به گزارش شهرآرانیوز؛ سعید بابایی در نشست تخصصی با عنوان رویکرد خانوادهمحوری در ساماندهی کودکان فاقد سرپرست، اظهار کرد: سه سال است تلاش میکنیم روز ملی یا هفته ملی فرزندخواندگی داشته باشیم. سه سال است که در این ایام برنامههای مختلفی در سراسر کشور اجرا میشود و بهانه تصویب یازدهمین سالگرد قانون حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان این جلسه را برگزار کردیم، زیرا نیاز است که بتوانیم با کمک شورای فرهنگ عمومی، سال آینده روز رسمی ملی فرزندخواندگی را گرامی بداریم.
وی بیان کرد: کودکانی که به ما سپرده میشود بر اساس ماده ۱ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان به بهزیستی سپرده میشود و این کودکان به واسطه حکم قضات و قوه قضاییه به ما سپرده میشوند. طبق بررسیها علت اغلب واگذاریها بحث اعتیاد بوده و کودکانی بودند که در وضعیت مخاطرهآمیز قرار گرفتند.
مدیرکل جدید دفتر امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور افزود: تا مهرماه سال ۱۴۰۲، روند کشور این بود کودکی که به علت بیسرپرستی یا بدسرپرستی وارد بهزیستی میشد در درجه اول این بود که خانواده صلاحیت داشته باشد و اولویت بعدی وارد خانواده جایگزینِ خویشاوند و اولویت سوم فرزندخواندگی و در نهایت وارد مراکز شبهخانواده شود.
بابایی در خصوص طرح خانواده میزبان عنوان کرد: این طرح بین فرایند قبل از ورود به مرکز شبه خانواده بود که بر این اساس فرایندی اضافه شد تا کودکان بتوانند از فرصتی برای ورود به خانواده استفاده کنند.
وی در خصوص مراکز شبانهروزی گفت: در حال حاضر ۶۱۳ خانه نگهداری فعال در سراسر کشور داریم که ۲۷۰ خانه کودکان برای رده سنی ۷ تا ۱۲ سال، ۲۴۵ خانه نوجوانان، ۶۵ خانه برای رده سنی ۳ تا ۶ سال و ۳۳ شیرخوارگاه است.
مدیرکل جدید دفتر امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور با اشاره به تعداد کودکان در مراکز شبه خانواده تصریح کرد: در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۲۰۰ کودک در شیرخوارگاهها بود که در پایان سال ۱۴۰۲ با مددکاری فعال به ۶۱۰ کودک برای نخستین بار در سراسر کشور رسید. حدود ۵۰ درصد این کودکان زیر سه ماه در مراکز اقامت دارند و فقط ۱۵ درصد کودکان بالای یک سال اقامت دارند و هدف این است که این درصد را به صفر برسانیم.
بابایی با اشاره به روند حضور کودکان در خانواده جایگزین بیان کرد: کودکانی که امروز به جای اینکه درون مراکز نگهداری کنیم، اکنون در کنار پدربزرگ، مادربزرگ و یا دایی و... زندگی میکنند. در ۱۳ سال اخیر از ۱۲ هزار و ۶۱۴ کودک به ۱۸ هزار کودک رسیدهایم، به عبارتی اگر اکنون ۹۰۰۰ کودک در مراکز بهزیستی داریم؛ دو برابر این تعداد در خانواده جایگزین نگهداری و مراقبت میشود.
وی در خصوص نسبت مراقبت در مراکز نگهداری شبانهروزی به کل کودکان تحت پوشش افزود: از ۴۰ درصد نگهداری کودکان بیسرپرست در سال ۱۳۹۰ به ۲۹ درصد رسیدهایم و این اتفاق خوبی است. برخیها تصور دارند که مراکز یک شبه تعطیل میشوند، این درحالی است که مراکز تعطیلشدنی نیستند، چراکه ما به مراکز نیاز داریم تا از کودکان در دورههای کوتاهمدت مراقبت و نگهداری شود.
مدیرکل جدید دفتر امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور در خصوص سرانه نگهداری از کودکان گفت: سرانه نگهداری که سازمان بهزیستی و دولتهای مختلف برای نگهداری در خانواده جایگزین تخصیص دادهاند، در سال ۱۳۸۸، ۵۰ هزار تومان بوده که در سال ۱۴۰۲ به دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است. با دستور دکتر حسینی در سال ۱۴۰۳ این رقم به ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده که از ماه گذشته پرداخت شده است. این هزینهای برای کودکی است که در خانواده جایگزین نگهداری میشود. در سال ۱۴۰۳ حدود ۴۴۰ میلیارد تومان به مراکز نگهداری یارانه داده میشود.
منبع: ایسنا