زهرا شریعتی | شهرآرانیوز؛ این روزها و شبها مشهدالرضا (ع) حالوهوای خاصی دارد. خیلیها از گوشهوکنار کشورمان و حتی کشورهای دیگر راهی این شهر شدهاند تا عید ولایت را کنار امام مهربانیها جشن بگیرند. جایجای شهر را که نگاه کنی، مردمی را میبینی که در تکاپو هستند تا جشن بزرگ غدیر را هرچه باشکوهتر برگزار کنند. خیابانها و کوچهها با پرچمهای رنگارنگ و نام زیبای مولایمان علی (ع) زینت یافته و شهر آماده برگزاری جشنی بزرگ است. در این گزارش با سه نفر از مسئولان تشکلهای مشهد همکلام شدیم تا از چندوچون برنامههای متفاوتشان در عید بزرگ غدیر بیشتر بدانیم.
برنامه ابتکاری مشهدیها در منطقه خواجه ربیع، تبیین واقعه غدیرخم در قالب پرده خوانی است. ناصر مرادیان، مسئول جنبش فرهنگی تربیتی رحیل، دراین باره میگوید: غدیر منشأ هویت شیعه است و حداقل کاری که از ما جوانان و نوجوانان شیعه برمی آید، همان ابلاغ پیام غدیر است که در برنامههای بزرگداشت غدیر کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
بدین منظور، سه چهار سالی است که در نیمه دوم دهه امامت و ولایت، نمایشگاهی با غرفهها و موضوعات متنوع از تبیین غدیر تا عرضه محصولات خانگی سرپرستان خانوار، طب سنتی، نقاشی کودک و پذیرایی برپا میکنیم که از ساعت ۱۶ تا ۲۱:۳۰ مقابل آرامگاه خواجه ربیع میزبان عموم مردم است. روز و شب غدیر نیز در کنار برپایی مراسم جشن، بیش از ۳ هزار اطعام در مناطق محروم شهر داریم. در غرفه تبیین غدیر، برای ایجاد جذابیت و درک بهتر، واقعه غدیر به صورت پرده خوانی به مخاطبان که هر سال بیش از ۲ هزار نفر هستند، ابلاغ میشود.
او با اشاره به استقبال و بازخوردهای خوب مردم نسبت به این نمایشگاه، انگیزش سایر مساجد و فعالان فرهنگی و احیای برنامههای غدیر را از دستاوردهای آن معرفی و تأکید میکند: مبنای کار ما در جنبش، اقدامات فرهنگی تربیتی و توانمندسازی نسل جوان است و صرفا به بزرگداشت شعایر بسنده نمیکنیم. بسیاری از نوجوانان هستند که به واسطه این گونه برنامهها جذب جنبش شده اند و مسیر زندگی شان تغییر کرده است.
جنبش رحیل، متشکل از ائمه جماعات مساجد (امام حسین (ع)، حجت، صاحب الزمان (عج)، مهدیه، هیئت انصارالحجة، امام صادق (ع)، انصارالصادق و چهارده معصوم)، نخبگان و فعالان فرهنگی و هیئات منطقه، حدود شش سال است که فارغ از همه بازیهای سیاسی، برای جبران جای خالی مسئولان دغدغهمند آستین همت بالا زده است و با همه وجود برای رفع مشکلات و مسائل محله در زمینههای فرهنگی، اجتماعی، ورزشی و سیاسی مجاهدت میکند.
یکی از این اقدامات مردمی، سفره اطعام چندهزارنفره است که امسال اولین بار در حاشیه پارک ملت گسترده میشود. مجتمع فرهنگی و خیریه فاطمیه آذربایجانیهای مقیم مشهد با بیش از سی سال سابقه فعالیت، در کنار گرامیداشت سایر مناسبت ها، از سال ۱۳۸۵ به شیوههای گوناگون، اطعام و برگزاری مجالس غدیر را به صورت جدی دنبال میکند. امسال هم در مجموع در دهه غدیر ۲۶ هزار نفر را در برنامههای غدیری حاشیه شهر تا راه آهن و پارک ملت اطعام میدهند.
