عبدالله سلطاناحمدی در حاشیه بازدید از تصفیهخانههای مشهد در گفتوگو با شهرآرانیوز، در خصوص فرایند تصفیهخانه چهلبازه مشهد اظهار کرد: اولین و پیشرفتهترین تصفیهخانه لوکال شرق کشور، تصفیهخانه چهلبازه مشهد است که با تکنولوژی کاملاً هایتک با روش غشایی، فاضلاب خام را تصفیه میکند.
وی افزود: فاضلاب خام شهری از میدان آموزگار مشهد دریافت و سپس وارد تصفیهخانه میشود. بعد از مراحل آشغالگیری، مواد معلق تصفیهخانه جدا شده و وارد یگانهای بیولوژیکی میشود که توسط میکروارگانیسمهایی شکل گرفته است. پس از آن، تصفیه با فرایند بیولوژیک انجام میشود.
معاونت منابع آبی سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد بیان کرد: در این تصفیهخانه، نیازی به استفاده از مواد شیمیایی نداریم و تصفیه کاملاً به روش مطمئن و دوستدار محیط زیست انجام میشود. سپس، کلرزنی و گندزدایی فاضلاب و پساب تصفیهشده انجام شده و به وسیله پمپها به تانکرهای انتهای فلاحی منتقل و از آنجا برای آبیاری فضای سبز شهری استفاده میشود.
سلطاناحمدی درخصوص تأمین آب موردنیاز شهر مشهد عنوان کرد: به جهت اهمیت نقش توسعه فضای سبز و نگهداشت وضع موجود متناسب با سرانه فضای سبز و برای ایجاد محیطی مناسب برای زیست زائر و مجاور مکلف هستیم که منابع آب پایداری را تأمین کنیم. مهمترین بخشهای مرتبط با تأمین آب، احداث تصفیهخانه است. فاضلابهای موجود برای شهر میتواند مشکلاتی را ایجاد کند. استفاده از تصفیهخانهها ضمن بهبود عملکرد زیستمحیطی شهر میتواند پسابی را تولید کند که در فضای سبز کاربرد مناسبی دارد، این پسابها به عنوان منابع جدید آب هستند که از طریق خطوط انتقال و توزیع فضای سبز استفاده میشوند.
وی ادامه داد: تصفیهخانه چهلبازه دانشجو در حال بهرهبرداری از ظرفیت ۵۰ لیتر در ثانیه است که برای تصفیه از پیشرفتهترین فرایندهای موجود استفاده میکند. انتقال از طریق خط انتقال آب میدان نمایشگاه به پرکندآباد است که این پروژه ظرفیت انتقال ۱۹۸ میلیون مترمکعب پساب را دارد و میتواند ۴۸۰۰ هکتار از ۶۸۰۰ هکتار فضای سبز موجود را تحت پوشش قرار دهد؛ یعنی کل غرب و جنوب غرب به حساب فضای سبز شهر مشهد را پوشش میدهد.
معاونت منابع آبی سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد خاطرنشان کرد: تصفیهخانه آزادی یکی دیگر از پروژههای تصفیه آب است. این تصفیهخانه، آبی را که از برکه پارک پردیس قائم تأمین میشود، به ارتفاعات جنوبی مشهد منتقل میکند. این سلسلهپروژهها شامل چهار پروژه مهم هستند.
سلطاناحمدی گفت: در ارتفاعات جنوبی کمربند سبز حدود ۴۸۰۰ هکتار فضای سبز داریم که برای این فضای سبز باید آب تأمین شود، اما منابع آب مشخصی نداریم؛ بنابراین انتقال آب باید از طریق خطوط انتقال و توزیع و پسابی که در پاییندست تأمین میکنیم، انجام شود. ۵ هزارمیلیارد تومان برای تأمین و تجهیز منابع آبی شامل تأمین تصفیه فاضلاب و خطوط انتقال و توزیع با سرعت بسیار مناسبی در حال انجام است که این پروژهها ظرف ۲۴ ماه آینده وارد مدار بهرهبرداری میشود.
وی اضافه کرد: درصدد هستیم تا وابستگی به منابع آب کیفی را به حداقل ممکن برسانیم. در حال حاضر ۲۵ درصد آب از منابع بازچرخانی و پساب تأمین میشود که باید ظرف دو سال آینده به ۶۳ درصد برسد و ۶۳ درصد نیاز آبی را از منابع غیرکیفی بازچرخانی منابعی که ناشی از تصفیه فاضلاب است، تأمین کنیم تا کمکی به آبخوان سطح شهر و منابع آب زیرزمینی شود.