به گزارش شهرآرانیوز، تجارت مواد مخدر افغانستان، طی دو سال گذشته، دوباره رونق گرفت و فروش تریاک، تنها در سال ۲۰۲۲، سهبرابر شد.
گزارش جدید دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد حاکی از آن است که تلاشهای طالبان برای ممانعت از تجارت مواد مخدر در کشور تأثیر چندانی بر میزان تولید تریاک و صنعت روبهرشد ساخت متآمفتامین نداشته است.
کِشت تریاک، در نخستین سال پس از تسلط نیروهای طالبان بر کشور، ۳۲درصد بیشتر شد و فروش آن از ۴۲۵میلیون دلار در سال ۲۰۲۱ به ۱.۴میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ افزایش یافت.
در همین حال، سخنگوی وزارت داخلهٔ طالبان تأکید کرد که این صنعت تا ۴ سال آینده فلج خواهد شد.
عبدالمتین قانع گفت: «ما نمیتوانیم ادعا کنیم که این کار را ۱۰۰٪ بهانجام رساندهایم، زیرا مردم همچنان میتوانند ــ پنهانی ــ به چنین فعالیتهایی بپردازند. در کوتاهمدت، نمیشود میزان این کارها را به صفر رساند. با اینهمه، ما برنامهٔ راهبردی ۴سالهای داریم که طی آن تولید مواد مخدر ــ بهطور عام ــ و متآمفتامین ــ بهطور خاص ــ پایان خواهد یافت.»
تداوم کِشت تریاک نشاندهندهٔ رشد تولید متآمفتامین است که دو سال پیش داشت پا میگرفت. بر اساس این گزارش، میزان کشفیات سالانهٔ متآمفتامین در افغانستان از تنها ۲۲۰ پوند (حدود ۱۱۰ کیلوگرم) در سال ۲۰۱۹ به ۶۰۰۰ پوند (حدود ۳۰۰۰ کیلو/ ۳ تُن) در سال ۲۰۲۱ افزایش یافته است.
کارشناسان میگویند دلایل متعددی دارد که بهموجب آنها باشندگان افغانستان بهجای مواد مخدری مانند هروئین یا کوکائین ــ که آنها هم در این کشور رایجاند ــ به تولید متآمفتامین روی آورند.
آنجلا می، رئیس واحد تحقیقات و تحلیل روند UNODC (= دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد)، گفت: «نیازی نیست منتظر رشد و ظهور چیزی باشید. شما زمین لازم ندارید؛ فقط چندتا آشپز و دستورالعمل میخواهید. آزمایشگاههای متآمفتامین مخفی نیستند، جابهجا میشوند. افغانستان، همچنین، گیاه اُرمَک دارد که در بزرگترین کشورهای تولیدکنندهٔ متآمفتامین، یعنی میانمار و مکزیک، پیدا نمیشود. این گیاه در افغانستان قانونی است و در همهجا میروید، اما باید خیلی از آن داشته باشید.»
درحالیکه طالبان ــ اسماً و با تمرکز بر تجارت هروئین ــ قاچاقچیان مواد مخدر را سرکوب کرده است، این اقدامات چندان تأثیرگذار نبودهاند.
مواد مخدرِ تولیدیِ افغانستان در آفریقا و اروپا بهفروش میرسد، و اعتیاد به مواد مخدر همچنان از مشکلات اساسی این کشور است. یک مقام صِحّی افغانستان گفت که هماکنون حدود ۲۰هزار نفر بهدلیل اعتیاد به مواد مخدر در بیمارستانهای کشور بستری هستند.
منبع: فاکسنیوز