صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

دلار در مدار کاهش است؟ | ۴ پیش بینی از قیمت دلار (۱۱ آبان ماه ۱۴۰۲)

  • کد خبر: ۱۹۲۱۹۰
  • ۱۱ آبان ۱۴۰۲ - ۱۲:۲۰
قیمت دلار در حالی به آخرین روز معاملاتی هفته رسیده که طی این هفته سطح ۵۲ هزار تومانی را هم تجربه کرده و حالا اگرچه در کانال ۵۱ هزار تومانی است، اما جایگاه خود را در کریدور تازه تثبیت کرده است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ در نخستین روز از هفته جاری، معاملات دلار با گپ مثبت قیمت باز شد و در کانال ۵۲ هزار تومان قرار گرفت. این قیمت اگرچه به تدریج تا پایان هفته تعدیل شد و به کانال ۵۱ هزار تومانی رسید، اما نوسانات روز گذشته نشان داد که قیمت دلار تلاش می‌کند جایگاه خود را در کریدور ۵۰ هزار تومانی حفظ کند.

گفتنی است در آخرین معاملات روز گذشته بازار ارز، قیمت دلار در میانه ۵۱ هزار و ۶۰۰ تا ۵۱ هزار و ۶۵۰ تومان متوقف شد. به نظر می‌رسد بازار فعلا در فاز انتظار است و نوسانات قیمت دلار را نیز نمی‌توان به‌عنوان روند شناسایی کرد.

تاثیر جنگ خاورمیانه بر اقتصاد ایران

عبدالله مشکانی، کارشناس اقتصادی با تاکید بر اثر هیجانی اخبار جنگ منطقه بر بازار ارز، گفت: «نرخ تعادلی دلار در اقتصاد ایران بالاتر از اعداد فعلی است و نقدینگی همچنان رو به رشد است. این در حالی است که رخداد‌ها و تنش‌های هفته گذشته در منطقه، قیمت دلار را به شکل هیجانی بالا برد، اما تاثیر چندانی بر اقتصاد کشور نداشت.»

وی با تاکید بر تداوم نوسان محدود در بازار ارز همانند هفته‌های اخیر گفت: «باید توجه داشت با تغییرات دو سه هزار تومانی قیمت، بازار روند نمی‌گیرد. شاید بازارساز توانایی این را داشته باشد که در کوتاه‌مدت با عرضه یا عدم عرضه، به بازار جهت دهد، اما در بلندمدت، نرخ ارز تابع نقدینگی و تورم است.»

شکست سقف قبلی دلار بعید است

این کارشناس اقتصادی به تاثیر سیاست خبردرمانی سیاست گذار بر بازار ارز اشاره کرد و افزود: «فرایند‌های سیاسی هیچ وقت قابل پیش‌بینی نیستند و با توجه به اینکه دلار پیشران سایر نرخ‌ها در اقتصاد ایران است، روند‌های بعدی را تعیین می‌کند.»

وی اضافه کرد: «در حال حاضر قیمت بخشی از کالا‌ها با نرخ دلار گران‌تر از بازار معامله می‌شوند. بنابراین، در بازار حباب قیمتی وجود دارد. شکل‌گیری روند در بازار ارز مستلزم شکسته شدن سقف قبلی است. اینکه قیمت این اسکناس روند جدیدی آغاز کند و سقف قبلی را بشکند، فعلا بعید است.»

مشکانی پیش از این نیز ارزش ذاتی دلار را کریدور هفتم عنوان کرده و گفته بود: «معمولا یک تا دو سال طول می‌کشد که نقدینگی اثر خود را بر قیمت دلار بگذارد. به همین دلیل با پیک قیمتی که گذرانده‌ایم، زود است که شاهد پیک دوم و رشد شارپی قیمت دلار باشیم. در اقتصاد ایران کوتاهترین فاصله میان دو پیک قیمتی حدودا دو ساله است و اکنون حدود ۹ ماه از آخرین سقفی که دلار زده می‌گذرد.»

دلار دولتی از گزند جنگ در امان است

فردین آقابزرگی، دیگر کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه دلار در پنج تا ۱۰ سال اخیر کمترین بازدهی را در میان سایر بازار‌ها داشته است گفت: «اصلی‌ترین دلیل بازدهی ناچیز این اسکناس، کنترل و مدیریت قیمت دلار است. متاسفانه نگاه خاصی که دولت به بازار ارز دارد، اجازه و مجال وجود یک قیمت شناور و آزاد را به دلار نمی‌دهد.»

وی افزود: «آنچه در حال حاضر مورد محاسبه و تحلیل کارشناسان و فعالان بازار قرار گرفته، نرخ ارز در تالار مبادلات طلا و ارز نیماست که در روز‌های اخیر حتی با وجود جنگ حماس و اسرائیل، نوسان خاصی نداشته است.»

این کارشناس اقتصادی با اشاره به نرخ ارز دولتی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تا ۳۷ هزار و ۵۰۰ تومانی خاطرنشان کرد: «تعیین نرخ فروش محصولات شرکت‌ها، نرخ تسعیر ارز، نرخ تامین مواد اولیه و ماشین‌آلات صنعتی همان نرخ‌ارزی است که کمترین نوسان را دارد.»

