به گزارش شهرآرانیوز، خلیلالله کاظمی در مراسم آغاز عملیات احداث رواق مبارکه امیرالمومنین (ع) که صبح امروز و در آستانه میلاد با سعادت حضرت علی (ع) در محل دارالقرآن الکریم حرم مطهر رضوی برگزار شد، گفت: علاوه بر حفظ و نگهداری ارزشمند و گرانبهای معماری حرم مطهر که جز وظایف و اولویتهای ما است، ایجاد و توسعه فضاهایی برای تسهیل امر زیارت برای زائران در کنار فضاهایی که بتواند کارکردهای فرهنگی، عبادی و سیاسی در حرم مطهر را توسعه بدهد نیز از اولویتها و برنامههای این سازمان قرار دارد.
وی تصریح کرد: برای ایجاد این فضاها محدودیتهای اساسی از جمله غیر ممکن بودن توسعه افقی حرم مطهر وجود دارد و یکی دیگر از این محدودیتها سلسله مراتب تشرف که از قدیم تعریف شده مانند بست، صحن و رواق است که باید این الزام را در توسعه فضاهای زیارتی در نظر بگیریم.
رئیس سازمان عمران و نگهداری حرم مطهر رضوی افزود: علیرغم تمام زحماتی که در سالهای گذشته کشیده شده واقعیت این است که از مساحت بالای یک میلیون متر مربع در حرم مطهر، تنها ۴ و هفت دهم درصد آن مسقف است و از این مقدار ۲ و چهار صدم در همکف و ۲ و سه دهم درصد در فضایهای زیر سطحی قرار دارد که این مقدار با توجه به حضور خیل زائران در مناسبتها و ایام خاص امکان پذیرایی از این زائران را برای ما بسیار سخت کرده است.
وی بیان کرد: برای حل این مشکل دو برنامه ریزی تدوین شده است یکی در کوتاه مدت و دیگری در بلند مدت. در افق کوتاه مدت این است که با ما با رعایت سلسله مراتب تشرف امکان اینکه بتوانیم فضاهایی را از فضاهای موجود حرم مسقف کنیم را جز و برنامهها و اولویتهای خود قرار دادهایم.
کاظمی اضافه کرد: برنامه ما در افق بلند مدت این است که بقیه فضاهای حرم مطهر که در حال حاضر فضاهای غیر زیارتی است را بتوانیم با تدابیری که اندیشه میشود به لبه مَفصل حرم مطهر منتقل کنیم و این فضاهای غیر زیارتی را در اختیار فضاهای زیارتی قرار دهیم.
وی اظهار داشت: در همین راستا برنامه کوتاه مدت که مسقف کردن فضاهای رو باز بود، برنامهریزی و تلاش برای مسقف کردن فضاهای روباز در دستور کار قرار گرفت و با برسی که انجام شد، صحن جمهوری به دلایل مختلفی از جمله موقعیت مکانی این فضا که در آن پنجره فولاد، سقاخانه و ایوان طلا وجود دارد و حس زیارت را به زائر منتقل میکند، در اولویت ایجاد فضای سرپوشیده قرار گرفت.
رئیس سازمان عمران و نگهداری حرم مطهر رضوی عنوان کرد: بعد از این برنامهریزی تصمیم گرفته شد که پوششی در محل اجرای این پروزه انجام شود که این پوشش به صورت موقت باشد که با بررسیهای انجام شده توسط کارشناسان و نخبگان استانی و کشوری قرار بر انتخاب پوشش صحن جمهوری در نیمه جنوبی به مساحت ۳ هزار متر مربع و اتصال به بافت زیر سطحی رواقها در قسمت جنوبی به مساحت ۲ هزار متر که رواقی به مساحت ۵ هزار متر مربع را به ما میدهد مورد تایید قرار گرفت.
وی اذعان کرد: در این فضا، فضای زیارتی بام را هم خواهیم داشت که یک صحن بامی به مساحت ۳ هزار متر مربع در آنجا احداث خواهد شد و در ضلع شمالی رواق هم صحن جمهوری به صورت چهار ایوانی خواهد بود.
کاظمی خاطرنشان کرد: امروز و در آستانه میلاد امیرالمومنین (ع) عملیات اجرایی احداث صحن امیرالمومنین (ع) به صورت رسمی آغاز خواهد شد و امید است در طول بیست و چهار ماه کار احداث این پروژه به اتمام برسد.
وی یادآور شد: با احداث رواق امیرالمومنین (ع) ۱۶ و چهار دهم درصد به فضاهای زیارتی هم کف حرم مطهر رضوی اضافه خواهد شد و با احداث فضای زیر سطحی رواق شیخ بهایی نیز چیزی حدود ۳۵ صدم درصد به فضاهای زیارتی مسقف زیر سطحی این بارگاه ملکوتی حضرت رضا (ع) اضافه خواهد شد و با اجرای این دو پروژه روی هم رفته ۲۶ درصد به فضاهای هم سطح و زیر سطحی حرم مطهر اضافه خواهد شد.