به گزارش شهرآرانیوز، ساخت خانههای کوچکمقیاس موافقان و مخالفانی دارد. بر اساس گفته موافقان، این موضوع کمک زیادی به خانهدارشدن خانهاولیهایی میکند که با توجه به تورم موجود در جامعه و رشد و جهش بالای قیمت مسکن و نبود نقدینگی، دستشان از خانهدارشدن کوتاه شده است. از طرفی، سرمایهگذاران و سیاستهای موجود بر ساخت خانهها با متراژ بالای صد متر تأکید دارند و همین امر تقاضا برای خرید خانه را محدود کرده است.
مشاور رئیس شورای عالی استانهای کشور در صنعت ساختمان در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز، در این باره تصریح کرد: امروز شاهدیم با اینکه نیاز مردم واحدهای کوچکمقیاس است، ولی در مشهد، روند به گونهای پیش میرود که واحدهای بزرگتر و متوسطبهبالا تولید میشود. در نتیجه، خانهاولیها دستشان از خرید مسکن دور شده است.
به گفته علیرضا قرایی، وامهای مسکن هم کمکی به خانهدارشدن نمیکند. وامهای مسکن زمانی به درد میخورد که حداقل بتواند ۲۵ تا ۳۰ متر از قیمت یک واحد مسکونی را پوشش دهد، اما ما شاهدیم که سقف وامهای مسکن زیر ده متر واحد را تأمین میکند و بار سنگین قضیه بر دوش مردم است.
رئیس کمیته سازندگان و سرمایهگذاران مسکن اتاق بازرگانی خراسان رضوی افزود: یکی از طرحهایی که میتواند مورد حمایت قرار بگیرد، اگرچه قانون با آن مغایر است، بحث پیشخرید و سهمالعرصه و متریخریدن آپارتمان است؛ قوانینی که اکنون وجود دارد و آن را تخلف میدانند و سازندگان هنوز هم با اسناد عادی این کار را میکنند. اگرچه طبق قانون، انجام معامله با اسناد عادی ممنوع است، اما واقعیت این است که تمامی افرادی که صاحب خانه شدند، از طریق پیشخرید سهمی از یک واحد، صاحب خانه شدند.
وی تأکید کرد: گرچه پروندههایی هم شکل گرفت مبنی بر اینکه خیلیها این پولها را گرفتند و پروژهها را نساختند، اما خیلی نبوده است. در نتیجه میشود بستر و راهکار امنتری برای این رویه در نظر گرفت که سرمایهگذاران از این طریق بتوانند خانهاولیها را صاحب خانه کنند.
قرایی، دبیر انجمن شرکتهای فنی و مهندسی مشاورهای خراسان رضوی، در ادامه به این موضوع اشاره کرد که مهمترین کاری که مدیران شهری و استانی میتوانند بکنند، ابلاغ طرحها و قوانینی است که سازندگان را به سمت ساخت واحدهای کوچک سوق بدهند. خیلی از سرمایهگذاران دوست دارند گردش مالی پرسرعتی داشته باشند. در نتیجه اول باید سرعت در کاغذبازی اداری، صدور پروانه ساختمانی و پایانکار صورت بگیرد و به زیر ده الی بیست روز برسد.
وی ادامه داد: اگر سازنده و سرمایهگذار گردش مالی داشته باشند، بیشک میتوانند پروژههای بیشتری را تعریف کنند و موقعی که خریداران نمیتوانند واحدهایی با متراژ صد به بالا را خرید کنند، مدیران باید شرایطی را حاکم کنند که خانهها با متراژ کوچکتر ۶۰ و ۷۰ متری احداث شود. اما متأسفانه شاهدیم خیلی از پروژههایی که احداث میشود، با متراژهای صد متر به بالاست.