق نبود، چراکه یا مالکان از خود اظهاری امتناع کردند یا اینکه برخی خانهها به اشتباه خالی شناسایی شدند.
در هر حال، این چالشها باعث شد درآمد چشمگیری از این محل نصیب دولت نشود؛ به طوریکه در ۱۱ ماه سال گذشته فقط حدود یک میلیارد و ۵۳۵ میلیون تومان مالیات از خانههای خالی اخذ شد.
آمار عجیب خانههای خالی
با تمام این اوصاف، آخرین اظهارات مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران حاکی از آن است که قرار است از ۱۵ شهریور قانون مالیات بر خانههای خالی با قدرت عملیاتی شود.
بنا به گفته خلیل محبتخواه، تعداد ۶۵ هزار خانه خالی در پردیس، ۴۵ هزار خانه خالی و در حال ساخت در منطقه ۲۲ تهران و ۱۰ هزار خانه خالی در املاک ادارات و ارگانها در سطح شهر تهران و شهرهای استان وجود دارد.
با توجه به احداث ۸۲ هزار واحد مسکن مهر در شهر جدید پردیس، بخش قابل توجهی از آپارتمانهای ساخته شده در این شهر خالی از سکنه است. بعضی افراد در پردیس ۱۰۰ و حتی ۲۰۰ واحد مسکونی دارند. بخر و بفروشها در شرق، شمال و غرب پایتخت با احتکار املاک از خلأ مالیات در بخش مسکن سود میبرند و در این شرایط عدم برنامهریزی سازندگان در جهت ایجاد تناسب عرضه و تقاضا و پایین بودن توان تقاضای مصرفی، سرمایههای سازندگان را به چالهی رکود کشانده است.
دولت چقدر روی خانههای خالی حساب باز کرده است؟
آنطور که دولت در بودجه سال جاری پیشبینی کرده، قرار است از خانههای مسکونی خالی از سکنه ۲۰۰۰ میلیارد تومان مالیات اخذ کند. رقم چشمگیری که به نظر نمیرسد با ادامه روش فعلی محقق شود.
منبع: ایسنا