مقصود ایرانمنش، مؤسس و مدیر مجتمع، با اشاره به تأمین هزینههای این اطعام گسترده به صورت کاملا مردمی و توسط خیران و نیکوکاران، میگوید: باتوجه به کمبود برنامههای بزرگداشت غدیر در منطقه غرب و جنوب غرب شهر، امسال تصمیم گرفتیم پارک ملت را نیز به محلهای اطعام غدیر اضافه کنیم؛ بنابراین روز عید غدیرخم به لطف خدا سفره ولایت به طول یک ونیم کیلومتر پهن و ۱۱ هزار پرس غذای گرم در محل پخت و توزیع میشود.
همچنین، مراسم جشن و برپایی ایستگاههای صلواتی در شهر و حاشیه شهر از دیگر برنامههای مجتمع فاطمیه در ایام دهه ولایت و امامت
است.
پویش «چند قطره باران» نیز ابتکار عکاسان خوش ذوق و دغدغهمند مشهدی برای شادکردن دل کودکان محروم است که از سال ۱۳۹۸ برای خرید هدایای نوروزی کودکان شروع شده است و حالا مناسبتهایی مثل نیمه شعبان، ولادت امام حسن مجتبی (ع) و غدیر را نیز شامل میشود.
محمد حسن صلواتی، راهبر این پویش، میگوید: ابتدا به اتفاق همکاران، عکس هایمان از طبیعت، مناظر، حرم مطهر و... را که ممکن بود برای محیط زندگی مخاطب جذابیت داشته باشد، به صورت اینترنتی به فروش گذاشتیم و هم زمان با نوروز برای بچههای حاشیه شهر لباس تهیه میکردیم. به تدریج سایر عکاسان هنری و مطبوعاتی کشور و حتی کشورهای همسایه نیز پای کار آمدند و تصمیم گرفتیم فراتر از نوروز، مناسبتهای مذهبی مانند نیمه شعبان، ولادت امام حسن مجتبی (ع) و غدیر را نیز پوشش دهیم، آن هم با خوراکیهای دوست داشتنی مانند پیتزا یا ساندویچ که کودکان مناطق محروم اصلا نمیتوانند بخورند یا کمتر میخورند و به دلیل تنگ دستی در اولویت خانواده هایشان نیست.
بدین منظور، با اغذیه ایهای مطرح شهر که کار باکیفیتی دارند، صحبت و غذاها را با قیمت مناسب تهیه میکنیم که برای غدیر امسال نیتمان ۱۱۰ پیتزا بود، اما به لطف الهی و مشارکت خوب مردم، تاکنون بیش از ۷۰ میلیون تومان جمع آوری شده است و نهایتا بیش از ۸۰۰ پیتزا برای توزیع در مناطق محروم به فعالان فرهنگی این مناطق اهدا خواهد شد.
او چرایی انتخاب گروه کودک برای اقدام خیرخواهانه شان را این گونه شرح میدهد: بچههای زیادی در حاشیه شهر هستند که به دلیل مشکلات اقتصادی خانواده از کوچکترین داشتههای دیگر بچهها ازجمله پوشاک تا اسباب بازی یا خوراکی محروم میمانند. به همین دلیل سعی میکنیم با این کار تا حدی حسرتها و آرزوهای کوچکشان را رفع کنیم؛ یادم هست یک سال که هم زمان با میلاد امام حسن مجتبی (ع) از کودکان معلول خواسته بودیم عیدیهایی را که از امام میخواهند، برایمان روی کاغذ بنویسند.
موارد خیلی ساده و کوچکی مانند چیپس، بستنی و اسباب بازی بود. برای حفظ کرامت و عزت نفسشان نیز هیچ عکس و فیلمی از مراحل توزیع هدایا تهیه نمیکنیم. حتی اگر هدیه مان پوشاک باشد، آن را از طریق والدین به بچهها اهدا میکنیم.
به گفته این عکاس، یکی از اتفاقات زیبای پویش امسال، کودکی بود که با شوق وذوق، پول توجیبیهای چند روزش به مبلغ ۱۰۰ هزار تومان را برای خوش حالی هم سالانش در مناطق محروم به پویش اهدا کرد.