به گزارش شهرآرانیوز، تجمع کارگران فصلی در برخی از معابر و نقاط مشهد و نبود انضباط در توزیع کار و نارضایتی کارفرمایان بنا به دلایل مختلف، سه مشکل مهمی بود که باعث شد ایده ایجاد ایستکار توسط شهرداری برای اولینبار در کشور مطرح و بهسرعت عملیاتی شود؛ ایدهای که براساس آن درسال ۱۳۹۹ و در یازده نقطه از محلهای تجمع کارگران، ایستگاههای سرپوشیده برای حضور کارگران ساخته شد.
یک تلفن چهاررقمی هم برای اعزام کارگر اختصاص پیدا کرد و از همه مهمتر اینکه تفکیک کارگر متخصص از غیرمتخصص با نامنویسی از آنها در زمان حضور در ایستکارهای اعزام کارگر عملیاتی شد. آنطورکه مدیرعامل سازمان ساماندهی مشاغل شهری شهرداری گزارش داده است، تا امروز بیش از ۷۱۰ هزار نفر کارگر روزمزد به پروژههای شخصی اعزام شدهاند و حدود ۳۲هزار نفر کارگر هم در پروژههای شهری مشغولبهکار شدهاند.
حسن کلیدری در گفتگو با شهرآرا بیان کرد: با توجه به اوضاع اقتصادی جامعه و مصوبه شورای شهر، شهرداری با هدف تکریم و ساماندهی کارگران فصلی مکلف شد تا از اردیبهشت سه سال قبل پروژهای با عنوان «ساماندهی کارگران ساختمانی و موقت» را با هدف راهاندازی یازده ایستکار ساماندهی در سطح شهر تا پایان سال۱۳۹۹ کلید بزند و اکنون یازده ایستکار در شهر فعال است.
وی با بیان اینکه این طرح برای اولینبار در کشور در مشهد عملیاتی شد و با دستور استانداری تفاهمنامهای میان شهرداری و دوازده دستگاه اجرایی برای نقشآفرینی در این طرح امضا شده است، گفت: ساماندهی کارگران ساختمانی بااین وسعت، برای اولینبار در کشور، در مشهد شروع شد و تحقق اهداف این طرح بزرگ به همکاری همه دستگاههای اجرایی نیاز داشت. پس از پیگیریهای متعدد، خوشبختانه تفاهمنامهای با محوریت استانداری، دوازده دستگاه اجرایی و همچنین دو تشکل مردمنهاد امضا شد.
مدیرعامل سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فراوردههای کشاورزی شهرداری در ادامه از تعهدات مدیریت شهری در قبال ایستکارها صحبت و دراینباره تأکید کرد: تأمین منابع مالی و احداث ایستکارهای موردنیاز در نقاط شناساییشده شهر، اطلاعرسانی و فراخوان عمومی محیطی درباره این جایگاهها، تبلیغات محیطی و تبلیغات در فضای مجازی، هوشمندسازی فرایند و ارائه خدمات غیرحضوری و تلفنی، بخشی از تعهداتی است که شهرداری ملزم به انجام آنها در ایستکارهاست.
کلیدری از همکاری شهرداری و دستگاه قضا برای ساماندهی کارگرنماها در خارج از محدوده ایستکارها خبر داد و بیان کرد: در مسیر اجرای این طرح در این سالها معضلات و مشکلاتی را شناسایی کردیم که مهمترین آن حضور افراد کارگرنما و متکدی است که در خارج از محدوده ایستکارها حضور دارند و باعث برهمزدن نظم شهر میشوند. با هماهنگی حوزه قضایی و دستور معاون اجتماعی و پیگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان رضوی، ازاینپس از ظرفیت نیروهای اجرائیات و سد معبر مناطق برای هدایت ایندست از افراد به ایستکارها استفاده میشود.
مدیرعامل سازمان ساماندهی مشاغل شهری شهرداری مشهد در ادامه به ارائه آمار اعزام کارگر از طریق ایستکارها در مدت سه سال فعالیت این ایستگاهها پرداخت و گفت: تا امروز ۷۱۰هزار نفر نیروی کارگر به پروژههای شخصی و ۳۲ هزار نفر نیز به پروژههای شهرداری اعزام شدهاند که درمجموع ۷۴۲هزار و۳۲۰ نفر اعزام ثبت شده است؛ ضمن اینکه تاکنون بیش از ۱۳ هزار نفر از کارگران در سامانه ساماندهی، ثبت شده و کارت عضویت دریافت کردهاند.
کلیدری با اشاره به اهداف پیشروی ایستکارها نیز توضیح داد: استفاده از ظرفیت بیمه کارگران ساختمانی کشور برای تشویق کارگران به حضور در ایستکارها و کمک به معیشت این قشر زحمتکش، دعوت از خیران برای استفاده از ظرفیتی که در این مکانها ایجاد شده است و راهاندازی سیستم امتیازدهی و نظام رتبهبندی کارگران ایستکارها، اهداف مهمی است که بهدنبال تحقق آنها هستیم؛ ضمن اینکه با جدیت بهدنبال تحقق و استفاده از ظرفیت تفاهمنامه ابلاغشده توسط استانداری به دستگاههای اجرایی هستیم.
بااین همه، شرط موفقیت این طرح، همکاری شهروندان و کارفرمایان است و اینکه فقط از ایستکارها درخواست اعزام کارگر داشته باشند و درباره گرفتن کارگر فقط به ایستکارها مراجعه کرده و از کارگرنماهایی که در معابر توقف کردهاند، استفاده نکنند؛ همچنین یکی دیگر از اهداف، استفاده از ظرفیت تفاهمنامه ابلاغشده توسط استانداری به جهت پایکارآوردن دیگردستگاههای اجرایی در حوزه کار و کارگری است.