به گزارش شهرآرانیوز؛ کمبود منابع مالی برای اجرای پروژههای مختلف در شهر مشکلی است که در سالهای اخیر بیش از هر معضل دیگری شهرداریها را آزار داده است و با تصویب قانون درآمدهای پایدار این کمبود اعتبار بیش از قبل تشدید شد و حتی راه برخی درآمدهای روزمره و معمول مدیریت شهری هم بسته شد. ورود شهرداری به بازارهای سرمایه یکی از چند راه جدید درآمدزایی برای مدیریت شهری بود که شهرداری مشهد در آن قدم گذاشت و اولین شهرداری کشور شد که وارد ماجرای صندوقهای سرمایهگذاری برای تأمین منابع مالی میشود.
اولین صندوقهای سرمایهگذاری که با چراغ سبز و تصویب شورای شهر به فرایند تأسیس رسید، سه صندوق سرمایه گذاری زمین و ساختمان در بولوار نماز، هاشمیه و میدان مادر بود. صندوقهایی که یکی از ابزارهای نوین مالی در دست شهرداری است که هم میتواند مشکل مدیریت شهری به دسترسی منابع مالی را رفع و رجوع کند و هم سرمایههای خرد و کلان مردم را در امر ساختوساز مسکن و مستغلات به کار میگیرد.
در همینباره معاون شهردار و رئیس سازمان اقتصادی شهرداری مشهد استفاده از روشهای نوین تأمین مالی و استفاده حداکثری از ظرفیت بازار سرمایه برای پروژههای شهری را یکی از سیاستهای دوره ششم مدیریت شهری دانست و گفت: استفاده از این ابزارهای نوین با تصویب مجوز تأسیس صندوق زمین و ساختمان در شورای شهر و در راستای مردمیسازی اقتصاد شهری آغاز شد. این صندوقها شفافیت مالی بالایی دارند و به دلیل ساختار و گزارشهایی که به دست سازمان بورس و اوراق بهادار میرسد، این قابلیت در آنها وجود دارد تا در آینده تعداد بیشتری از پروژههای شهری از این طریق تأمین مالی شوند و به مرحله اجرا برسند.
محمدهادی محمدیمقدم ادامه داد: برای ایجاد این صندوقها شورای شهر در سال ۱۳۹۵ مجوزی صادر کرد، اما بنا به دلایلی مقدمات کار فراهم نشد و نتوانستیم صندوقی تأسیس کنیم، تا اینکه در این دوره از مدیریت شهری و با همراهی و تصویب شورای شهر مشهد، صندوقهای سرمایهگذاری زمین و ساختمان را تأسیس کردیم و حالا مشهد اولین شهرداری کشور است که به تأسیس این صندوقها اقدام کرده است تا از طریق آنها منابع مالی پایدار و جدیدی به شهرداری تزریق شود.
هدف ما از تشکیل این صندوقها تسهیل و توسعه مشارکتهای مردمی و جذب سرمایههای خرد و در راستای استفاده از ظرفیتها و منابع مالی و سرمایهای نوین است که در قانون درآمدهای پایدار اجازه استفاده از آن به شهرداریها داده شده است.
وی با تأکید بر اینکه سرمایه صندوقهای زمین و ساختمان صرف ساختوساز و مولدسازی اراضی میشود توضیح داد: این صندوقها یکی از روشهای نوین مشارکت در پروژههای ساختمانی است که با نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار اجرا میشود و صندوق، داراییهای خودش را صرف تأمین مالی پروژههای ساختمانی میکند و سرمایهگذاران با خرید واحدهای این صندوقها در تأمین مالی ساختوساز شریک میشوند. زمانی هم که پروژههای عمرانی به اتمام میرسد، سود حاصل از فروش آن بین سرمایهگذاران تقسیم خواهد شد.
رئیس سازمان اقتصادی شهرداری مشهد درباره مزایای استفاده از این روش تأمین مالی صندوقهای زمین و ساختمان گفت: مزایای استفاده از این روش تأمین مالی، تسریع در اجرای پروژه، امکان فروش واحدهای سرمایهگذاری، قابلیت نقد شوندگی بسیار بالا و معافیت مالیاتی این صندوقها ست.
اما مدیر توسعه خدمات و مدیریت داراییهای سازمان اقتصادی شهرداری مشهد، جزئیات بیشتری از صندوقهای زمین و ساختمان ارائه کرد و با اشاره به سرمایهگذاری غیرمستقیم مردم در ساخت املاک از طریق این صندوق بیان کرد: هدف از تشکیل صندوقهای زمین و ساختمان امکان سرمایهگذاری در ساخت املاک و مستغلات برای همه مردم و با هر میزان سرمایه است و در واقع افراد با خرید واحدهای صندوق به صورت غیرمستقیم در املاک و مستغلات سرمایهگذاری میکنند و از طرف دیگر واحدهای صندوقهای زمین و ساختمان در بورس کاملا قابل معامله است و رکن بازارگردانی نقدی واحدهای سرمایهگذاری را تضمین میکند.
ملیحه سادات رئیسالسادات با بیان اینکه تا امروز برای تأسیس سه صندوق زمین، ساختمان در سه نقطه از شهر مشهد، مصوبه شورای شهر و سایر مجوزها دریافت شده است گفت: برای تأسیس صندوق زمین و ساختمان برای املاک واقع در بولوار نماز، بولوار هاشمیه و میدان مادر مصوبات و مجوزهای لازم گرفته شده است. در صندوق زمین و ساختمان نماز، زمین متعلق به شهرداری است و این پروژه یکی از محرکهای توسعه در حاشیه بولوار نماز است؛ در صندوقهای هاشمیه و میدان مادر، ما با بخش خصوصی مشارکت میکنیم و املاک متعلق به آنهاست و شهرداری به میزان مبلغ پروانه پروژه در آن شراکت میکند.
وی ادامه داد: پس از تعیین ارکان موردنظر سازمان، پذیرهنویسی صندوق آغاز میشود و در قالب وجوه دریافتی از سرمایهگذاران، عملیات اجرایی این پروژهها شروع میشود.