انسیه شهرکی | شهرآرانیوز مدارس کانکسی هنگام بروز بحرانهای طبیعی نظیر زلزله یا سیل مسکّن موقتی است، اما برخی مناطق و محدودههای شهری هستند که به سبب محرومیت و نبود امکانات کافی پای این فضاهای آموزشی متفاوت به محل زندگی شان باز میشود تا با هر روشی، دانش آموزان از تحصیل بازنمانند.
واقعیت تلخی که در همین نزدیکی هاست و پیامهایی به «صدای مردم» میرسد که هنوز در حاشیه شهر مشهد بچهها در کانکسهای فلزی درس میخوانند یا مدرسه شان آن قدر فرسوده و بدون امکانات است که دست کمی از کانکسهای سرد و بی نور ندارد.
آذر سال گذشته بود که در پیگیری صدای مردم شهرآرا برای مدارس کانکسی، ابوالقاسم بابایی، مدیرکل سابق نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان رضوی به شهرآرا، این طور قول داد: در راستای تحقق مصوبات سفر، سال ۱۴۰۱ رئیس جمهور به مشهد، چهل کانکس جمع آوری و تا بهمن سال ۱۴۰۲ به مدرسههای استاندارد تبدیل میشوند.
این در حالی است که تا زمان وعده داده شده فرصت زیادی نمانده و شمارش معکوس برای تحقق این مصوبه آغاز شده است.
مدیرکل سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان رضوی درباره آخرین وضعیت این مدارس با اشاره به اینکه اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان متولی ایجاد فضا و تجهیزات مدارس است، به شهرآرا میگوید: همه مدارس کانکسی مستقل با جمعیت دانش آموزی بیش از ۱۰ نفر جمع آوری شدند.
جاسم حسین پور میافزاید: در سال ۱۴۰۱ طرح شهید پناهی با هدف جمع آوری مدارس کانکسی مستقل شروع شد که در استان خراسان رضوی ۸۷ مدرسه (با مشارکت بنیاد برکت) جایگزین مدرسه کانکسی در سطح استان شدند.
مدیرکل سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان رضوی همچنین به همکاری بنیاد علوی اشاره دارد و اضافه میکند: بنیاد علوی با توجه به مشکلات حاشیه شهر مشهد به کمک ما آمد و تعدادی از این کلاسها را در ماه مهر گذشته در اختیار دانش آموزان قرار داد.
حسین پور در توضیح طرح شهید عجمیان نیز این طور میگوید: در این طرح، ما مدارس را نقاشی کردیم. همچنین در سطح گسترده صندلی و تجهیزات فرسوده را از رده خارج یا جمع آوری کردیم. تعدادی نیز در دست مرمت قرار گرفت. در طرحی دیگر محوطه این مدارس آسفالت و سیستمهای گرمایشی بیش از ۲ هزار کلاس درس استانداردسازی شده است.
در ادامه مدیرکل سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان رضوی در مورد سرانه فضاهای آموزشی در مناطق مختلف توضیح میدهد: سرانه فضای آموزشی در کشور به صورت میانگین ۵.۲ مترمربع است که این رقم در خراسان رضوی ۴.۳ مترمربع و در شهر مشهد ۳.۶ مترمربع است.
حسین پور به ظرفیت و همراهی خیران مدرسه ساز برای تأمین هزینههای نوسازی مدارس نیز اشاره دارد. او در توضیحاتی تکمیلی بیان میکند: خیران مدرسه ساز سهم بزرگی در تأمین هزینههای ساخت مدارس در استان برعهده دارند و در همین راستا این پروژهها با سهم مشارکت چهل تا صددرصدی در سطح استان در دست احداث هستند.
بخش سوادآموزی آموزش و پرورش خراسان رضوی یکی دیگر از سروسامان دهندگان این نوع مدارس خاص است، مصطفی اسدی، معاون اسبق سواد آموزی آموزش و پرورش در گفتگو با ایسنا از وجود ۷۰ مدرسه کانکسی ثابت در استان خبر میدهد و در این باره مشارکت خیران مدرسه ساز را عاملی برای حذف آن میداند، اما زهرا شوشتری، معاون کنونی سوادآموزی آموزش و پرورش خراسان رضوی به شهرآرا میگوید: رسیدگی به این مسئله، در حیطه کاری ما نیست!
بنیاد علوی هم سمت دیگر ماجرای نوسازی و جایگزینی مدارس فرسوده شهر مشهد است؛ که حسین کمیلی، مسئول نهاد آبادانی و پیشرفت حاشیه شهر این بنیاد درباره این گونه مدارس میگوید: سمت و سوی مشارکت و خدمات مدرسه سازی بنیاد علوی در مناطق کم برخوردار و متراکم به لحاظ جمعیتی است.
کمیلی در ادامه در مورد مدارس احداث شده در حاشیه شهر نیز توضیح میدهد: دوازده مدرسه با ۱۰۵ کلاس درس را احداث کرده ایم که در این راستا اعتبار اولیه برای ۵۷ کلاس بیش از یک میلیارد تومان و برای دیگر کلاسها بیش از ۵۰۰ میلیون تومان است.
وی با اشاره به اینکه این مدارس بیشتر در محلههای مهرآباد، توس ۹۷، کال زرکش، خواجه ربیع، رسالت ۱۲۹ و دیگر محلات حاشیهای است، میافزاید: همه این مدارس تا پایان سال تحصیلی آینده به بهره برداری میرسند.