صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

توانشهر

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

قشر ضعیف و متوسط جامعه در اردیبهشت‌ماه برای خرید و تأمین مایحتاج خود با تورم بالای ۲۸ درصد مواجه بوده‌اند.

به گزارش شهرآرانیوز، وضعیت معاش کارگران یکی از دغدغه‌های مهم کشور است، زیرا جامعه کارگری یک جمعیت ۱۴ میلیونی را تشکیل می‌دهد که با لحاظ خانوارشان به بیش از ۴۰ میلیون نفر می‌رسند.

اگر قرار باشد وضعیت معیشتی این قشر را با نرخ تورم بسنجیم، باید به آخرین نرخ تورم اشاره کنیم. تورم اردیبهشت ماه ۲۹/۸ درصد اعلام شده که دامنه تغییرات نرخ تورم برای دهک‌های مختلف هزینه‌ای از ۲۸ درصد برای دهک اول (کم‌درآمدترین) تا ۳۱/۹ درصد برای دهک دهم (پردرآمدترین) ثبت شده است.

یعنی قشر ضعیف و متوسط جامعه در اردیبهشت‌ماه برای خرید و تأمین مایحتاج خود با تورم بالای ۲۸ درصد مواجه بوده‌اند.

سبد معیشت به ۵/۵ میلیون تومان نزدیک شده است

این وضعیت تورم در کشور در حالی است که کارگران اگر تمام آیتم‌های مزدی را دریافت کنند ماهانه حول‌وحوش ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان (کمی بیشتر یا کمتر) دریافتی دارند که به اذعان وزیر تعاون این مبلغ فقط ۵۰ درصد از هزینه‌های زندگی یک فرد را پوشش می‌دهد. البته می‌دانیم که بسیاری از کارگران تنها پایه مزدی را دریافت می‌کنند و در پایان ماه مبلغی در حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان دریافتی دارند.

در اینجا هم باید تأکید شود که حتی بسیاری از کارگران همین مبلغ یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان را هم دریافت نمی‌کنند و به صورت روزمزد درآمد دارند یا اینکه در شرکت‌هایی مشغول به کار هستند که کارفرما با دور زدن قانون کار، مبالغی در حد یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و گاهی حتی کمتر به کارکنان پرداخت می‌کند.

از سویی دیگر اگر دریافتی کارگران را با حداقل هزینه‌ها که همان سبد معیشت ۴ میلیون و ۹۴۰ هزار تومانی است مقایسه کنیم، متوجه سطح پایین درآمد این قشر و تفاوت فاحش هزینه و درآمدها می‌شویم.

البته آن‌طور که فرامرز توفیقی، فعال کارگری، می‌گوید: در شرایط امروز اگر سبد معیشتی پس از کرونا را محاسبه کنیم مبلغ ۴ میلیون و۹۴۰ هزار تومان بزرگ‌تر و درشت‌تر شده و به سمت ۵/۵ میلیون تومان سوق پیدا کرده است. البته عدد ۴ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان مورد توافق سه‌جانبه جامعه کارگری، کارفرما و دولت واقع شده است.

بنابراین یک‌سوم جمعیت کشور، در ماه مبلغی را به عنوان دستمزد دریافت می‌کنند که به گفته تاجیک دیگر فعال کارگری فقط خرج خورد و خوراکشان آن هم به صورت حداقلی می‌شود.

آمار چه می‌گویند؟

با استناد به آمار مرکز آمار ایران در مورد نرخ اقلام خوراکی و خدمات در اردیبهشت‌ماه، اگر فقط قوت بیشتر مردم یعنی نان و لبنیات را در نظر بگیریم به ترتیب نسبت به فرودین‌ماه ۶ درصد و ۰/۷ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۲۷/۴ و ۲۷/۵ درصد با افزایش قیمت مواجه بوده‌اند. همچنین نرخ میوه نیز در یک ماه ۵/۶ درصد تورم داشته است که نرخ این محصول نسبت به ماه مشابه سال گذشته با ۱۷/۲ درصد افزایش رو‌به‌رو بوده است.

از سویی دیگر باید به یکی از مهم‌ترین هزینه‌های افراد یعنی نرخ اجاره مسکن اشاره کرد؛ نرخ مسکن در بخش اجاره در یک ماه ۲/۵ درصد رشد داشته است و البته نسبت به اردیبهشت‌ماه سال قبل با ۲۳/۶ درصد رشد مواجه بوده است. اهمیت این موضوع در آنجایی نمود می‌کند که بدانیم وزارت کار هنوز تصمیمی برای برگزاری جلسه شورای عالی کار برای بررسی حق مسکن کارگران نگرفته است و این آیتم در جدول مزدی همان ۱۰۰ هزار تومان پارسال است در حالی که طبق همین آمار می‌بینیم که نرخ اجاره در یک ماه آن هم در بازه ای از سال که زمان نقل و انتقالات نیست، با رشد مواجه بوده است.

همچنین حمل‌ونقل نیز که جزو هزینه‌های روزانه افراد است فقط در یک ماه ۸/۶ درصد و در قیاس با اردیبهشت پارسال با ۴۸/۴ درصد افزایش مواجه بوده است. این در حالی است که به دلیل شیوع ویروس کرونا و لزوم رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی مردمی که خودرو شخصی دارند با استفاده از خودرو خود رفت‌وآمد می‌کنند، اما قشر کم‌درآمد جامعه حتی در این شرایط برای عبور و مرور باید از حمل‌ونقل عمومی استفاده کنند، اما می‌بینیم که در یک ماه چقدر نرخ این خدمت افزایش داشته است.

