به گزارش شهرآرانیوز، شبکه بلومبرگ گزارش کرد، ساعاتی بعد از آنکه روسیه فرآیند لغو پذیرش معاهده ممنوعیت آزمایش تسلیحات هستهای را به جریان انداخت، آمریکا دست به آزمایش هستهای با قدرت انفجاری بالا در سایت آزمایش هستهای خود در نوادا زده است.
بلومبرگ نوشت که این رخداد به نگرانیها درباره راه افتادن یک رقابت تسلیحاتی جدید بین قدرتهای هستهای اول جهان دامن زده است.
وزارت انرژی آمریکا که بر زرادخانه حاوی ۵۰۰۰ سلاح هستهای این کشور نظارت دارد در بیانیهای اعلام کرد، در این آزمایش انجام شده در روز چهارشنبه در جنوب نوادا، از مواد و رادیوایزوتوپهایی برای «اعتبارسنجی الگوهای جدید انفجاری پیشبینی کننده» استفاده کرده که میتوانند به واشنگتن در شناسایی انفجارهای اتمی در کشورهای دیگر کمک کنند.
کوری هیندرستاین، معاون مدیر اداره دفاعی عدم اشاعه تسلیحات هستهای در سازمان امنیت هستهای ملی آمریکا در بیانیهای اظهار کرد: «این آزمایشات تلاشهای ما برای توسعه تکنولوژی جدید در حمایت از اهداف آمریکا در حوزه عدم اشاعه تسلیحات هستهای را به پیش میبرند. آنها با ارتقای توانمندی برای شناسایی آزمایش انفجار هستهای زیرزمینی به کاهش تهدیدات هستهای جهانی کمک خواهند کرد.»
شبکه فاکس نیوز نوشت، مساله قابل توجه زمانبندی اجرای این آزمایش از سوی آمریکا است. قانونگذاران روس در آستانه اجرای این آزمایش از سوی آمریکا اعلام کردند که طرح لغو تصویب معاهده منع جامع آزمایشات هستهای را با این هدف که مسکو نیز موضعی برابر با موضع آمریکا در قبال این معاهده پیدا کند به جریان انداختهاند.
طبق اعلامیه مقامات روسیه، لایحه لغو تصویب این معاهده نزد مجلس علیای پارلمان روسیه مشهور به «شورای فدراسیون» فرستاده شده و این مجلس هفته آینده بررسی آن را شروع میکند. قانونگذاران شورای فدراسیون روسیه گفتهاند که این لایحه را مورد پذیرش قرار خواهند داد.
این معاهده که در سال ۱۹۹۶ تصویب شد، تمامی آزمایشات هستهای را در هر کجای جهان ممنوع میکند، اما هرگز به صورت کامل اجرایی نشده است. روسیه این معاهده را امضا و تصویب کرده بود، اما آمریکا آن را تصویب نکرد.
بلومبرگ در گزارش خود نوشت، مقامهای آمریکایی گفتهاند شفافیت بیشتری در این حوزه مورد نیاز است، چون با وجود عدم آزمایش کلاهکهای هستهای توسط آمریکا و روسیه، آنها به آزمایشات هستهای به اصطلاح «زیر مرحله بحرانی» ادامه میدهند؛ اینها آزمایشاتی هستند که اعتبار طراحیهای تسلیحات هستهای را بدون استفاده از حجمی از مواد اتمی که برای واکنش زنجیرهای لازم هستند، میسنجند.
آمریکاییها در پی اظهارات مقامات روسیه در خصوص لغو پذیرش معاهده منع جامع تسلیحات هستهای اظهار نگرانی کردند که روسیه ممکن است به منظور مأیوس کردن غرب از تداوم حمایت از اوکراین، آزمایشات هستهای را از سر بگیرد. سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه هفته گذشته گفت، مسکو همچنان ممنوعیت آزمایشات هستهای را مگر در صورتی که واشنگتن اول این آزمایشات را از سر بگیرد رعایت خواهد کرد.
منبع: ایسنا