به گزارش شهرآرانیوز، گران فروشی، احتکار و افزایش هزینههای تولید و کمبود نهاده ها، بخشی از عواملی است که دست کم در چند سال اخیر سبب شده تا بازار مرغ مشهد به هم بریزد. اگرچه فضای عمومی جامعه و نگرانی از کمبود و خرید اضافه بر تقاضا نیز ممکن است زمینه ساز به هم ریختن توازن عرضه و تقاضا باشد، با این حال به نظر میرسد که باید مهمترین عامل برهم خوردن نظم بازار را در حوزه تولید مرغ جست وجو کرد. از سوی دیگر، این مسئله به منزله برخوردنکردن با تخلفات حوزه توزیع نیست.
در همین راستا فرماندار مشهد در بازدید از بازار مرغ در خیابان استقلال و پیروزی، برخورد با تخلفات واحدهای صنفی مشهد را موردتأکید قرار داده و دستور داد با متخلفان برخورد قاطع صورت گیرد. در این بازدید سرزده که مسئولان تنظیم بازار مشهد حضور داشتند، تخلفاتی مانند گران فروشی، توزیع خارج از شبکه و اختفای مرغ در برخی واحدهای صنفی محرز شد که پس از الزام واحدهای متخلف به عرضه مرغ به قیمت مصوب، سه واحد صنفی متخلف نیز پلمب شدند.
فرماندار مشهد در جریان بازدید از بازار مرغ در گفتگو با شهرآرانیوز درباره دلایل کمبود مرغ در روزهای اخیر گفت: ۳۱۰ تن مرغ در بازار شهرستان مشهد توزیع شده بود، اما متأسفانه در توزیع مدیریت نشده بود، به طوری که در سرکشی از بازار متوجه شدیم، بعضی واحدهای صنفی با وجودداشتن کارت تأمین، مرغ بین آنها توزیع نشده است، نواقصی در این زمینه وجود داشت که از شنبه برطرف خواهد شد. براین اساس میتوان گفت که از شنبه بازار مرغ در مشهد سامان میگیرد.
محسن داوری با بیان اینکه فروش در مرغداریها با قیمتی بیشتر از مصوب انجام میشود، بیان کرد: باید در این مورد تدبیری بیندیشیم. در این زمینه نیز در بازدیدی که انجام شد، سه واحد صنفی به دلیل اختفای کالا در فروشگاه پلمب شدند.
وی در ادامه بیان کرد: با گفت وگویی که با اتحادیه این صنف انجام شده است، مشکل برطرف خواهد شد، البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید که مشکل فقط مربوط به مشهد نیست و مسئله کشوری است.
داوری درباره ذکر نام برخی توزیع کنندگانی که در بازدید اخیر تخلفشان محرز بود، افزود:، چون رأی صادر نشده بهتر است نامی درج نشود، اما بیان چگونگی تخلف در چنین واحدهای صنفی و رسیدگی به این مسئله برای اطلاع رسانی مردم ضروری است.
«در زمینه رسیدگی به تخلفها هیچ گونه اغماضی نداریم.» معاون اجرای احکام تعزیرات حکومتی خراسان رضوی و رئیس اداره تعزیرات شهرستان مشهد با بیان این مطب تأکید کرد: در یکی از واحدهای صنفی بازرسی شده، حدود ۶۰۰ کیلوگرم مرغ اختفا شده بود که ملزم شد با قیمت کیلویی ۷۳ هزار تومان بین مردم عرضه کند و بعد از اتمام فروش، پلمب شد.
رحمت ا... عالمی نژاد بیان کرد: پرونده به اداره تعزیرات حکومتی میآید تا بعد از بررسی جریمه مشخص شود و محکوم ملزم به پرداخت جریمه میشود. وی درباره نحوه محاسبه جریمهها افزود: میزان کالایی که در واحد صنفی موجود بود و قیمتی که گران فروشی صورت گرفته است، بررسی میشود. مثلا کیلویی ۱۰ یا ۱۵ هزار تومان گران فروشی شده که موجودی کالا در این عدد ضرب میشود، ارزش تخلف محاسبه و ۱۰ برابر این مبلغ در تعزیرات جریمه میشوند. وی اعلام کرد: ما در آبان ماه ۵ هزار پرونده مربوط به اصناف داشتیم که رسیدگی شده و ظرف هشت ماه گذشته ۲۵۰ میلیاردتومان جریمه از اصناف وصول شده است.
رئیس جهادکشاورزی شهرستان مشهد هم در این بازرسی با بیان اینکه حدود هزار واحد عرضه کننده مرغ در مشهد داریم، گفت: یک مصرف عموم خانوار و یک مصرف مربوط به رستوران ها، کترینگ ها، بیمارستانها و... به صورت مصرف عمده داریم. درباره مصرف مردم، روزانه حدود ۲۵۰ تن مرغ در مشهد توزیع میشود.
علی اکبر قارزی بیان کرد: پنجشنبه ۳۱۰ تن گوشت وارد مشهد و توزیع شد تا تعطیلی کشتارکنها در روز جمعه نیز جبران و بازار با کمبود روبه رو نشود.
وی با بیان اینکه عرضه مرغ در مشهد افزایش یافته است، بیان کرد: در بازدید اخیر از واحدهای صنفی مرغ فروشی در خیابانهای پیروزی و استقلال برای حل مشکل کمبود توزیع مرغ تدابیر لازم اجرا شد و پیش بینی میشود از هفته آینده بازار به وضعیت عادی برگردد.
رئیس اتحادیه فروشندگان مرغ، ماهی و تخم مرغ مشهد هم در این بازدید با اعلام اینکه قیمت پایه مرغ کیلویی ۷۹ هزار تومان در بازار است، گفت: اگر واحد صنفی مرغ را گرانتر بفروشد، برخورد میشود. در مواردی که مرغ گرید A یا مرغ بدون آنتی بیوتیک یا گرید +A باشد، مبلغ آن از قیمت پایه بالاتر است، اما همین مرغها هم نرخ نامه دارد و باید در واحد صنفی درج شود.
فرامرز قائمی با بیان اینکه برای جبران کمبود مرغ در روز پنجشنبه دو خودرو سیار در کنار خیابان استقلال تا ساعت ۶ عصر مرغ توزیع کردند، افزود: هفت تُن مرغ در حاشیه خیابان و در مجموع ۳۰ تن مرغ فقط در محدوده بازار استقلال توزیع شد.
قائمی بیان کرد: در روزهای آینده برای رفع کمبود در بازار مشهد مرغ بیشتری توزیع میشود، اگر چه معتقدیم یکی از دلایل تنش در بازار جوّ عمومی جامعه است. مردم تصور میکنند مرغ کم است و یک باره برای خرید به فروشگاهها مراجعه میکنند. وی تأکید کرد: همچنان قطعه کاری مرغ ممنوع است، البته مرغ زمانی که کشتار میشود حدود ۵ درصد ممکن است اصلاحی داشته باشد که مجبور به قطعه کاری میشویم.