بعضی از پژوهشگران عقیده دارند کتابخواندن به اندازهی غذاخوردن مهم است. بنابراین واجب است کتاب خواندن را در برنامهی روزانه خود قرار دهیم.
البته همهی انسانها مجبور نیستند همهی کتابهای دنیا را بخوانند بلکه هر فردی باید کتابهایی را انتخاب کند که دوست دارد. برای این کار، میتوانید خلاصهی پشت جلد هر کتاب را نگاه کنید یا مقدمه یا سخن نویسندهی آن را بخوانید.
آرش حیدری ۱۵ سال دارد و کلاس دهم ریاضی فیزیک مدرسهی شهید مهدی حکمت است. او یکی از علاقهمندان کتابخوانی است، تا آنجا که توانسته است به مرحلهی کشوری مسابقهی کتابخوانی راه پیدا کند. گفتوگوی ما با آرش را بخوانید.
مطالعه چه موفقیتهایی برایت به دنبال داشته است؟
کلاس پنجم که بودم، در مسابقات «واکمث» مقام اول استان را کسب کردم و به مرحلهی کشوری راه یافتم. موضوع این مسابقات محاسبات ذهنی عملیات جمع اعداد یک و دو رقمی بود.
سال پیش هم معلم پرورشیمان با توجه به میزان علاقهی برخی بچهها به مطالعه، چند نفر از جمله مرا برای مسابقهی کتابخوانی انتخاب کرد.
کتاب «سیمرغ پدربزرگ من بود» را برای این مسابقه امتحان دادیم و من در ناحیه، اول شدم. سپس کتاب «این وبلاگ واگذار میشود» را در سطح استانی امتحان دادیم که در این مرحله نیز مقام برتر را کسب کردم و برای حضور در مسابقات کشوری معرفی شدم.
امیدوارم در این سطح هم بتوانم موفق شوم.
از کی کتابخوان شدی؟
علاقهام به مطالعه از کودکی و با کتابهای کودکان حتی کتابهایی که برای رنگآمیزی میگرفتم آغاز شد و با خواندن داستانهای علمی و رمانها ادامه یافت.
از آن زمان برای مطالعهی بیشتر به دنبال رمانهای معروف هستم اما به این نیز که چه کتابی مناسب سن من است توجه دارم.
چگونه میشود یک کتابخوان شد؟
بهنظرم بهترین هدیهای که میشود گرفت یا به کسی داد کتاب است. مطالعهی کتابهای مختلف اطلاعات عمومی را زیاد میکند و سبب گسترش دایرهی لغات و بهبود فن بیان میشود.
به همین دلایل، من روزانه دستکم یک ساعت کتاب میخوانم. کتابهایی که میخوانم را یا از طریق معرفی دوستان و بزرگترها انتخاب میکنم یا با حضور در نمایشگاه کتاب و گشت در کتابفروشیها برمیگزینم.
معمولا بهترین زمان مطالعه برای من پس از استراحت ظهر و در اوقات فراغت بهویژه در محلی است که بتوانم تمرکز کنم.
به دوستانم نیز پیشنهاد میکنم با توجه به تجربهی افراد اهل مطالعه یک کتاب را انتخاب کنند و برای شروع، دستکم یک صفحه از آن را بخوانند تا به این ترتیب جذب کتابخوانی و به مطالعه علاقهمند شوند.
البته هر کتابی مناسب سن و زمان خاص خودش است که باید این موضوع مهم را در زمان انتخاب کتاب و مطالعه در نظر بگیریم. اما عقیده دارم در هر حال همهی بچهها باید مطالعه را در برنامهی روزانه خود قرار دهند و با خواندن کتابهای بیشتر، به معلومات خود اضافه کنند.
ورزش را هم در کنار آن جدی بگیرند.
بهترین کتابهایی که تاکنون خواندهای؟
بهترین و ماندگارترین کتابهایی که تاکنون خواندهام و در ذهنم باقی ماندهاند شاهنامهی فردوسی و «این وبلاگ واگذار میشود» بودهاند. شاهنامه از بزرگترین آثار ادبیات فارسی است که فرهنگ پهلوانی، خوبی و نیکی و پند و اندرز را از آن دریافتهام.
جز مطالعه چه علایقی و برای آینده چه برنامهای داری؟
ورزشهای والیبال و شنا را خیلی دوست دارم و با بازی کردن والیبال خوشحال میشوم و شکست در این ورزش غمگینم میکند. البته تلاش میکنم خیلی زود ناراحتیام را فراموش کنم.
خیلی دوست دارم در آینده کارآفرینی کنم و بتوانم در راه تولید و اختراع کاری انجام دهم. با توجه به اینکه امسال یک کلاس دهمی هستم، به نظرم با درسهای چالشبرانگیزی مواجه شدهام.
همهی تلاشم را میکنم که در این درسها بهترین باشم و از این راه بتوانم آیندهی روشنی را برای خودم و کشورم رقم بزنم.
در پایان، از همهی کسانی که در مسیر موفقیتهایم به من کمک کردهاند بهویژه خانم گلشاهی عزیز و آقای اسحاقی، معلم پرورشی دبیرستان شهید حبرانی، و پدر و مادر عزیزم تشکر و قدردانی میکنم.