عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی درباره حذف ۴ صفر از پول ملی معتقد است این مسئله هیچ تأثیری بر اقتصاد کشور ندارد و به کاهش تورم و کاهش قیمتها منجر نمیشود.
تورم و قدرت خرید مردم تغییر نخواهد کرد
سعیده ساجدینیا - دکتر مهدی فیضی در گفتوگو با شهرآرانیوز، با بیان اینکه حذف ۴ صفر در حقیقت ارزش نسبی واحد پول ما را در مقابل واحدهای پولی دیگر تغییر میدهد، اظهار کرد: بر این اساس حذف ۴ صفر به تغییر ارزش نسبی کالاها و خدمات منجر نمیشود و به همین دلیل بر تورم، سطح عمومی قیمتها و قدرت خرید مردم هیچ تأثیری ندارد.
صرفهجویی در اسکناس و سادهکردن محاسبات سنگین تنها نتیجه تغییر واحد پول
او ادامه داد: تغییر واحد پولی تنها در ۲ بخش میتواند ایفای نقش کند؛ یکی در محاسبات سنگین و دیگری کاهش نیاز به چاپ اسکناس. هر چند در دورانی به سر میبریم که بیشتر مبادلات و خریدها به صورت آنلاین انجام میشود و عملا وجود اسکناس مانند قبل خیلی جدی نیست.
این تبدیل ظاهری نشاندهنده قوت پول نیست
فیضی افزود: این استدلال که، چون ارزش پول ما پایین بوده است به همین دلیل واحد پولی کشور را تغییر دادیم، درست نیست و در پاسخ به ایندست از تحلیلگران باید گفت که اگر تعداد صفرهای بیشتری حذف میکردیم، حتی در ظاهر قدرت پول ما از دلار هم بیشتر میشد و این تبدیل ظاهری نشاندهنده قوت پول نیست و قدرت خرید پول است که نشان میدهد آن پول چه میزان در صحنه جهانی قدرتمند است.
تغییر واحد پولی بیشتر بار روانی به همراه دارد
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی با اشاره به اینکه اجرای سیاست تغییر واحد پولی بیشتر بار روانی به همراه دارد، گفت: این احساس ممکن است در جامعه شکل بگیرد که ارزش پول بیشتر شده و در نسبت محاسبهای با دلار یا واحدهای پولی جهانی عدد کوچکتری بهدست میآید، اما این اتفاق در واقعیت اقتصاد کشور هیچ تأثیری ندارد.
بهزودی صفرهای دیگری هم باید از این پول حذف کرد!
او به کشورهای دیگری که پیش از این واحد پولی کشورشان را تغییر دادند، اشاره کرد و افزود: تجربههای موفق دراینباره زمانی اتفاق میافتد که سطح عمومی قیمتها و تورم کنترلشده باشد و تورم یک عدد تکرقمی بسیار پایین باشد. اما این اقدام در کشور ما که در شرایط تورمی است، مسکنی بیش نیست و بعد از مدتی باز ارزش این پول افت خواهد کرد و دوباره باید صفرهای دیگری از آن کم کرد!
صفرهای زیاد واحد پول معلول تورم درازمدت و بیماریای مزمن است
این تحلیلگر اقتصادی توصیه کرد: اگر بخواهیم شرایط را درست کنیم و در ظاهر نشان دهیم که اوضاع بهتر است، باید خیلی عمیقتر و جدیتر به مسئله نگاه کنیم و بهجای اینکه به معلول بپردازیم، به علت بپردازیم. صفرهای زیاد واحد پول معلول شرایط تورمی درازمدت و بیماری مزمن است و به همین دلیل با از بین بردن اثر این بیماری (تورم) که به شکل صفرهای زیاد خودش را نشان میدهد، نمیتوان مشکل را بنیادی حل کرد. مانند تبی که درمان شود، اما خود بیماری به قوت خود باقی بماند.
ارزش پول زمانی کاهش پیدا میکند که رشد نقدینگی بیشتر از رشد اقتصادی باشد
او ادامه داد: ارزش پول زمانی کاهش پیدا میکند که رشد نقدینگی بیشتر از رشد اقتصادی باشد و اصطلاحا پول بدون پشتوانه منتشر شود؛ به این مفهوم که بدون اینکه تولیدی انجام یا ارزشافزودهای اضافه شده باشد، صرفا اسکناس غیرمعادل با آن را تولید کنیم، حال چه به شکل اسکناس فیزیکی و چه به شکل اعتبارات بانکی. این حالت باعث میشود که تقاضا بهصورت نامتناسبی در کشور بیشتر شود و در نتیجه سطح عمومی قیمتها افزایش یابد و تورم شکل بگیرد که خود را در قالب کاهش ارزش پول ملی منعکس میکند.
باید تدبیری شود که سوءتفاهمهای محاسباتی ایجاد نشود
فیضی در عین حال درباره گردکردن قیمتها با بیان اینکه نگرانیای دراینباره نیست، گفت: کشورهای زیادی مانند آمریکا و اروپا که واحد پولی دلار یا یورو دارند، واحدهای پولی خود را حتی تا یکصدم تعریف کردهاند، بنابراین میتوان هر یک تومان را به چند قران تعریف کرد که مبالغ خرد مانند 1/5 به همان شکل قابل تبادل شود و نیازی به گردکردن نباشد. تنها مشکلی که ممکن است ایجاد شود، این است که باید معادل مبالغ خرد، سکه یکقرانی و چندقرانی داشته باشیم. مسئله دیگری که در این بین ممکن است اتفاق بیفتد، سردرگمی افراد برای کارکردن با این اعداد و ارقام برای تبدیلکردن است، بنابراین دراینباره باید پیشبینیها دقیق باشد که سوءتفاهمهای محاسباتی در میان مردم ایجاد نشود.
علت شکست ونزوئلا سیاستهای انبساطی پولی بوده است
این استاد دانشگاه درباره علت شکست کشور ونزوئلا به عنوان کشوری که واحد پولی خود را تغییر داده است نیز گفت: مهمترین عامل شکست، سیاستهای انبساطی پولی بود که باعث کاهش ارزش پول در این کشور شد و در عمل تولیدی اتفاق نیفتاد و پرداخت حقوق کارمندان و سایر هزینههای دولت بدون اینکه درآمدی ایجاد شود، تنها از طریق چاپ پول جبران شد. در نتیجه این پول به تعبیری بادآورده، تأثیر خودش را اول در تورم و در ادامه در کاهش ارزش پول نشان داد و به شکست انجامید.