در بخش بهداشت و درمان نیز شاهد رشد تورم بوده‌ایم به‌گونه‌ای که نرخ تورم این بخش در اردیبهشت نسبت به فروردین‌ماه ۲/۹ درصد و نسبت به اردیبهشت‌ماه پارسال ۲۱/۹ درصد بوده است. (در جدول زیر برآورد کاملی از تغییرات نرخ اقلام خوراکی و خدمات در اردیبهشت ارائه شده است.)

 

 

منبع: مهر 
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
۰۹:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
نظام بصورت خودخواسته نیروی کار ارزان بوجوداورده برای نیل به اهدافش..
لیلا
۰۲:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
میشه لطفابه مددجویان کمیته وزنان سرپرست خانواده هم کمک کنیدوببینیدباچه سختی زندگی میکنندکرایه مسکن.پرداخت قسط.خریدموادغذایی وسایرقبض ها
لیلا
۰۲:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
اگه میشه فکری هم به مددجویان وزنان سرپرست خانواده هم باشیدکه باچه سختی زندگی میکنند
ناشناس
۰۰:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
شما کشورو بدین دسته من، من پنج ساله کاری می کنم همه در رفاه وارامش تو خونه خودشون با اسایش وبی دقدقه سر روی بالش بزارن وهیچ کشوریم به گرد پاش نرسه حتی ژاپن ... کاش کشورداری مثل شیر صف داشت یا مثل صف نفت می بود هرکی زودتر می رفت اون امورو بدست می گرفت ..... والا
عدالت
۲۲:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
جواب این همه توهینی که مسولین در حق بازنشستگان تامین اجتماعی کردند و اعتنایی به صدای عدالتخواهی
شون نمیکنند را کی باید پاسخ دهد
پیمان
۲۱:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
باو ر کنید حرفی برای گفتن نیست چون این کار به ضرر سرمایه دار است فعلا کشش میاد در نهایت ‌دو هزارم رفت روش چه دردی دوا میکنه همه چی گرونه هر روز هم داره بدتر میشه بعد اون پایین نوشتیین توهین و نسبت ناروا منتشر نمیشود ما کارگرا آنقدر بهمون توهین شده جای نمیتونیم از شرمندگی سرمون بالا کنیم نه کرایه خونه سر وقت میدیم نه میتونییم جواب گوی زن و بچه باشیم و غیره در اصل داره به ما کارگرا توهین میشه که یک دولت نمیتونه یه حقوق برای ما تایین کنه حداقل از جلوی بقالی سر کوچه رد شدیم بتونییم بگییم سلام
ناشناس
۱۳:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
امریکاه تمام کشورارو غارت میکنه واسه کشور خودش ولی ما خودمون به هزار درد گرفتاریم دارائی هامون میره کشوررای دیگه میشه اینو یکی بیاد روشن کنه اگر حضرت علی نون وخرما واسه همسایه ها میرد خانواده خودشو گرسنگی نمیداد هرچن شما قابل مقایسه نیستین
حامد
۰۹:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
آقا پس این جلسه چی شد
سامان
۰۸:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
من متاهلم یه فرزند دارم نه کاری دارم‌ نه شغلی دارم‌نه منبع درآمدی بنده معلول هستم‌توانای کار ندارم متاسفانه خونه ندارم هیچ اورگان دولتی هم جوابگو نیستن‌ هر یه مدت باید بریم‌خونه یکی از شرمندگی آب شدیم کلا هرجا میریم دست به رویمان میزارن نه کمکی نه کاری نه استخدامی هیچی فقط تنها راهی که دولت روحانیون برای ما گذاشتن خودکوشیه مایک خانواده سه نفره هستیم که ازشدت فقربه سختی به سرمیبریم تنها تصمیمی که تونستیم وگرفتیم خودکوشیه که میخوایم این فقرمارا رها کنه
یک کارگر
۰۵:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
وقتی به قانون عمل نمیکنند و نظارت وبازرسی و برخورد نمیشه نباید بیش از این انتظاری داشت
امان اله باشنده
۰۲:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
محله سیدآباد خ ابراهیمی ک البرز
کارگربازنشسته‌ایرانی
۰۱:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
سلام
شما‌رابه‌خدااین‌مطالب‌را
به‌رئیس‌جمهور‌ورهبری
نشان‌بدهید‌چون‌ادعا
دارند‌که‌از‌همه‌چیز‌آگاهی
کامل‌دارندبلکه‌بدانند‌
چه‌گلستانی‌است
کارگربازنشسته‌ایرانی
۰۱:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
سلام
شما‌رابه‌خدااین‌مطالب‌را
به‌رئیس‌جمهور‌ورهبری
نشان‌بدهید‌چون‌ادعا
دارند‌که‌از‌همه‌چیز‌آگاهی
کامل‌دارندبلکه‌بدانند‌
چه‌گلستانی‌است
ناشناس
۲۲:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
متاسفانه کارگران همیشه 5 سال عقب تر از حقوق واقعی هستند در صورتی که بیشترین زحمت به دوش کارگران مظلومه
ناشناس
۱۷:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
خیلی تلاش میکنید کارتان قابل ستایش اس.
باحلوا حلوا گفتن دهن شیرین نمشه.
شاد باشید کارگر وبازنشسته کیلو چند
بود میخورن نبود میمرن.
وزیرسلامت باشد. حبوبات صد درصد گرون شده بشه چش به وزیر. دعا کن نفت بره بالا. عدالت نیس. ادالط هس