صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

توانشهر

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

پنجمین جلد از کتاب «ادبیات نمایشی در ایران» انتشار یافت.

به گزارش شهرآرانیوز، جلد پنجم کتاب ادبیات نمایشی در ایران با عنوان فرعی فرازوفرود نمایش در ایران (۱۳۵۷-۱۳۳۲)، نوشته جمشید ملک‌پور، چاپ و منتشر شد.

در جلدهای اول تا چهارم این کتاب، نویسنده کوششِ ایرانیان در دوران مشروطه و حکومت رضاشاه پهلوی، و نیز اقتباس‌ها و نقد و نظریه‌های نمایشی در این دوره‌ها را بررسی کرده بود.

اما جلد پنجم ادبیات نمایشی در ایران روایت ملک‌پور از اوضاع این هنر در سال‌های پس از کودتای ۲۸ مرداد است. ناشر در معرفی این جلد آورده است:

بعد از کودتای سال ۱۳۳۲ و شکست نهضت ملی مصدق و بربادرفتن آرمان بسیاری از روشنفکران، به‌ویژه روشنفکران جناح چپ، و استقرار دولت نظامی و سرکوب هرگونه تجمع روشنفکرانه و تعطیلی نهادهای فرهنگی و هنری، حکومت، با توجه به تجربه‌ دهه بیست و استفاده از تئاتر از طرف جناح‌های سیاسی، تصمیم به پاکسازی کامل تئاتر گرفت. تعدادی به تبعید رفتند و تعدادی برای همیشه کنار کشیدند و تعدادی از چپ و راست جذب سینما شدند. اما به‌تدریج دوباره حرکت‌های تئاتری به‌خصوص از طرف جوانان علاقه‌مند آغاز شد و «اداره تئاتر» و «کارگاه نمایش»، دو نهاد تئاتری، تحت مالکیت و نظارت دولت قرار گرفتند و گروهی مثل «انجمن تئاتر ایران» تحت تأثیر چپِ نو، مستقل از حزب توده، در طرف دیگر و در تقابل با حکومت و تئاترهای حکومتی. وقتی که در دهه‌ چهل توجه به ادبیات زیاد شد، توجه به نمایشنامه هم به‌عنوان یکی از شاخه‌های ادبیات افزون شد و سبب گردید تا نمایشنامه‌ها چاپ و خوانده شوند که در این میان غلامحسین ساعدی و نمایشنامه‌هایش بیشترین نقش را پیش از انقلاب در اشاعه نمایشنامه و نمایشنامه‌نویسی پیدا می‌کند.

این کتاب را انتشارات توس در ۳۳۶ صفحه و به‌قیمت ۳۹۰هزار تومان چاپ و روانه بازار نشر کرده است.

منبع: ایبنا و تارنمای انتشارات توس

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.