به گزارش شهرآرانیوز، گسترش استقرار مدارس غیرانتفاعی در منازل مسکونی مشکلات خاصی را برای ساکنان برخی محلات شهر به وجود آورده است. همین موضوع سبب شده است که شهروندان در پیامکهای متعددی گلایه خود را مبنی بر چگونگی اخذ مجوز و استقرار این مدارس در معابر کم عرض مطرح کنند.
سروصدا، ترافیک، کم شدن آرامش در هیاهوی فعالیتهای آموزشی این مدارس سرفصل گلایههای شهروندان و همسایگانی است که در مجاورت این مدارس حضور دارند. به گفته شهروندان از همان ساعات اولیه صبح و در شرایطی که دیگر شهروندان در حال استراحت هستند فعالیت آموزشی این مدارس با سروصدا و هیاهوی بسیار شروع میشود. این امر به طور مستقیم سبب مزاحمت و ناراحتی در میان ساکنان محله میشود.
نکته دیگر این است که این مدارس معمولا در مساحتهای کوچک و محدودی فعالیت میکنند. همین مسئله کم وکیف استانداردهای لازم برای اخذ مجوز و استقرار مدارس غیرانتفاعی در منازل مسکونی را زیرسؤال برده است. محدودیت فضای این مدارس سبب شده که نتوانند به نیازها و استانداردهای مورد انتظار برای یک محل آموزشی پاسخ دهند. همه این موارد به نوعی نقض حقوق همسایگان و دانش آموزان است.
گزارش مردمی امروز، صدای مردم و ساکنانی است که منازل آنها در مجاورت این مدارس واقع شده است.
ابتدا به محلاتی از شهر میرویم که این مدارس در آنجا مستقر هستند. طبق برآوردهای میدانی، تعداد مدارس غیرانتفاعی در ناحیه ۳ آموزش و پرورش زیاد است؛ بنابراین به خیابانهای بهشت، ابونصر و پاستور میرویم. از روی نقشه میتوان فهمید که در همین سه خیابان حدود ۱۰ مدرسه غیرانتفاعی مستقر هستند. ما نیز در ساعت تعطیلی مدارس به این محدوده میرویم. حجم خودروهای پارک شده در این خیابانهای کم عرض به حدی است که خودروهای عبوری به سختی رفت وآمد میکنند. تعدادی از خودروهای والدین روبهروی در پارکینگ منازل توقف کرده اند.
در یکی از کوچههای خیابان بهشت سه مدرسه روبه روی یکدیگر فعالیت دارند. در لحظه تعطیلی مدارس، کوچه کاملا مسدود میشود. یکی از همسایگان که در حال خروج خودرو خود از پارکینگ منزلش است، به سختی و با چند بوق ممتد از دانش آموزان میخواهد که از سر راهش کنار بروند.
سراغ او میرویم و از او درباره این وضعیت میپرسیم. این شهروند با بیان اینکه این وضعیت هر روز ماست، میگوید: متأسفانه این مدارس در منازل مسکونی استقرار پیدا کرده اند، همین موضوع سبب مزاحمت زیادی برای شهروندان شده است. مساحت کم آنها همچنین سبب افزایش ترافیک در خیابانهای محله شده است. همه این اتفاقات یک طرف و هیاهو و سروصدای دانش آموزان زمانی که در حال بازی هستند یک طرف.
او در ادامه بیان میکند: به نظر میآید که این مدارس بدون رعایت استانداردها و با در نظر گرفتن مساحت کم، به سرعت در حال استقرار در منازل مسکونی هستند. این درحالی است که اصلا شرایط مناسبی برای مدرسه ندارند. اداره آموزش و پرورش باید برای رعایت حقوق شهروندان، استانداردها را رعایت کند و این گونه مجوز صادر نکند.
خیابانهای بابک و ابونصر مقصد بعدی است. در این دو خیابان نیز پنج مدرسه مستقر هستند. همچنان زمان تعطیلی مدارس و کوچهها مملو از خودروهای والدین است. با یکی از مدیران این مدارس که جلو در مدرسه ایستاده است، گفتگو میکنیم. از او در مورد استانداردهایی که مدارس غیرانتفاعی برای استقرار در محلههای مسکونی باید رعایت کنند، میپرسیم.
توضیح این مدیر مدرسه از این قرار است: ما همواره سعی میکنیم که استانداردهای لازم را رعایت کنیم. اما باید توجه داشته باشیم که مساحت کم در محلههای مسکونی یک چالش است. ما تا حد امکان با همسایگان همکاری میکنیم تا مشکلات برطرف شود.
او در ادامه بیان میکند: اطمینان دارم که با همکاری اجتماعی و تعامل با ساکنان محله، مشکلات به حداقل خواهد رسید. در این راستا نیازمند همکاری دوطرفه برای یافتن راهکارهای مناسب هستیم.
اما برای بررسی معضل استقرار مدارس غیرانتفاعی در منازل مسکونی و استانداردهای آن به سراغ مسئول مراکز و مدارس غیردولتی اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی میرویم. محمد طیبی این طور توضیح میدهد: قانون گذار این مجوز را داده است که اگر مکانی قابلیت استقرار مدرسه را داشته باشد، در آن مستقر شود. اما معیارهایی که به مدرسه دولتی استاندارد میدهد این است که باید مراحل و فرایند نوسازی را طی کند.
این نیز مستلزم تأیید اداره کل نوسازی و تجهیز مدارس استان است. او ادامه میدهد: این فرایند تأیید، منوط به احصای شرایط لازم نظیر اخذ پایانکار از شهرداری، استحکام بنا و بخشهای فنی است. به عنوان مثال تعداد سرویس بهداشتی و مساحت حیاط بر اساس تعداد دانش آموزان است. معیار دیگر این است که در کوچه کمتر هشت متر مجوز استقرار مدرسه نمیدهند یا اینکه ایجاد مدرسه در خیابان اصلی مجوز نمیگیرد.
طیبی بیان میکند: به هر حال طبیعی است که همسایگان از وجود مدارس در کنار منازل گلایههایی داشته باشند و از قدیم این موضوع بین همسایگان مطرح بوده است. در این باره سعی میشود با گفتگو چالش همسایگان با مدارس را برطرف کنیم. در برخی کوچهها که چند مدرسه وجود دارد، از مدارس میخواهیم که خودروهای سرویس خارج از آن کوچه و در یک خیابان نزدیک توقف کنند.