جهش شارپی دلار منتفی شد

وی با بیان اینکه عوامل دیگری برای شناسایی و محاسبه نرخ واقعی ارز وجود دارد، تاکید کرد: «نرخ تتر حدود ۵۱ تا ۵۲ هزار تومان است. اما در حال حاضر نرخ واقعی و موثر ارز کالا‌های وارداتی و لوکس، کالا‌های الکترونیک، لوازم خانگی و حتی خودرو با دلار بیش از ۶۵ هزار تومان تسعیر می‌شود.» آقابزرگی افزود: «بنابراین ما سه نوع نرخ برای ارز داریم، ارز دولتی، قیمت تتر و نرخ موثر با احتساب هزینه‌های مالی.»

وی در خصوص روند قیمت دلار در کوتاه‌مدت خاطرنشان کرد: «از ابتدای روز گذشته، بازار‌های مالی و سرمایه‌ای به ثبات نسبی رسیده‌اند. تنش، پشت سر گذاشته شده و انتظار جهش شارپی چه برای دلار چه برای سکه نداریم.»

این کارشناس اقتصادی با تاکید بر روند باثبات بازار ارز در روز‌های آینده گفت: «تا زمانی که دولت برعکس و برخلاف منافع تولیدکننده و صادرکننده قصد تقویت پول ملی را دارد، ما با همین چالش‌هایی که در صنعت و تولید وجود دارد، مواجه هستیم و کماکان این روند ادامه دارد.»

آلارم صعود دلار به صدا درآمد؟

برزو حق‌شناس، دیگر کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه احتمال ورود دلار به کانال ۵‍۱ هزار تومانی در پایان هفته گذشته وجود داشت گفت: «طی روز‌های اخیر موضوع مورد اهمیت در بازار ارز، کف‌سازی و تثبیت قیمت دلار در کریدور ۵۰ هزار تومانی است.»

وی با تاکید بر اینکه احتمال حرکت دلار به سمت سقف کریدور زیاد است، خاطرنشان کرد: «تثبیت قیمت در کریدور جدید به معنای این است که حرکت صعودی دلار شروع شده است. متغیر‌های اقتصادی کلان کشور همه دال بر افزایش قیمت این اسکناس هستند.»

این کارشناس اقتصادی با اشاره به آمار رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص فروش نفت گفت: «در ماه‌های گذشته بسیار بر موضوع فروش نفت توسط مقامات مسئول تاکید می‌شد. اما با نفی این موضوع توسط رئیس سازمان برنامه و بودجه که گفت درآمد‌های نفتی کشور محقق نشده است، به نظر می‌رسد زنگ خطر برای معامله‌گران بازار ارز به صدا درآمد.»

وی با بیان اینکه پارامتر‌های کلان اقتصادی به ضرر کاهش قیمت دلار است افزود: «به نظر می‌رسد هرچه به سمت انتهای سال می‌رویم توان بازارساز برای ادامه دادن سیاست سرکوب سخت خواهد شد. زیرا مسائل کلان اقتصادی کشور باعث رشد قیمت این اسکناس خواهند شد.»

حق‌شناس در خصوص روند قیمت دلار در هفته پیش رو اظهار داشت: «به نظر می‌رسد این هفته قیمت بین کانال ۵۰ تا ۵۱ هزار تومان نوسان خواهد داشت و ممکن است به سقف کانال ۵۱ هزار تومان نیز نزدیک شود. اما توانایی عبور از این محدوده فعلا برای دلار فراهم نیست.» وی تاکید کرد: «احتمال برگشت دلار به کف کانال ۵۰ هزار تومان نیز وجود دارد، اما دلار فعلا توانایی شکستن کریدور جدید به سمت پایین را ندارد.»

اگر برجام رخ ندهد، دلار چند تومان می‌شود؟

جواد فلاحیان کارشناس اقتصادی با اشاره به افزایش ریسک‌های سیستماتیک در بازار‌های مالی متعاقب درگیری میان حماس و اسرائیل، گفت: «با توجه به رشد تقاضا برای دارایی‌های امن نظیر طلا و دلار در مواقع بحرانی، افزایش تقاضا و متعاقب آن رشد قیمت در این بازار‌ها دور از انتظار نبود. اما فعلا بازار به رخداد‌های منطقه عادت کرده و شرایط، کمی تعدیل شده است.»

وی افزود: «در تمام بازار‌ها و اقتصاد‌های دنیا اخبار، نوسانات چند ساعته روی ارز کشور‌ها دارد؛ اما در میان‌مدت و بلندمدت تاثیر چندانی بر روند قیمت‌ها ندارد؛ بنابراین اگر ریسکی وارد بازار نشود اسکناس دلار در محدوده ۵۰ تا ۵۲ هزار تومانی تثبیت می‌شود.»

وی با اشاره به سیاست‌های انقباضی دولت و رکود در تمام بازار‌ها در هفت ماهه نخست سال گفت: «هر کاهشی در بازار ارز به خاطر سیاست‌های انقباضی دولت است و این اقدامات، فنر فشرده دلار را فشرده‌تر می‌کند. این در حالی است که رشد ۳۰ درصدی پایه پولی نشانه کاهش‌های دستوری قیمت دلار است.»

فلاحیان خبردرمانی و رویداد‌های مساعد سیاسی را از عوامل محدودکننده رشد قیمت دلار عنوان کرد و افزود: «در ماه‌های آینده با افزایش نقدینگی و تورم، روند قیمت دلار رو به بالا خواهد بود. اگر برجامی رخ ندهد و تمام مذاکرات، گفتاردرمانی باشد شاهد رشد تند و شارپی در بازار ارز خواهیم بود.»

منبع: تجارت نیوز

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.